Di Reed: “now I am older and paid my dues I can understand the blues” (interview)

Interview met Di Reed op 17 januari 2016 door Eric Campfens.

Naar aanleiding van optreden van Di Reed op 28 januari a.s. in de North Sea Jazz Club in Amsterdam kreeg ik de gelegenheid om met haar een telefonisch interview te hebben. Door het tijdverschil tussen Los Angeles en Nederland vond dit op haar zondagochtend en mijn zondagavond plaats. Na mij aan haar te hebben voorgesteld vroeg ik haar om wat over zichzelf te vertellen. Zij was immers het onderwerp van het gesprek.

Di is in Houston, Texas geboren op 13 april. Een dame vraag je niet naar haar leeftijd, dus het jaartal noem ik niet. Haar sterrenbeeld is ram, “fire, passions and compassion”, zegt zij erbij. Haar ouders ontmoetten elkaar op school en waren al jong getrouwd. Zij heeft een oudere zus. Al jong hoorde zij muziek om zich heen. Van radio en tv. Bovendien was haar moeder zeer muzikaal, kon goed zingen en piano spelen. Zij had een muzikale carrière kunnen hebben, maar omdat zij zo verlegen was is dit nooit gebeurd.
Di zelf begon al met zingen toen zij 2 jaar oud was en als vierjarige zong zij in het kerkkoor. “Music touched my soul”, vertelt zij. En op de een of andere manier wist zij toen al dat dit haar leven was. Thuis zong zij van alles. Van Motown en R&B tot country & western aan toe. Van haar oma, waar zij en haar zus veel waren, leerde zij gospel zingen. Op haar achtste deed zij al mee aan een talentenshow en vier jaar later weer. Toen zij zestien jaar oud was kreeg zij van een producer de kans een demo op te nemen en een muziekcarrière te beginnen. “But my mother put her foot down and told me to finish school first. Everything works in your life for good”.

Thuis gaf haar moeder haar en een paar schoolvriendinnetjes muziekles. Zij leerden over ritmes, melodieën en harmonieën. Kennis die zij later als achtergrondzangeres goed zou kunnen gebruiken. “I always listen to music as a whole. Not just the singers and soloists, but also the rhythm and the harmonies” . Met haar vriendinnen vierde zij in de negentiger jaren successen met de hiphopgroep Jade, waarmee zij enkele albums uitbracht en de wereld rond reisde.
Hierna volgt een periode waarin zij voornamelijk als achtergrondzangeres werkzaam is. Zij wordt onder meer gevraagd door Stevie Wonder, Elton John en is nu al ruim negen jaar te zien en horen achter Rod Stewart. De dag na haar optreden in Amsterdam vliegt zij alweer naar Oostenrijk omdat hij haar heeft gevraagd met hem op te treden.
image
Di is momenteel single. Zij is nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen Maar staat open voor aanbiedingen. “I work real hard. My brain is always going. Music, new songs, I am a perfectionist.” Om te relaxen doet ze in haar vrije tijd het liefst helemaal niets. Maar ze vergeet haar familie en vrienden, mensen die haar nodig hebben, niet. Daarnaast doet zij liefdadigheidswerk voor organisaties die MS en kanker bestrijden en helpt zij mee aan projecten, die minderbedeelden aan goede woonruimte helpen.

Momenteel is Di tevens bezig met een solocarriere. “I chose blues, because it belongs to a certain period of life. After troubled times you just turn to the blues”. Zij ziet muziek als een boom, waarbij de verschillende takken de genres vomen. Een tak is voor gospel, andere voor soul, voor R&B en voor de blues. “When I was young I considered the blues as music for grown ups. They played blues – Bobby ‘Blue’ Bland, B.B. King, Little Milton – drank alcohol and partied all night. And now I am older and paid my dues I can understand the blues”.
Op 28 januari treedt zij op met o.m. Erwin Java als begeleider. Ik vraag haar hoe zij hem heeft leren kennen. “Up till now I only know him by e-mail”. Door de North Sea Jazz Club is zij aan Erwin gekoppeld. Die zien haar wel zitten en steunen haar bij haar solocarrière. Di werkt momenteel aan een eerste solo-cd, die zij dit jaar nog hoopt uit te brengen. Zij blijft ook anderen begeleiden en ook is zij gevraagd als actrice. Di Reed zit boordenvol plannen en zit voorlopig niet stil. Haar opmerking “and maybe a husband and a baby” toont dat zij ook privé nog toekomstplannen heeft.
Een leuke en getalenteerde vrouw die ruimschoots de tijd heeft genomen om mijn vragen te beantwoorden.

Di Reed treedt op 28 januari 2016 met Erwin Java (klik hier voor tickets) op in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door Flavium.

 

 

Geef hier uw commentaar