Terug in de tijd met Meschiya Lake Quintet in De Spieghel

Meschiya Lake Quintet speelde op 2 maart 2014 in Jazzcafé De Spieghel in Groningen review door Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

Meschiya Lake is niet helemaal een onbekende in Groningen. In 2012 was zij in de Oosterpoort te zien met The Little Bighorns tijdens Take Root. Vanavond is zij terug in Groningen met een 4-koppige band. De Spieghel vult zich met liefhebbers van diverse pluimage. Meschiya maakt indruk voordat ze ook maar een noot heeft gezongen. Een dame in kokerjurk met hoge hakken en het haar klassiek opgerold. Beetje stijfjes, zou je kunnen denken bij deze omschrijving, ware het niet dat alles wat wij van haar lichaam te zien krijgen bedekt is met tatoeages. Wenkbrauwen, kin, armen, enkels, niets lijkt te zijn ontkomen aan de tatoeagenaald.

lake0975lake0727

Meschiya speelt net zo gemakkelijk op de hoek van de straat als in de clubs van New Orleans. Vooral op plekken waar het nooit stil is. In de Spieghel echter kun je aan het begin van de avond een speld horen vallen. “It feels creepy.” Meschiya merkt op: “maak desnoods ruzie met je buurman of roep dat je er niks aan vindt, maar laat alsjeblieft horen dat je er bent“. In New Orleans gaat het er waarschijnlijk wat luidruchtiger aan toe tijdens optredens.lake0949
Ik sluit mijn ogen en waan me in een rokerige club in New Orleans in de roaring twenties. Noem het vintage, noem het authentiek dit mengsel van traditionele jazz, swing, blues, ragtime en rhythm & blues, waarin de zang een prominente rol speelt.  Meschiya Lake kan veel met haar stem; croonend haar verhaal vertellen maar ook waar nodig kracht bijzetten. Ze heeft een mooi vibrato en soms zo’n fijn rauw randje. Haar performance is bescheiden, maar zo interessant dat je wel naar haar moet blijven kijken. De muzikale leider van de band, Jason Jurzak, heeft een duidelijke voorliefde voor het bespelen van grote instrumenten. Hij speelt zowel contrabas als sousafoon. Soleren op de sousafoon, het heeft iets humoristisch, maar is karakteristiek voor het kwintet. De band bestaat verder uit Russell Welch op gitaar en Mike Voelker op drums. Gitarist Allessandro Centolanza is voor deze tour toegevoegd aan de band. Russell Welch is een begenadigd gipsy gitarist en dat laat hij bij tijd en wijle horen, verwacht geen langdurige solopartijen.

lake0882

Meschiya’s repertoire bestaat uit eigen liedjes maar ook uit covers en jazzstandards die gemaakt zijn tussen 1900 en 1940. Ballads en meer up tempo nummers wisselen elkaar af. Twee cd’s werden tot op heden uitgebracht: Lucky Devil in 2010 en Fooler’s Gold in 2013.  Je kunt Meschiya Lake Quintet deze week nog op verschillende podia in Nederland zien en horen. Als je de kans krijgt om erbij te zijn, pak hem dan. Verreweg de meeste concerten van deze bescheiden Europese tournee, vinden plaats in Nederland:

4 maart, Q-bus, Leiden
5 maart, Bird, Rotterdam
6 maart, De Effenaar, Eindhoven
7 maart, Lux, Nijmegen
8 maart, People’s Place, Amsterdam
9 maart, Burgerweeshuis, Deventer

 

lake0888

Geef hier uw commentaar