Er zit écht muziek in Westland! [opening MCW & Popprijs 2014]

gezien & gehoord in: MCW/PAX Naaldwij; evenement: Opening MuziekCentrumWestland (MCW)  en presentatie Popprijs Westland 201 met de bands: FABruari Four (MCW gastband), Harvest Road, Fon14, Airstrike, Spinning Circles, Hot Funk Sundae, Betrayed by Rage, Phoenix Lights, B-Sharp (W.P. winnaar 2013); datum: zaterdag 30 augustus 2014; tekst & filmpje: Giel van der Hoeven; foto’s © door: Ronald van Elswijk

Vier jaar geleden begon het met een vonk. Inmiddels is het vuur in meerdere opzichten opgelaaid. Bij de officiële opening van het MuziekCentrumWestland (MCW) pand in Naaldwijk gebruikte wethouder Arne Weverling als veelbeduidende metafoor een lyric uit ‘Dancing In The Dark’ van Bruce Springsteen: ‘You can’t start a fire without a spark’. Samen met collega wethouder Marga de Goeij en MCW voorzitter Jos Borgdorff werden de formele activiteiten verricht. Dit ging de rest van de middag en avond gepaard met meer informele bedrijvigheden. Zoals een open dag waarbij de MCW oefenruimtes/studio’s konden worden bezichtigd en uitgeprobeerd. Maar ook de presentatie van deelnemende bands aan Popprijs Westland 2014 in de naast gelegen sociëteit PAX.

3 geluidwerende oefen- en opnameruimtes met top backlines

En deze samenwerking tussen MCW/Westlands Popcentrum Nederland 3 (Stichting Popprijs Westland) en PAX was gelijk al een goed voorbeeld van hoe door meerdere vonken een groter vuur aangewakkerd kan worden. Een passioneel vuur wel te verstaan. Want “echte passie overwint alles”, aldus collegelid Weverling in zijn openingsrede. Maar dat het maken en beleven van live popmuziek in Westland geen trend van de laatste jaren is, bleek wel weer eens uit de verhalen die tijdens deze open dag door medewerkers, bezoekers en muzikanten aan elkaar werden verteld. Of het nu ging over legendarische optredens van Fleetwood Mac (met Peter Green) en Livin’ Blues in Gebouw Hofwijck in 1968. En de metamorfose van de Naaldwijkse Jazz Sociëteit De Wip (sinds 1972) tot het populaire Rockcafé Wip-Inn. Of over de mogelijkheden van hedendaagse professionele muziek educatie tot aan beschikbare podia in Westland en omgeving. Iedereen had daar een persoonlijke beleving bij of een eigen mening over. Maar de meeste waren het er wel over eens dat de realisatie van het MCW huisvestingsplan een geslaagd initiatief is om vele muzikale krachten in Westland te kunnen bundelen.

voor jong en oud, van starter tot ervaren muzikant
enthousiaste MCW vrijwilligers

De stichting MuziekCentrumWestland (MCW) werd op 18 augustus 2010 opgericht. Bijna vier jaar lang hebben het bestuur en sympathisanten zich sterk gemaakt om die muzikale krachten te bundelen in één geschikt Westlands pand. Dit voorjaar werd in gebouw De Binnenhaven in Naaldwijk de ruimte gevonden om het muziekcentrum met behulp van de gemeente en sponsoren daadwerkelijk te kunnen realiseren. “Een periode die gekenmerkt werd door veel geduld hebben, vertrouwen in elkaar en inzet. Maar er kan gesproken worden van een samenwerking waarbij één plus één echt drie is.” Aldus wethouder Marga de Goeij. In twee maanden tijd is de ruimte van 160 m² ingericht met drie geluidsdempende oefenruimtes van 25 á 30 m² annex opnamestudio’s. Het muziekcentrum zal verder dienen als een ontmoetingsplek voor muzikanten, en in samenwerking met de buren van sociëteit Pax kunnen bij gelegenheid dus ook podium- en horeca faciliteiten voor optredens beschikbaar gesteld worden. Daarnaast is het centrum geschikt voor individuele muzieklessen, workshops en educatieve projecten voor scholen of verenigingen.

de Ohhh… opening van de 1e cabine met FABruari Four live
officiële opening door wethouders en MCW-voorzitter

Op deze feestelijke dag was uiteraard ook al veel live muziek te horen. De akoestische Beatles tributeband FABruari Four mocht als eerste Westlandse band een cabine uitproberen. Dit was tevens een ludiek onderdeel van de openingsceremonie. Het deed bij de bezoekers verbazing opwekken toen de cabinedeur weer gesloten werd. Het volume werd namelijk met meer dan 70% gereduceerd (“die popboxen werken echt!”). Hierdoor is het mogelijk dat er in één gebouw door drie bands tegelijk geoefend kan worden. Bovendien is iedere cabine voorzien van klimaatregeling en een complete backline, zodat de muzikanten alleen maar hun eigen instrument mee hoeven te nemen. Inprikken en spelen dus! Daarnaast zal er de komende tijd een gezellige ontspanningsruimte gecreëerd worden waarin muzikanten na gedane inspanning kunnen napraten. Het MCW bestuur en de vrijwilligers behandelen de reserveringen en zorgen voor het beheer. Maar ook voor technische zaken en promoting kunnen ze voor de aanwezigen bemiddelen of hen adviseren.

gitarist Jeroen Voogd van Harvest Road
bassiste van de thrashmetal band Airstrike
Jim van Klaveren, muzikant en tevens MCW vrijwilliger

Voor de 2e editie van Popprijs Westland 2014 presenteerde zeven deelnemende bands zich met een korte live set van 20 minuten op het podium van PAX. Dat zijn bands met eigen werk of coverbands in diverse genres waarvan minimaal één van de bandleden uit Westland komt of daar een relatie mee heeft. Deze editie zijn dat: Harvest Road (Southern Rock), Fon14 (Rock), Airstrike (Thrash Metal), Spinning Circles (Funk), Hot Funk Sundae (Funk/Soul), Betrayed by Rage (Metal), en Phoenix Lights (Singer-Songwriter duo). Axenzion (Rock Covers) en The Spree (Pop/Rock) waren nog niet bij de presentatie aanwezig. De winnaar van Popprijs Westland 2013 B-Sharp sloot deze presentatie/MCW open dag af.

B-sharp, winnaars Popprijs Westland 2013

De voorrondes van Popprijs Westland 2014 gaan plaatsvinden op 4, 5, 11 en 12 oktober in WPC Nederland 3. Een deskundige jury zal dan alle bands en acts gaan beoordelen en adviseren. Zaterdag 19 oktober worden er uiteindelijk 4 finalisten gekozen; zij krijgen opdrachten, professionele band coaching en extra optredens bij aangesloten Westlandse horeca en podia! Zoals op donderdag 2 november op de Muziekzolder in Maasdijk. De finale van Popprijs Westland 2014 is op 15 november in Nederland 3. Studio Mantis Audio in Wateringen stelt de hoofdprijs/publieksprijs van de Popprijs Westland 2014 beschikbaar in de vorm van twee fantastische opnamedagen.

MCW vrijwilliger Ellenus
ook PR, promotion en presentatie zijn belangrijk

%d bloggers like this: