Larkin Poe: American as southern rockin’ apple pie

Larkin Poe (support: Wessel Klooster) speelde op 3 april in VANSLAG te Borger.
Review: Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.klooster9959

Wessel Klooster verzorgt vanavond het voorprogramma voor Larkin Poe in VANSLAG in Borger. Wessel zag ik onlangs in de Amer waar hij ook in een voorprogramma stond. Zijn muziek en zijn grappen zijn nog van hetzelfde kaliber. Een verschil, vanavond staat hij op zijn sokken op het podium. Zijn schoenen bleven steken in de berg zand, die rond de kerk van Borger opgetast ligt als gevolg van een herinrichting van het plein. Ik vind de singer-songwriter iets te hard te keer gaan op zijn akoestische gitaar, daardoor verzuipt zijn stem in het gitaargeluid en wordt de verstaanbaarheid van de teksten er niet beter op. Geluid in een kerk blijft iets wonderlijks.
larkin0233
Over wonderlijk gesproken. De gezusters Lovell zijn misschien een beetje gek. Hun opa leed aan schizofrenie. Deze geestesziekte schijnt een generatie over te slaan. Het is dus hun beurt. Mij hoor je  larkin0022niet, ze beginnen er zelf over. Ik vind ze lang niet gek. Rebecca Lovell (leadvocals, elektrische en akoestische gitaar en mandoline) zingt te gek en Megan Lovell (lapsteel en achtergrondzang) speelt te gek. Meer geks kan ik er niet aan ontdekken. De ritmesectie (drums en technisch vernuft) is Marlon Patton. In zijn eentje krijgt hij het voor elkaar zowel voor de drums, alsook voor de baspartijen te zorgen. Een uiterst larkin0002functionele en stevige aanvulling op het duo. De 23-jarige Rebecca en 25-jarige Megan Lovell zijn afkomstig uit Atlanta. In 2005 begonnen ze als tieners hun muzikale carrière met het oprichten van een bluegrass band, onder het toeziend oog van een oudere zuster. In 2010 besloten ze samen verder te gaan en noemden de meiden zich naar een over-over-over-grootvader, met de sprookjesachtige naam, Larkin Poe. Voor wie het zich afvraagt. Inderdaad, Larkin was familie van schrijver-dichter Edgar Allan Poe.

In 2014 stonden de zusjes op Glastonbury en in hetzelfde jaar ook in het  voorprogramma van Elvis Costello . Booming! Na een aantal ep’s te hebben uitgebracht is eind 2014 het eerste volledige album, KIN, verschenen.  Met dit album wordt momenteel door Europa getoerd. Vanmorgen nog in Berlijn en nu op doorreis naar de U.K. Mooi dat “Roots on the Road” de dames tussendoor heeft onderschept en dat uitgerekend Borger, de enige plek in Nederland is waar je  Larkin Poe kunt zien.   “Fasten your seatbelts”, we worden gewaarschuwd voor de stroom aan liedjes die Larkin Poe in hoog tempo aan ons gaat presenteren.  De getalenteerde jonge vrouwen brengen moderne Americana. Een mix van rock, alt-country, folk en blues. Zeer geschikt ook voor een jonger publiek dan vanavond in VANSLAG aanwezig. De vraag is altijd hoe je dat publiek bereikt.  Het optreden liegt er niet om, stevige kost voor in de kerk. Na een half uurtje meen ik een patroon in de muziek te ontdekken. Neem bijvoorbeeld Wade in the Water, De song begint rustig, maar wordt al snel voorzien van stevige gitaarriffs, zodat figuurlijke seatbelts geen overbodige luxe zijn en zo gaat dat steeds. “Babysister” heeft nu de mandoline erbij gepakt. Karakteristiek voor de sound van de band is onmiskenbaar de lapsteelgitaar, die zorgt voor de muur van geluid.  Stubborn love is een liedje over de liefde die de zusters ondanks de botsingen voor elkaar voelen. Het is aanstekelijk en een beetje poppy. Dat geldt ook voor Jesse. Banks of Allatoona is een geweldig nummer met een vet en vol geluid. Ik zou het graag eens op een festival horen in de buitenlucht, waar dit soort muren van geluid zo heerlijk verwaaien. Ik denk sowieso dat Larkin Poe heel geschikt is voor grotere openluchtpodia.
larkin0044
Een hommage aan “how freaking weird” het zuiden van de U.S.A. soms is, eindigt in een cover van Black Betty van Ram Jam. Een rustig momentje is het publiek niet gegund. We waren gewaarschuwd.  De toegift is wellicht het meest rustige moment van de avond. Met de cover van Sonny and Cher’s Bang Bang (my baby shot me down) wordt het optreden in VANSLAG afgesloten. Het zal nog lang onrustig blijven in Borger. Menigeen wil met de meiden op de foto, handtekeningen worden gezet op lp- en cd-hoezen. Het paasweekend kan beginnen. Met dank aan VANSLAG en Roots on the Road.

larkin0069 larkin0285

 

Geef hier uw commentaar