Nieuwe generatie bluesgitaristen geeft de burger moed en vertrouwen voor de toekomst

2

Guy Smeets Band en Eric Steckel speelden op 16 februari 2014 in De Bosuil te Weert. Review en foto’s door Hen Metsemakers.
IMGP0095

In een maand waarin het normaal gesproken op zijn minst koud is, is het in deze februarimaand van 2014 voorjaarsachtig warm te noemen. Waar het zelfs heet gaat worden, is in de Bosuil waar vandaag naast jonge gitaarheld Guy Smeets ook een jonge (voor het genre) Amerikaanse bluesrock gitaarbeul zal aantreden. Eric Steckel is de naam.  En voor wie hem nog niet kent en van ‘Guitarddriven Bluesrock’ houdt een naam om te onthouden en te volgen.

De 16 jarige Guy met zijn band is net met het eerste nummer begonnen als ik deze zondagmiddag de Bosuil binnenstap. Klinkt geroutineerd qua band en als gitarist een stuk ‘ouder’ dan dat Guy zelf is. Op zowel een Gibson Les Paul als een licht vintage Fender Stratocaster laat hij horen dat hij goed begrijpt wat blues is en hoe dit moet klinken. Guy is niet alleen snel, ook de toon en bezieling waarmee hij beide gitaren bespeelt zou je eerder bij een muzikant met tientallen jaren ervaring verwachten.  Begeleid door een vet scheurende, door Colly Franssen bespeelde Hammond, pompende bas, drums en soepel klinkende zang van Rob van der Sluis slingert de Guy Smeets Band tussen wat covers ook enkele zelfgeschreven songs de zaal in. Ook deze eigen nummers worden door het bluesminnende publiek wat met zo’n 160 man naar De Bosuil is gekomen prima gewaardeerd. De ervaring van de begeleidende muzikanten zorgt voor een goed in balans zijnde dynamiek en rolverdeling. Voor mij een zeer positieve eerste kennismaking met de Guy Smeets Band waar ik wel al het nodige van gehoord en gezien had, maar nog niet live. Tot vandaag dus. Ik weet bijna zeker dat deze jonge hond binnen enkele jaren nog meer gaat groeien en we hem op de grotere festivals en in clubs gaan terugzien.
IMGP0125

Het achtergronddoek met een afbeelding van grote speakerkast-roosters met daartussen een stempel met ‘Eric Steckel: Guitardriven Bluesrock’ geeft een goede indicatie van wat we kunnen verwachten van deze fragiele kleine gitaarheld uit de States. Op vrijdag 11 oktober vorig jaar zou Eric samen met Ainsley Lister al in de Bosuil spelen, maar helaas moest ie op IMGP0142het laatste moment wegens ziekte afhaken. Het was een zeer intens tourschema wat denk ik zijn tol eiste. Een goedmakertje voor De Bosuil dus en daar gaat ie serieus werk van maken! Naast Fender Stratocasters speelt Eric dit concert vrijwel uitsluitend op endorsed apparatuur.  O.a. Tom Anderson Guitarworks zorgt voor een zeer fraaie  gitaar met mooi ingelegd hout en tot in de puntjes verzorgde afwerking, Dat hij deze mooie spullen verdient laat hij direct horen in het uptempo instrumentaal openingsnummer. Jezus, wat een techniek en beheersing heeft deze Eric in huis.

Begeleidt door Rob Fraser op de basgitaar, Andrew Haley op drums en onze eigen Limburgse ThijIMGP6644s Schrijnemakers op het Hammond stoomt de blues voorzien van schitterende gitaarsolo’s de zaal in. Qua sound en inleving doet hij me aan niemand minder dan Jimmy Hendrix denken, zeker als ‘Little Wing’ wordt ingezet en gespeeld. Daar waar woorden lastig zijn om de vaardigheden en speltechniek van Steckel te beschrijven verwijs ik graag naar bijgaande video die ik van een deel van de solo heb gemaakt.

De nodige duellen tussen gitaar en Hammond zijn een genot om te zien en horen. Thijs Schrijnemakers zweept Eric voor zover dat nodig is op tot nog grotere hoogten en daagt hem met zijn armen zwaaiend uit om alles uit de gitaar te halen zoals hij zelf ook uit zijn zwarte Hammond perst. Al wiebelend op het bankje en half staand scheurt en kreunt deze van o.a. ‘Orgelvreten’ (samen met Robin Piso van DeWolff) bekende toetsenist er lustig op los. Het concert is van grote klasse en bezorgt me regelmatig kippenvel. Dit is wat mij betreft in jaren het beste bluesconcert wat ik in De Bosuil heb mogen zien en horen.

De zeer goede installatie met deskundige afstemming door routinier Maarten Wijler Wijler plus schitterend licht door Jo Gofers dragen bij aan een hele mooie en gedenkwaardige middag bluesmuziek in De Bosuil. Gesprekken met enkele bezoekers leren dat ik gelukkig niet de enige ben die dit zo heeft ervaren. Een citaat: ‘Dit niveau wat Eric Steckel hier laat horen hoor je op Moulin Blues niet’. Hint naar de organisatie voor de programmering voor 2015? Eric Steckel verdient het en zal gegarandeerd de grote tent daar voor zich winnen.

 

Guy Smeets Band: Opener was Green Light Girl, verder: Get A LIfe (eigen werk) So Many Roads Sunshine Of Your Love (Cream) Blues Blast (Alvin Lee) Laatste nummer was Lazy (Deep Purple)

Eric Steckel Band: Opener was Funky C Funky Do, verder Love Me Or Leave Me en The Ghetto (eigen werk) I’ll Play the Blues for You (Albert KIng) Little Wing (Jimi Hendrix) She’s Nineteen Years Old (Muddy Waters) Laatste nummer was Empty Promisses (Michael Burks)

Links Youtube:
Eric Steckel Little Wing

Eric Steckel

nog een paar foto’s:

IMGP0110

IMGP0086

IMGP0111

IMGP6594

IMGP6620

IMGP6625

 

2 Responses

    • Hen Metsemakers

      Dank je Giel, qua tekst fabriceren ben je toch nog flink baas boven baas ! 😉

Geef hier uw commentaar