Dauwpop 2014: jubileumeditie laat breed scala hedendaagse muziekscene zien.

Dauwpop festival op 29 mei 2014 in Hellendoorn. Tekst en foto’s door Gerrie van Barneveld.

Op Hemelvaartsdag vond voor de twintigste keer het jaarlijkse Dauwpop plaats in de bossen bij Hellendoorn. Een schitterend festivalterrein met op sommige plaatsen nog wat modder door de hevige regenval van de voorgaande dagen. Inmiddels is Dauwpop een gevestigd festival met een brede muzikale programmering en diverse andere activiteiten. Het festival lijkt wel een beetje op Lowlands door de diverse podia. Zo is er een Dance Kuil, Barn/Delta stage, King King stage en het grote Jupiler MainStage. Van Dance naar Bluegrass het staat op Dauwpop. Het interessants voor de Bluesalone zijn de Mainstage, de Barnstage en het King King podium.

festival8348

De aftrap op het Mainstage podium is van Jett Rebel. Sinds Noorderslag is de ster van Jett Rebel rijzende. Zij weten de stemming op het vroege uur er aardig in te krijgen birthofjoy8554met hun op dance en rock lijkende muziek. Het speelplezier spat er vanaf. Hetzelfde geldt ook voor Chef’s Special waar de nadruk meer ligt op de rap van zanger Joshua Nolet, die ook veel contact met het publiek zoekt. De alternatieve rockbands Young the Giant en de Wombats spelen een gedegen backcornerboogieband8694festivalset. Met hun inzet kregen beide bands de jonge fans aardig in beweging.

 

In de King King speelden bands uit het clubcircuit. Waaronder Cloud Nothings met een noisy indierock optreden. Birth of Joy had een energieke set met lange nummers en veel solo’s op gitaar en orgel. De kerk was te klein voor dit powertrio. De Backcorner Boogieband speelde een set met soul en rock. Daar hebben ze ook de bezetting voor. Met blazers en achtergrondzangeressen puilde het podium uit en kunnen ze muzikaal vele kanten op. Town of Saints vulden met hun folkrock een ander muzikaal gaatje in de King King.

Op het Barnpodium stonden veel gitaarbands. Daryll-Ann speelde veel nummers uit de beginperiode met mooi gitaarwerk van Anne Soldaat en dito samenzang van de gebroeders Paulusma. De Truckfighters zorgden voor de stevige noot. De gitarist leek wel een broertje van Angus Young met zijn korte broek en manieren. Hard was het wel. De Bokkers hadden een thuiswedstrijd met hun boerenrock. Net een nieuwe cd uit en de Barn was overvol. Voor de pauze momenten waren er de Small Time Crooks en de Bluegrass Boogiemen. Zij brachten buiten de Barn bluegrass met veel passie en humor.

seasick8664

 

De blues was aan de beurt met Seasick Steve. Hij deed nummers waar al zijn bijzonder gitaren aan bod kwamen. De cover Baby, Please Don’t Go kwam voorbij. Met een serenade aan een jonge dame wond hij de hele tent om zijn vinger. Om vervolgens met You Can’t Teach An Old Dog New Tricks en zijn boogieblues de tent warm te houden. Uitsmijter was echter de hoofdact Triggerfinger. Zij deden een rockset met onder andere All this Dancing Around. De heupwiegende Ruben Block beschikt over een goede rockstem die ook flink kan gillen. Met een lange drumsolo werd drummer Mario Goossens in de spotlights gezet door Ruben Block en Paul van Bruystegem. In de toegift werd ook nog de doorbraakhit I Follow Rivers gespeeld. Na anderhalf uur was de koek op en kon het publiek tevreden en moe naar huis. Bijna twaalf uur Dauwpop zat erop.

triggerfinger0228

Zo omvat de line up van Dauwpop 2014 een breed scala van de hedendaagse muziekscene. En met zo’n negenduizend bezoekers zal de organisatie tevreden zijn. In deze vorm kan het festival vooruit. Op naar het volgende jubileum.

triggerfinger0083

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: