Gospelized by the Gospel Sessions, Amen!

The Gospel Sessions speelde op 13 december 2015 in Café De Amer. Een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

In de stemmige tijd voor Kerstmis is een optreden van The Gospel Sessions zeer op zijn plaats. Dat vind ik niet alleen, maar dat vinden ook een heleboel andere, opvallend blije, mensen.
gospel8378
Ik praat u eerst even bij.
The Gospel Sessions wordt gevormd door de gitaristen Onno Smit en Paul Willemsen en drummer Toon Oomen, van o.a. Beans & Fatback, aangevuld met de Amerikaans Michelle David, die resideert in Nieuw-Vennep. De heren gitaristen, gaan met Michelle David terug naar de bron van de gospel en kiezen daarvoor minder geijkte liederen die zij volgens eigen smaak en ideeën bewerken. Dat levert “Gospel with a twist” op zoals Michelle opmerkt. Onno en Paul kennen Michelle van The Lefties Soul Connection, de rauwe funk- en soulband. Onno, die nogal van de projecten is, Beans & Fatback is immers ook een project, bedenkt dat een zoektocht naar de basis van de zwarte muziek wel eens een mooie reis zou kunnen zijn. Michelle David staat in eerste instantie niet te trappelen, zij vindt dat ze genoeg gospels gezongen heeft in haar leven, maar sluit toch aan. U kunt haar trouwens kennen van het theaterspektakel Big, Black & Beautiful, waar zij deel van uitmaakt. Kort en goed; dit zijn door de wol geverfde muzikanten.
Het album, de eerste in een serie van drie, The Gospel Sessions, 1 kreeg onlangs de NPO-Radio 6 Award voor het beste album van 2015.
gospel8312
Een entree zoals Michelle David maakt, zien we niet vaak in de Amer. Al zingend, klappend en bewegend vindt zij haar weg naar het podium. Een stralende, sprankelend persoonlijkheid, met een heerlijke soulstem. Met Need Your Help, tevens het openingsnummer van het eerdergenoemde album, wordt afgetrapt. Ik ben meteen in een gospeltrance. Het bevalt Michelle niks, die stoeltjes in de zaal. Al tijdens het tweede nummer, Made It Over, is het publiek van de stoeltjes opgestaan en wiegt en klapt. Ik zie zelfs iemand op een stoel staan. Zo zal het blijven vanmiddag; interactief. Ik smul van het dynamische, I Want To Know, mijn persoonlijke favoriet. Zang, groovende gitaren en percussie/drums, daar moeten we het mee doen vanmiddag. Meer hebben we niet nodig.
gospel8507
Het zijn grotendeels songs van het album, deel 1, die voorbij komen. Uitzondering daarop is Didn’t It Rain, een rockende meezinger met een heren- en een damespartij. Interactief, ik zei het al eerder. Verder krijgen we een inkijkje in The Gospel Sessions, deel 2, het album dat zal verschijnen in maart 2016. Dit zal een persoonlijker album worden, aldus Michelle. Ik kan niet wachten, want na vanmiddag ben ik ‘gospelized all over’.
gospel8414gospel8428

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: