Dianne Reeves: ‘It’s all about the spirit’

Dianne Reeves speelde op 28 oktober 2013 in het Muziektheater aan het IJ, Amsterdam. Tekst door Ria Pronk met foto’s van diannereeves.com

Dianne Reeves toert door Europa en doet het Muziektheater aan het IJ aan. Ik reis af naar de hoofdstad, trotseer de eerste herfststorm en nestel mij verwachtingsvol op het comfortabele rode pluche stoeltje. Voordat Dianne opkomt, geeft de begeleidingsband acte de présence. Deze bestaat uit: de charismatische Peter Martin op piano, de nooit verslappende Romero Lubambo op gitaar, de virtuoze Reginald Veal op bas en de kleurrijke Terreon Gully op drums. Je hoort het direct, dit wordt een mooie avond. De diannereevs5akoestiek van het Muziektheater is prima en de afzonderlijke instrumenten zijn goed te horen. Niet te hard, niet te zacht, gewoon lekker. Als Dianne opkomt, zak ik nog wat dieper weg in mijn stoel. Het podium is laag en Dianne dichtbij. Je kunt niet anders dan je ogen op haar richten en haar anderhalf uur lang ademloos observeren. Dianne Reeves is een van de grootste jazzvocalisten van dit moment. Ze heeft een warme, volle stem. Dianne varieert voortdurend met klanken en kleuren en daardoor verveelt het optreden geen moment. Met gemak worden gevoelige liefdesliedjes, afgewisseld met Zuid-Amerikaans getinte uptempo nummers.

Ze opent met Dreams van Fleetwood Mac. Het staat op de c.d. die begin oktober uitkwam. Vers van de pers dus. Stormy weather had niet beter op zijn plaats kunnen zijn dan op deze stormachtige maandag. Dan weer zingt zij zonder begeleiding, met tranen in de ogen, een liedje voor een ernstig zieke vriend. Er zijn “een-tweetjes” met de bassist, de pianist en de gitarist. Deze laatste complimenteert zij met zijn virtuoze begeleiding tijdens haar improvisaties. Wat ze ook doet, de gitaar van Romero Lubambo wijkt geen moment van haar zijde, alsof iedere noot van tevoren geregisseerd is. Erg mooi. Complimenten zijn er ook voor Celia Cruz en Miriam Makeba in de vorm van het volledig gescatte Tango. De jonge Dianne zong de liedjes van deze zangeressen fonetisch mee, niet wetend wat er gezongen werd. Maar het voelde goed. Om met Dianne Reeves te spreken “it’s not about the words, it’s all about the spirit”. Dianne Reeves is op 8 december a.s. in het Muziektheater Eindhoven, met een jazzy kerstprogramma.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: