AJ Plug: CD presentatie ‘Chew Chew Chew’

AJ Plug en band speelden op 22 oktober 2016 in Podium Scum in Katwijk aan Zee. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Paul Scholman.

dsc06967
Enige tijd terug kreeg ik de vraag van deze band of ik belangstelling had om de presentatie van hun nieuwe cd bij te wonen. Een beetje verrast was ik wel. Ik had ooit eens een stukje geschreven over hun optreden, toen nog als AJ & the Wildgrooves, tijdens de Dutch Blues Challenge en een discussie gevoerd met gitarist Klaas ‘Wildgroove’ Kuijt over een bepaalde cover op hun repertoire, maar verder ging mijn bemoeienis niet.
Ik had de band destijds wel een paar keer zien optreden en ook de debuut cd ‘Let Go … Or Be Dragged’ staat in mijn cd kast, maar ík vergeleek het destijds met een ruwe diamant, waar nog wel wat aan bijgeslepen moest worden. Van de uitstraling en energie was ik overigens al wel vanaf het eerste moment onder de indruk.

Maar met name wat clipjes op Facebook en mijn nieuwsgierigheid naar de nieuwe bezetting zorgden ervoor dat ik de uitnodiging met plezier aannam. Dus op weg naar Katwijk, een plaats waar ik naar mijn weten nog nooit eerder geweest was. Mijn GPS bracht me, weliswaar via een wat onorthodoxe route, probleemloos naar Podium Scum. Enkele dagen voor het optreden verscheen het bericht ‘uitverkocht’. Ter plaatse stond ik daar dan tussen veel binnen- én buitenlandse gasten, bekenden en onbekenden te wachten op de verrichtingen van de band, die nog steeds bestaat uit zangeres A.J. Plug en haar partner Klaas Kuijt (slag-, slide en akoestische gitaar). Daarnaast bestaat de band uit nieuwkomers Frans van Steijn (gitaar), Tenny Tahamata (bas) en Machiel Verhaar (drums). Overigens was Frans van Steijn als baas van de Westbank Studio, waar ook dit album werd opgenomen, al bij de eerste schijf betrokken geweest.

En dan … showtime!

De aftrap wordt verricht met ‘It Ain’t Over’, een nummer van de nieuwe cd en daarna volgen nog negen nummers van het album.
dsc07369
Klaas, Machiel en Tenny leggen een stuwende basis neer, Frans zorg voor prima gitaarpartijen en A.J. zelf is behalve een schitterende blikvanger ook een bevlogen en begenadigd vocaliste, die alles van stevige rock tot gevoelige ballads op overtuigende manier weet te vertolken. Nu ben ik het niet altijd eens met Johan Derksen, maar in zijn mening over A.J. kan ik toch een heel eind meegaan.
dsc06990
Naast zijn lekkere riffs kleurt Klaas hier en daar de nummers prima in op slide en ook op akoestische gitaar bewijst hij zijn waarde.
Het materiaal was grotendeels nieuw voor me, maar nummers als het catchy ‘See The Light’, de slow blues ‘Trouble’ en de ballad ‘Big Sweet Love’ wisten me toch gelijk helemaal te pakken. Het geluid in de zaal was ook dik in orde. In het midden van de zaal was het PA geluid weliswaar pittig te noemen, maar wat verder naar achteren, maar ook helemaal vooraan was er helemaal niets op aan te merken.

Vervolgens … the mystery guest!

Nietsvermoedend stond ik te wachten op de aankondiging van de mystery guest, toen ik plotseling mijn naam op het podium hoorde vallen. Klaas Kuijt memoreerde nog even aan onze discussie van destijds als inleiding tot de het verhaal achter het spelen van uitgerekend deze cover. Een zeer emotioneel verhaal, dat ondergetekende toch even een momentje van nederigheid bezorgde. Vervolgens werd niemand minder dan Guy Smeets, het Limburgse snarenwonder, het podium opgehaald en kregen we een zeer sterke versie van ‘Little Wing’ voorgeschoteld met gepassioneerde zang en gitaarspel van grote klasse. Na deze avond staat de AJ Plug versie op mijn zeer korte lijstje van toegestane uitvoeringen van dit nummer.
dsc07395
Hierna voegde harmonicatovenaar Kim Snelten zich bij het gezelschap op het podium. Met A.J. en Klaas werd een heerlijk akoestisch blueswerkje gespeeld: ‘Drown In My Sorrow’. Dit nummer is als bonustrack te vinden op de cd. Na dit nummer bleef Kim op het podium en kwam ook de rest van de band er weer bij.
Het optreden werd afgesloten met vier nummers van de debuut cd, maar uiteraard kwam de band er niet van af zonder toegift. Dat werd het enige nog niet gespeelde nummer van de nieuwe cd, het stevig boogie-ende ‘Free At Last’, waarbij het hele gezelschap, inclusief de heren Smeets en Snelten nog even de laatste restjes energie eruit gooiden.

Wat kan ik hier nog aan toevoegen. De band is enorm gegroeid sinds ik ze voor het laatst had zien spelen. Met ‘Chew Chew Chew’ heeft de band zich definitief in de vaderlandse blues-rock top gevestigd.

Setlistdsc07050

It Ain’t Over
Going Under
I See The Light
Walk Upon The Water
Waiting For Love
Trouble
Shine
Down On My Knees
Baby I’m Alright
Big Sweet Love
Little Wing – Jimi Hendrix cover met Guy Smeets
Drown In My Sorrow – met Kim Snelten
Spitting Fire – met Kim Snelten
Train Of Love – met Kim Snelten
Calling You King – met Kim Snelten
Better Off Without You

Encore
Free At Last – met Guy en Kim

dsc07096
dsc06792dsc06778

4 thoughts on “AJ Plug: CD presentatie ‘Chew Chew Chew’”

    1. Bedankt voor je oplettendheid Gijs, dat had ik natuurlijk zelf moeten zien maar nogal snel, laat op de avond geplaatst.
      Leuk om te zien dat onze artikelen nauwlettend gelezen worden.
      Nogmaals bedankt voor je comment.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: