God bless America; God bless southern rock; God bless Blackberry Smoke!

Blackberry Smoke speelde op 9 juni 2015 in de grote zaal van Hedon in Zwolle.  Review: Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

Het is dinsdagavond en ik ben te gast bij Hedon in Zwolle. Hetroad8873 lijkt alsof ik terecht gekomen ben bij een meeting van grote stoere mannen. Voor hen geen voorprogramma. Zij komen voor Blackberry Smoke en voor niets anders dan dat! In de grote zaal vraag ik me af of deze kerels er straks allemaal nog wel bij passen, want het is al behoorlijk vol. Het publiek is meer gemêleerd dan het beeld dat je ervan krijgt bij binnenkomst, hoewel de mannen vanavond toch echt de overhand hebben. Ik vind een staanplaats op het balkon, achter twee keurige heren, die met hun smartphone berichtjes versturen over tennis en aan het thuisfront proberen uit te leggen wat voor een band BBS is. Ik kan het zien, omdat ik net een treetje hoger sta en over hun schouder meekijk.  Het is absoluut een mooi bandje dat mag openen voor Blackberry Smoke. The Road Home is de band rond de broers Christoffel uit Enschede. Zij voelt zich als een vis in het water in Zwolle. Geïnspireerd door Springsteen enerzijds en The Gaslight Anthem anderzijds, brengt zij moderne high-energy rock.

blackberry8919

Blackberry Smoke, zijn de mannen uit Georgia, die op hun beurt voorprogramma’s verzorgden voor bands als ZZ Top en Lynyrd Skynard. Op deze tour door Europa doen ze in blackberry9026ons land alleen Hedon aan. Eind vorig jaar stonden ze voor uitverkochte zalen in Hengelo en Amsterdam. Het podium oogt strak, de backline is keurig uitgelijnd opgesteld en in dezelfde rij, drummer en toetsenist. Op de grond liggen drie vloerkleden, die je vroeger bij je opa en oma tegenkwam, tenminste bij opa’s en oma’s van mensen van mijn leeftijd. Op het theaterdoek is een afbeelding te zien van een aandoenlijk ezeltje, versierd met roosjes en een hoge hoed: de hoes van de nieuwe cd, Holding All The Roses. Dit album werd mede geproduceerd door Brendan O’Brien. O’Brien heeft onder andere samengewerkt met Bob Dylan, Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers en ga zo maar door. Niet deblackberry9078 eerste de beste producer, wil ik maar zeggen. Als je iemand moet uitleggen wat Southern Rock is, dan is het wellicht een idee dat je dat illustreert aan de hand van de muziek van Blackberry Smoke. In het zuiden van de Verenigde Staten wisten bands een mooie mix te maken van rock & roll, country en blues, met de focus op zang en elektrische gitaar.
Het optreden van Blackberry Smoke staat direct als een huis met Six Ways to Sunday. Er is geen tijd om na te denken, want het gaat los en het houdt pas weer op na de toegift. De kwaliteit is minstens zo hoog als het tempo. Charlie Starr, frontman en gitarist, danst over het podium met de souplesse en lichtvoetigheid van een balletdanseres. Hij heeft zijn gitaar laag, zodat de gehele rechterarm zich strekt bij het spelen. Tegelijkertijd draait hij om zijn as. Dit is wat wannabe gitaristen doen met luchtgitaren. Paul Jackson, speelt eveneens gitaar en doet backings.  Richard Turner, staat gewoon als een huis te bassen en in datzelfde huis woont Brit Turner, de drummer, die ook een bijdrage levert aan de achtergrondzang. De keyboards zijn in handen van Brandon Still.
Let Me Help You Find The Door, is het eerste nummer dat passeert van de nieuwe cd en dat rockt gewoon lekker verder. Voor het vinden van de deur is het nog te vroeg, ik vermaak me nog wel even en de deur vind ik straks zelf wel. Pretty Little Lie is afkomstig van het album The Whippoorwill en heeft een hoog countrygehalte. Fire in the whole zit dan weer meer aan de rock kant van het repertoire. We stomen verder met Shakin’ Hands With The Holy Ghost. Bij One Horse Town kunnen we even op adem komen. Maar niet voor lang, want de rock & roll machine draait al snel weer op volle toeren met Up In Smoke, dat uit volle borst wordt mee gezongen.
Er gaat geen tijd verloren met lange aankondigingen. Er klinkt wel regelmatig “thanx for seeing us” en “thank you for having us here”, zoals we gewend zijn van Amerikaanse bands. Alles wat verder gezegd wordt, is functioneel, ook het voorstellen van de bandleden. Geen noot is verkeerd, geen enkel moment van twijfel. Hier staat een doorgewinterde band, die het klappen van de zweep kent.

blackberry9032blackberry8933
Het is muziek, waarbij ik op slag plannen krijg om af te reizen naar Amerika. In een grote Amerikaan, met de raampjes open en een cd’tje van Black Berry Smoke in de speler, doorkruis ik het land over verlaten highways over de prairies, door de Rockies, naar de oceaan en ondertussen druk ik voortdurend op repeat.
Setlist:
Six Ways to Sunday
Let Me Help You (Find the Door)
Like I Am
Rock and Roll Again
Good One Comin’ On
Pretty Little Lie
Fire in the Hole
Living in the Song
Sleeping Dogs
Shakin’ Hands With the Holy Ghost
The Whippoorwill
Everybody Knows She’s Mine
One Horse Town
Up in Smoke
Ain’t Got the Blues
Woman in the Moon
Holding All The Roses
Too High
Leave a Scar
Encore:
Restless
Ain’t Much Left of Me

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: