15 jaar goede blues en gezellig gesmoes bij Blues aan Zee

Zaterdag 20 februari 2016 vierde Blues aan Zee haar 15 jarig jubileum in De Tuinzaal van de Noviteit in Monster. Een verslag van Giel van der Hoeven met foto’s van José Gallois. Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

Stichting Blues aan Zee bestaat dit jaar 15 jaar. Dat is op zich al een hele prestatie want bluesmuziek is nou niet bepaald de meest populaire muziekstijl geweest in de afgelopen decennia. Toch hebben de BAZ-medewerkers zich sterk gemaakt voor dit genre. Met hun reguliere concertavonden en jaarlijkse festivals heeft men blues en aanverwante stijlen in het Westland weten te promoten. Waarbij vele goede nationale- en internationale bluesartiesten Monster met een bezoek kwamen verblijden.

De jubileumavond begon even voor negen met een filmpresentatie over de BaZ activiteiten in die 15 jaar. Met daarin uiteraard een aantal concert hoogtepunten (veelal gefilmd door Ger Bus) maar ook een weergaven van de goede doelen die door BaZ werden gesteund. Door de bijzondere opzet van deze jubileumavond met een one-man band en een all-star band was ervoor gekozen om twee podia op te stellen in de Tuinzaal. De solist “Big Bo” Brocken uit Den Bosch mocht als eerste plaats nemen onder de kroonluchter.
Big Bo @ 15 jr Blues aan ZeeNoodgedwongen (er waren wat geluidsproblemen) begon hij met het vertellen van verhalen over zijn reis naar de Mississippi Delta en Memphis waar hij onlangs verbleef als deelnemer aan de International Blues Challenge. Met vooral songs van zijn laatste album ‘Traveling Riverside’ (2015) wist hij het publiek op te warmen met authentieke blues die z’n oorprong heeft in het begin van de vorige eeuw. Zoals de lowdown blues van de onvolprezen ‘akoestische’ Robert Johnson en de ‘electrische’ impulsen door Muddy Waters. Maar ook (juist) minder bekend werk van rondreizende anonieme bluesmeesters tussen de jaren ’20 en ’50. Waarvan men zich destijds regelmatig afvroeg: “what the hell was he singing about?” Big Bo @ 15 jr Blues aan Zee
Met ‘Keep Your Lamp Trimmed And Burning’ van Blind Willie Johnson opende Big Bo, zichzelf begeleidend op de cigarbox gitaar en de bassdrum. En met Reverend Gary Davis ‘You Gotta Move’, een nummer vooral bekend geworden door de Rolling Stones, eindigde hij de onderhoudende set van ongeveer een uur. Met daarin een mooie Delta Blues en Piedmont potpourri aan Country-, Pony-, Catfish- en Stranger bluessongs.
Big Bo @ 15 jr Blues aan ZeeEn zelfs een vermakelijke meeklapper in de vorm van ‘Pick a Bale of Cotton’ (van Lonnie Donegan). Hierbij werd duidelijk dat ‘Living With The Blues’ Big Bo’s levensmotto én zijn grootste passie is. Volgens eigen zeggen licht grieperig (hebben we niets van gemerkt hoor) maar succesvol waren zijn eerste schreden op de Hollandse blues-bodem weer gezet, na zijn USA-avontuur. Big Bo @ 15 jr Blues aan Zee
Na een korte pauze waarin het B-podium werd verwijderd om swingers de ruimte te gunnen, kondige BaZ-voorzitter de hoofdact van de avond aan als: “Dave en de rest!” Dave was in deze Schiedammer Dave (Slaratubun) Chavez die als regelmatig terugkerend muzikant ook al een jaartje of 15 rondstruint bij Blues aan Zee.
Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko ChristiansenEn de rest mocht er ook wezen. Ondanks het afzeggen door ziekte van streekgenoot en harpmaster Pieter “Big Pete” van der Pluym, viel er nog voldoende te genieten op het grote podium. Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko Christiansen
Wat te denken van de broers Dusty (gitaar) en Darryl (drums) Ciggaar of de 25-jarige upcoming bluesharpist/zanger Thomas Toussaint (Thomas Toussaint Band).
Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko ChristiansenEn ook bassist Danny van ‘t Hoff en toetsenist Rowan de Vos waren van de partij. Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko Christiansen
Dit gezelschap werd later in de avond nog bijgestaan door de Haagse legende Nicko Christiansen op de saxofoon. Uiteraard bekend als voormalig frontman van de Livin’ Blues dat momenteel als Livin’ Blues Xperience (LBX) door het leven gaat.
Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko ChristiansenDan ben je dus verzekerd van een heerlijk avondje rhythm & blues zoals we dat kennen van o.a. The Dave Chavez Band, The Rhythm Chiefs en eerder genoemde bands. Waarin eenieder mocht uitblinken op z’n eigen instrument en waarbij de vocale rollen ook netjes onderling verdeeld waren. Met soms ook een rock ‘n’ roll uitstapje zoals de door Darryl Ciggaar gezongen Little Richard’s klassieker ‘Slippin’ and Slidin’ (Peepin’ and Hidin’). Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko Christiansen
Er wordt nóg een gast op het podium uitgenodigd; Jean Raven van de band Westcoast Party waarin Jean de gitarist is. Hier op het podium van de Noviteit krijgt hij de gitaar van zwager Dave omgehangen om ook een fijn moppie te spelen; de heren hebben niet alleen een familie band maar hebben klaarblijkelijk ook een muzikale band.
Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko ChristiansenVoor, tijdens en na de optredens werd er lustig op los gebabbelt en gesmoest over wat er in de afgelopen jaren de revue gepaseerd was in de Noviteit en de nabije omgeving. En, over wat er in de toekomst nog te gebeuren staat! Want ondanks dat iedereen een dagje ouder en een pondje zwaarder is geworden weet het BaZ-bestuur nog van geen ophouden. “En we blijven kritisch naar onszelf, want na 15 jaar waardering leren we ook elke keer weer van wat we niet goed doen”, aldus Van Meerkerk. De volgende BaZ-optredens staan alweer gepland voor 12 maart en 9 april. De Slim Robin Band en The Veldman Brothers geven dan acte de présence in de Klooster Kelder van de Noviteit.

Line Up: Big Bo http://bobrocken.nl/ Dave Chavez Band www.davechavez.band/ Special guests: Dusty Ciggaar www.facebook.com/dusty.ciggaar  Thomas Toussaint www.thomastoussaint.com , Nicko Christiansen www.nickochristiansen.nl en Jean Raven www.facebook.com/jean.raven.33 Dave Chavez Band feat Thomas Toussaint & Nicko Christiansen

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: