Texas Radio, young dudes met volwassen sound

Texas Radio gezien & gehoord op donderdag 2 oktober 2014 in: De Muziekzolder Tekst en foto’s© door: Giel van der Hoeven.

Het is een soort jongensdroom. Vijf plattelandsjongeren uit Overijsselse dorpen als Diepenheim, Goor en Markvelde vormen een band. Ze maken wat muziek en trappen veel lol. Vooral geïnspireerd door sixties artiesten als The Doors en Them, maar ook door door The Allman Brothers Band en Tom Waits en zelfs door hun cabareteske buurman André Manuel. Zonder fratsen. Plotseling beleven steeds meer mensen plezier aan je live optredens. Wordt je gevraagd voor gerenommeerde festivals en krijg je een zetje van platenzaakicoon Johan Dollekamp van PopEye in Hengelo.

Na slechts één debuut EP stonden ze al op de Zwarte Cross (2012/2013), Oerol 2013, de Popronde 2013 en Ribs & Blues 2014. Waren ze support van nationale en internationale artiesten, waaronder Rival Sons, Hollis Brown (USA) en Bob Dylan in de HMH. En werden ze winnaar van de Grote Prijs van Twente 2013 en van de Popprijs Overijssel 2014. En dan… ja, dan wordt het de hoogste tijd voor de Muziekzolder in Maasdijk! Jan’s juke joint, een sfeervolle muziekclub in Westland, die werd opgericht in oktober 2009 (en dus het 5-jarig bestaan vierde). De afgelopen jaren oogstte veel regionale, maar ook nationale en internationale live bands daar succes. Ook het vijftal van Texas Radio voelde zich er snel thuis. Hoe kan het ook anders als je bij gelijkgestemde muziekliefhebbers op bezoek komt. De zompige rock, blues en psychedelica sloeg direct aan bij de geestverwanten waardoor een feestje gegarandeerd werd.

Het eerste dat je je afvraagt is: hoe komt een jonge gozer als Arthur Akkermans aan zo’n doorleefde stem? De aimabele intelligente knul die zijn studie combineert met zijn Texas Radiowerk, gaat als een beest tekeer op het podium. De band speelt met het aanstekelijke charisma van old rocker dudes. (Mott the Hoople’s ‘All the Young Dudes’ zou niet misstaan op de setlist). Dat Arthur’s teksten in zijn enthousiasme soms slecht verstaanbaar zijn, wordt op de koop toe genomen. Evenals af en toe een gejat introotje (Green Onions en Fire van Hendrix) in de eigen nummers. Alle zes de eigen nummers zijn ook live van uitzonderlijke kwaliteit. Zoals het bluesy ‘Man in a Van’ met pompend ritme, heerlijk slidegitaar werk door Niek Cival en niet te vergeten de opzwepende bluesharp begeleiding door Arthur. Het uptempo ‘Rock in Soul’ is op en top Doors, maar dan wel in Texas Radio stijl. Joris van den Berg tovert met gemak een psychedelisch orgelgeluid uit zijn Hammond en ook de groovy baslijntjes zijn aanwezig. De bandnaam zal ongetwijfeld afkomstig zijn van The Doors song ‘The Wasp’ (Texas Radio And The Big Beat).

Experimentele klanken en ongebruikelijke (rock)instrumenten als trompet worden ook niet geschuwd. Tom Waits komt om de hoek kijken in ‘Black Crow’. En ‘Sharp Knives’ zit weer vol met jaren zestig en zeventig invloeden. Van Howlin’ Wolf tot Iron Butterly en van Canned Heat tot DeWolff… van alles zit erin. En ach, we kunnen wel namen blijven noemen maar uiteindelijk is Texas radio toch gewoon Texas Radio! Want daarvoor is hun sound echt ‘eigen’ genoeg. Niet in de minste plaats door die eigenwijze Hammond sound door Joris van den Berg, het prettige (slide)gitaargeluid van Niek Cival en de al eerder geprezen vocalen door Akkermans. Het jeugdige ritmeduo, bassist Teun Eijsink en drummer Imanishi Kleinmeulman, klinkt speels en retestrak tegelijk.

Er wordt lustig op los gejamd maar gelukkig wordt langdradigheid vermeden. Want er is ook plaats voor een vrolijk bluesnummer als ‘Texas Blues’ of het catchy: ‘Girl Named Rhino’. En covers als ‘Gloria’ (Them) of ‘Lazy’ (Deep Purple) passen naadloos in het eigen TR-repertoire. En ook hierbij is het plezier uit de begintijd nog steeds aanwezig. Want de schavuiten dweilen, klimmen en rollebollen regelmatig op en over elkaar heen. Met een vurigheid die zijn weerga niet kent. Bij voorkeur met een koude fles bier binnen handbereik, dat dan weer wel. Als toegift mag de Zolder nog uitgebreid swingen op de blues traditional ‘Rollin’ and Tumblin’ (o.a. Muddy Waters). Texas Radio is wat ons betreft een station dat onaflatend uit móet blijven zenden. Een prima band op een passende locatie. Facebook: facebook.com/texasradionl.

Zie alle foto’s hier.

%d bloggers like this: