15 jaar Racoon: een avond vol humor en eerlijke muziek

 Racoon speelde op 5 november 2013 in het Theaterhotel in Almelo. Tekst door Marjoly Makkinga en Arjan Vermeer met foto’s van Marjoly Makkinga.

3FM Awards, een Gouden Harp, de Popprijs op Noorderslag en -op 2 september j.jl- kregen ze de Gouden Notekraker 2013 uitgereikt. We hebben het over de Zeeuwse popgroep Racoon. Volgens de jury van de Gouden Notekraker heeft Racoon “op een onweerstaanbare manier, met ijzersterk materiaal en een grote live reputatie bewezen dat je een constante factor kunt worden in de Nederlandse top van de popmuziek”. De -in 1997 in Goes opgerichte- band brak in 2000 door met het nummer Feel Like Flying. Hun album Liverpool rain stond 108 weken in de hitlijsten en bereikte de eerste plaats.1-IMG_1082

Jubileumjaar
Dit jaar viert de band haar 15 jarig jubileum. Het jubileumjaar startte met de publicatie door Kick Uitgevers van het boek ‘Racoon: Alles voor het liedje‘. Het jaar wordt afgesloten met een theatertour. En dus vanavond staan ze in het Theaterhotel in Almelo.  Ook dit concert staat in het teken van de beste liedjes uit de afgelopen 15 jaar van Racoon, zoals ‘Love You More’, ‘No Mercy‘ en ‘Liverpool Rain‘. Het concert van Racoon in Theaterhotel Almelo is dan ook al maanden uitverkocht.

 

Trots
De zaal is dan ook gevuld met verschillende generaties fans met hoge verwachtingen.  Als Bart van der Weide en ‘zijn jongens’ beginnen met de show, grijpt de sfeer je meteen. Een rustig lied, veel rook, mooi licht en stukje bij beetje krijgen we meer van de band te zien. Racoon stelt zich voor, Bart van der Weide-zang en mondharmonica, Dennis Huige op gitaar, Stefan de Kroon – basgitaar en Paul Bukkens op drums. Ze vertellen over 15 jaar Racoon met diepe dalen en hoge pieken. Alles hebben ze meegemaakt. Maar ze zijn trots op wie ze zijn.

5-foto-6
No Story To Tell
De zaal is donker, iedereen is stil. Langzaam komen er tientallen gloeilampjes naar beneden. Het ziet er geweldig uit. Bart grijpt je met zijn verhaal over het kleine jongetje Jayden dat veel te vroeg uit het leven moest stappen. Vervolgens spelen ze het lied ‘Don’t Give Up The Fight’  (Alle opbrengsten gaan naar Stichting Jayden en de3-IMG_1113 strijd tegen neuroblastoom kinderkanker).
Glimlach
Maar de heren geven ook blijk van gevoel voor humor. Daardoor kun je tussen de liedjes als ‘Happy Thoughts‘,  ‘Clean Again‘ en ‘Took A Hit‘ door een glimlach niet onderdrukken. Niet alleen Bart, maar ook de andere bandleden maken er daarmee een mooie avond van. Dennis Huige: “Het leven is als een piemel, of je het nu leuk vindt of niet.. Je moet het er mee doen“. Voor de pauze spelen ze de cover ‘Hang On To A Dream‘ van Tim Hardin. Bart vander Weide hierover: “Deze cover komt jullie wellicht bekend voor, we hebben hem al vaker gespeeld. Maar wij zijn lui. En zolang wij daar geen last van hebben, is het goed toch?
4-foto-2
Ons Liedje
Na de pauze komen nummers voorbij als ‘Walk Away’, ‘Rudest Behaviour’ en ‘Don’t Hold Me Down’. ‘Ons Liedje’, zo noemt Bart het terwijl hij naar Dennis Huige kijkt. Met zijn tweeën op het podium, spelen ze het prachtige nummer ‘Love You More’. Zachtjes hoor je het hele publiek meezingen en enorm genieten. En voor het eerst, maar zeker ook voor het laatst, een Nederlandstalig liedje: ‘Een Oceaan‘. Voor Barts oudste zus, Anne. Tijdens de grote hits als ‘No Mercy‘, ‘Freedom‘ is het lastig om rustig op je stoel te blijven zitten, de muziek neemt je mee en iedereen zit met drummende vingers of bouncende voeten te luisteren. En dan is de show afgelopen. Maar na een lange, staande ovatie komt de band terug voor twee liedjes ‘Brother‘ en ‘Liverpool Rain‘.
De theatertour van Racoon loopt nog tot 29 november a.s. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor een aantal optredens kijk ook op deze link

Geef hier uw commentaar