Rise to the Music with Shayna Steele @ North Sea Jazz club

Shayna Steele en haar band speelden op 26 juni 2016 in de North Sea Jazz club van Amsterdam. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik hier voor het album.

Shayna Steele is zo’n artiest waarvan je de stem ongetwijfeld hebt gehoord, maar de naam misschien niet van kent. Haar krachtige stem was tot voor kort vooral in de achtergrond te horen bij grootheden zoals Rihanna, Lizz Wright, Bette Midler maar deed ook de backing vocals voor John Legend, Queen Latifah en was te horen op de soundtracks van uiteenlopende films en series als Sex and the City 2 en The Sopranos. Verder maakte Shayna Steele al naam in tal van grote musicals zoals Jesus Christ Superstar, Rent en Hairspray op Broadway – New York.

Shayna Steele, dochter uit een militair gezin, heeft iets van een rondtrekkende bestaan geleid. Shayna Steele werd in 1975 geboren in Californië, ze woonde in Duitsland, Oklahoma, Missouri en Mississippi, maar tegenwoordig woont de singer/songwriter met haar gezin in New York, waar ze een waardevol en gewaardeerd lid van de bruisende muzikale incrowd van The Big Apple is.

Voor het eerst zijn uw verslaggevers van The Blues Alone? getuige van de aankondiging van de huisregels van de North Sea Jazz club op band; vreemd genoeg wordt er aandachtig geluisterd i.t.t. wanneer dit door een MC aangekondigd wordt.
Shayna Steele
Drummer Ross Pederson opent met de vingertoppen op de drumvellen het eerste nummer ‘I Got You’, al bij deze eerste song, een fusion jazz nummer maar tóch met tradional invloeden, ontketent Shayna Steele een muzikale spanning in de Amsterdamse, zeer succesvolle, club. Het publiek recht de rug en wil graag dit optreden als een reis door het leven van Shayna Steele gaan meemaken.
Shayna Steele
Ondersteund door eega David Cook op de toetsen, de ritme-sectie is ook een samenwerking van man en vrouw Ross Pederson op drumms en zijn vrouw Julia Adamy Pederson op de bass.
Shayna Steele
Deze New Yorkers en de Brit op gitaar Martin Kolarides zullen vanavond het toch wel ietwat tegenvallende bezoekersaantal gaan emotioneren met hun selectie aan muziekstijlen.
Shayna Steele
Die verschillende muziekstijlen is een mix van soul, blues, jazz, fusion, gospel en rock. Bij het tweede nummer ‘Can’t Let You Go’ laat Shayna direct zien dat ook de meer up-tempo nummers voor haar geen enkele belemmering zijn. Een souldiva als Shayna Steele moet kunnen beschikken over vocale power, bereik maar vooral passie. Voorgenoemde kenmerken kunnen in Shayna’s geval allemaal aangevinkt worden maar zij brengt het publiek ook nog een gezonde dosis humor en vertederende nederigheid als zij ons vertelt hoe trots zij is hier in de North Sea Jazz club te mogen optreden. Maar, vertrouwt ze ons toe, het is niet haar eerste keer in Amsterdam. Shayna Steele stond in 2014 als backing-vocaliste bij Rihanna in de Amsterdamse Arena “there’s an Arena somewhere but it’s kind of a blur”.
Shayna Steele
Uw verslaggevers van uw on-line muziekmagazine zijn getuige van het lekkere Nawlins’ aandoende ‘Watch Me Fly’ waar gitarist Martin Kolarides middels subtiele licks en grooves laat horen en samen met de swingende piano van David Cook maar ook drummer Ross Pederson zetten zij hun stempel op dit nummer. De jazz geschoolde drummer Pederson draait zijn hand niet om voor tien-tienden met behulp van sticks, cimbalen en zweet; maar ondanks deze velen disciplines blijft het allemaal perfect, swingend en melodieus.
Shayna Steele
Na dit up-tempo nummer kiest Shayna voor een standard “but we’ve flipped it a little bit” , een nummer door Doris Day tot wereldhit gezongen ‘Secret Love’. Het nummer is bijna onherkenbaar door het afro-ritme op drumms en de basslijn die Julia Pederson hieronder legt!
Shayna Steele
Dàn blijkt dat onze persoonlijke favoriet, Bill Withers’ ‘Grandma’ Hands’ deze keer ook op de set-list staat, Shayna Steele’s tribute aan de man is van indrukwekkende klasse en Bill kan trots zijn op haar vertolking maar ook de uitmuntende combi van gitaar en piano in dit bijzondere lied.
De band is er niet enkel om de stem van Shayna Steele te omlijsten; elk instrument wordt op een intelligente manier ingezet, gevoelig, ieder instrument is daar om Shayna Steele’s performance van kleine kleurnuances te voorzien.
Shayna Steele
Steele mede bekend door haar rol bij Snarky Puppy met de song ‘Gone Under’ levert dit nummer met gepaste trots ook met haar vierkoppige band in HD kwaliteit. ‘Singing You This Song’ werd tijdens haar zwangerschap geschreven over de relatie dochter/grootvader en is tevens een perfect gevormd, gevoelig, mooi gebaar naar Steele’s dochter. Van ingetogen naar meer up-tempo ‘Could Had Me’, een bijzondere cover van Radiohead’s ‘Faust Arp’ via
Shayna Steele
‘Home’ het meest bluesy nummer tot nu toe over haar liefde-haat verhouding met Mississippi naar de cover van Big Mama Thornton’s ‘Life Goes On’ waarin ik vast mag stellen dat Shayna ‘gelift’ wordt door het gitaarspel van Martin Kolarides en vocaal zéér passievol uitpakt. Zo zijn we alweer aangekomen bij het laatste nummer van de set; een scheurend, gedreven einde valt het publiek ten deel met ‘Wear Me Down’; hierbij ontpopt Shayna Steele zich tot de bluesdiva waarop ik de hele avond op hoopte te mogen zien.
Shayna Steele
Na een set van een dikke anderhalf uur besluiten Shayna Steele en eega/co-writer/componist David Cook samen zonder band de toegift te verzorgen omdat zij ook samen in 2003 deze reis naar erkenning zijn begonnen. Buddy Johnson’s ‘Save Your Love For Me’ is het nummer waarmee Syana Steele afscheid van haar publiek neemt.
Shayna Steele
Een encore waarin een laatste noot alleen kan worden opgerekt als een zangeres ervan overtuigd is dat ze dit écht kan verwezenlijken. Vanavond kan Shayna Steele dit; de noot is echt lang, gespannen, dramatisch en ontroerend. Haar publiek is vol respect en bewondering; je kan een speld horen vallen – prachtig!

Haar laatste album Rise waarop Shayna Steele o.a. mocht werken met bassist Marcus Miller en saxofonist Andy Snitzer oogst vele mooie recensies. Na het meemaken van dit optreden van Shayna Steele in de North Sea Jazz club kunnen de reporters van TBA? deze lovende recensies slechts beamen.
Shayna Steele
Wederom bedanken de reporters van TBA? de North Sea Jazz club voor de gastvrijheid, hun medewerkers voor de vriendelijke ontvangst, het goede geluid en de vriendelijke bediening.
Shayna Steele

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: