Sugar Boy & the Sinners presenteren debuut album ‘All You Can Eat’ in Paradiso

1

Al vele malen heb ik het geluk gehad, ja u leest het goed ‘het geluk’, Sugar Boy & the Sinners’ live aan het werk te zien en nu lag ineens hun debuut album ‘All You Can Eat’ half Januari in de brievenbus.  ‘All You Can Eat’ zal a.s. 7 Februari 2014 in Paradiso ten doop gehouden worden. Dat de zaal in Paradiso nu al bijna uitverkocht is, is begrijpelijk gezien de vele fans die de band al in de korte tijd dat Boy, Ronnie, Vinnie en Frankie samen musiceren, sinds 2010, hebben opgebouwd.De Leids/Haarlemse Sugar Boy & the Sinners zetten in nog maar drie jaar van optreden al een zeer goede entertainende show op het podium van menig blues festival, die keren dat ik erbij was heb ik iedere keer genoten van de blues- harp kwaliteiten, het stemgeluid en de uitspraak van het Engels van Boy Vielvoye, de gitaar skills van Ron Guerin, Frank Duindam‘s stuwende kracht op de drums en de niet te missen back-bone van de band van Vincent Guerin op de up-right bass.  De hoge verwachtingen voor deze 1e CD, ‘All You Can Eat’ , van de hand van ‘the Sinners’ hebben zij dus zelf aangewakkerd met hun sterke optredens, voldoet het album hieraan?Het album wordt geopend met het nummer ‘Third Round Of Gin’ een lekker funky nummer, waarin alle musici meteen hun kunsten kunnen etaleren.
Het tweede track van het album ‘Yes I Know’ heeft een hoog dans-gehalte wat o.a. gevoed wordt door de vette baspartijen van Vinnie Guerin en het aanstekelijke drum-ritme van Frankie Duindam.  Track nummer drie ‘It Won’t Be Long’ is een heerlijk Rock & Roll nummer gelardeerd met een aantal mooie stukken van gitarist Ronnie Guerin, een nummer waarvan waar ik door het stemgeluid van Boy Vielvoye in dit nummer wéér moet denken aan Eddie Cochran!
sugarboy1
Het album is bijzonder omdat er geen covers op staan, wat vaak op debuut albums het geval is, àlle teksten zijn geschreven door Boy Vielvoye en de muziek is over het geheel van de hand van gitarist Ronnie Guerin met een enkele uitzondering. Eén van die uitzonderingen is ‘End Of Time’ dat door bassist Vinnie Guerin werd voorzien van muziek, een nummer wat weer even de rust terugbrengt na de eerste 3 up-tempo nummers. Dit zelfde nummer is ook de track waarin een gast rol voor Mischa Den Haring als toetsenist en tweede gitarist is weggelegd. Een zeer geslaagd nummer naar mijn mening met een mooie ‘fade-out’ van de blues-harp. Eén van mijn favorieten op dit album is track nummer 5, ‘Bad Habits’ waarin een prominente rol voor gitarist Ronnie Guerin, met teksten uit de denk-tank van Boy Vielvoye als “smokin’ messes up your health” en “two shots of whiskey make the sky look blue”, ik wàs al enthousiast bij de diverse live uitvoeringen van het nummer maar gelukkig heeft de track op het album niets aan de beleving van het nummer ingeboet. Ongetwijfeld bewerkstelligd doordat de producent, Mischa Den Haring, de mixer Remko Schouten samen met ‘the Sinners’ het ‘mood-board’ van het album in wording goed doorgenomen hebben vooraf aan de opnames. Een album wat in slechts 4 dagen is opgenomen, nou ja eigenlijk 2 dagen als je bedenkt dan de eerste 12 tracks er al in 2 dagen opstonden, in de Amsterdamse IJland studio’s. Het album is goed geproduceerd, geen in de mix wegzakkende instrumenten of stemgeluid, alles is uitgebalanceerd gemixt. Het collectief schrijven van de muziek van ‘the Sinners’  leidde tot het swingende ‘Stop The Fussin’ wat ook weer de heupen in beweging brengt! Een eerbetoon aan Red Devils’ voorman Lester Butler wordt gebracht in de vorm van mijn tweede favoriet op het album ‘High Roller’, wàt een vet nummer is dit! Als ik ‘Split Second’ hoor pas ik spontaan Boy’s tekst aan in “They Got A Certain Thing I Can’t Resist” en zing ik al dansend mee.
Natuurlijk heb ik slechts een aantal van hun nummers eruit gelicht maar àlle nummers hebben hun eigen kwaliteit, het debuut album is een goede afspiegelingsugarboy2 van de live optredens van de band. Een album die de vele kanten van de blues in beeld brengt, we worden heen en weer geslingerd tussen funk, de Texas Rock & Roll van the Fabulous Thunderbirds, de swing sound van de West Coast en de invloed van Lester Butler.   Kortom een goed album van een band die bewijst dat zij een terechte winnaar van de Dutch Blues Challenge 2012 zijn. Een band die thuis hoort op nationale televisie bijvoorbeeld in het nieuwe t.v. programma van Johan Derksen of de DWDD en natùùrlijk zouden de Nederlandse nationale radiostations een jonge band, een band die het lef heeft om blues in zijn diverse vormen te spelen, als deze moeten promoten.  De vraag die ik in het begin van de recensie stelde of het album aan de hoge verwachtingen voldoet kan ik met een gerust hart “JA” antwoorden. Rest mij nog te vermelden dat de album hoes is ontworpen door Ronnie Guerin die hiermee bewijst dat zijn studie aan de Willem de Kooning Academy University of Applied Sciences niet voor niets is geweest.  ‘The Sinners’  hebben na de release van dit spetterende debuut-album ‘All You Can Eat’ wat mij betreft nog een lange carrière voor de boeg – We Are Definately Enjoying the Ride!

One Response