Laurence Jones : voor anker in de North Sea Jazz Club

Laurence Jones speelde op 21 augustus 2015 in de North Sea Jazz Club, Amsterdam. Tekst en foto’s door Johan Sonneveld.
20629446109_e2afa78418_k

Op 21 augustus een bloedhete dag in Amsterdam opgetrokken naar de North Sea Jazz Club om van het optreden van Laurence Jones te gaan genieten, de avond er voor was het eerste optreden van deze tour in´ The Blues Funk Club´ in ´ Macclesfield´ UK , tijdens deze tour wordt Laurence begeleidt , op zes snarige bas door ´Roger Inniss´, met Finse op drums ´Miri Miettinnen´.

20806743002_87dae74c31_kOm even over negenen betreed het drietal het podium en met een guitige glimlach wordt er gestart met ´Wind me up´ van zijn debuut bij platenlabel Ruf Records van het album ´Temptation´, een heerlijk rechttoe rechtaan rock en roll nummer om het aantal aanwezige, vooral nog dinerende bezoekers, even wakker te schudden. Na het aankondigen van het tweede nummer ´Good morning blues´ van de blues legend ´Huddy William Ledbetter´ { Lead Belly}.

Ook wordt er stil gestaan bij het overlijden van BB King en het nummer ´ The thrill is gone” wordt als hommage aan de overleden blues legende ingezet, in het tussen stuk ontstaat er een muzikale battle tussen de stratocaster en de zes strings Bass, het aanwezige publiek weet doormiddel van luid gejuich deze battle te waarderen. men besluit het eten te laten voor wat het is zeker wanneer wordt ingezet met het al over bekende ´All Along the Watchtower ´ het bekendste nummer van singer songwriter Bob Dylan maar voor vele in de uitvoering van Hendrix in de oren is gebeiteld. wat ook mijn hart sneller laat kloppen zeker wanneer er subtiel een overgang is naar Stairway to heaven van ´Led Zeppelin´ één van de inspirators voor Laurence om op leeftijd van zeven jaar de gitaar van zijn vader op te pakken en vanaf die dag besloot gitarist te worden . De eerste set wordt afgesloten met het nummer ´Thunder in the sky’ van het gelijknamige debuut album van Laurence. Het eerste nummer dat hij ooit schreef.

20823258771_b90035f590_k

Na een, wat zeker nodig is in de snikhete North Sea Jazz Club, pauze, waarbij het afgenomen vocht percentage drastische moest worden bij gevuld, wordt het optreden na 15 minuten hervat. Met het openings nummer´ What’s it gone be´ van het gelijknamige nieuwe album.  De anekdote van het spelen met Johnny Winter die hem zijn mobile home liet zien tijdens een optreden met de collectie gitaren waar Laurence jaloers op is en waarom Johnny Winter er zoveel heeft, vertelde hij dat deze gitaren net vrouwen zijn; je kunt nooit kiezen welke het lekkerst speelt, leverde lachende bezwete gezichten op. En startte daarop het nummer ´Don`t need no reason´ in.

´Have you ever loved a woman ´een slow blues nummer van ´Freddie King´ waar Laurence zijn kunnen en beheersing van de strat demonstreerde, aangekondigd werd als ode aan alle vrouwen. Het samenspel tussen bassist gitarist en ritmesectie in dit nummer liet mij even vergeten om ook nog foto`s te maken.

20823257471_5568057f81_k

Nog nauwelijks bijgekomen van ´Have you ever´ gaan we naadloos over in ´Evil´ waarin de gitaar van Laurence wederom tot in het uiterst en zeker optimaal wordt gemarteld door deze jonge 23 jarige virtuoos.  De opeenvolgende nummers ´Foolin me´ en ´Fall from the sky ´van het Temptation album waren de afsluiter van een avondje blues rock dat mij even terug bracht naar de hoogtij dagen van mijn held mr. Rory Gallagher. Dat nog niet gezegd hebbende een toegift van deze legende: ‘Bulfrog Blues.´

Op de vraag van Laurence, of het oké was om dit nummer ten gehore te brengen, klonk er uit de zaal een volmondig Yeaaah ! Dan ook nog te bedenken dat de meeste nummers die vanavond ten gehore werden gebracht, zelf geschreven zijn en de covers tot een minimum werden beperkt.  Een uitzonderlijk talent, deze multitasker. Afsluitend een snik hete avond met de wervelwind die Laurence Jones heet In de´ North Sea Jazz Club´, wat nou Sail!!

20628177520_5fe555c322_k

 

1 : WIND ME UP
2: GOOD MORNING BLUES
3 : SOUTHERN BREEZE
4 : THE THRILL IS GONE
5 : ALL ALONG THE WATCHTOWER/ STAIRWAY TO HEAVEN
6 : THUNDER IN THE SKY
PART 2
7 : WHAT’S IT GONNA BE
8 : TOUCH YOUR MOONLIGHT
9 : DON’T NEED NO REASON
10:HAVE YOU EVER LOVED A WOMAN
11:EVIL
12: FOOLIN ME
13: FALL FROM THE SKY
ENCORE
BULLFROG BLUES

20823252431_324d05debd_k

Geef hier uw commentaar