Culemborg viert de Blues

Culemborg Blues heeft vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus haar 20e verjaardag gevierd. Iedereen was uitgenodigd en van die uitnodiging hebben vrijdag 600 en zaterdag ca. 14.000 mensen gebruik gemaakt. Het bluesfestival dat ooit begonnen is als lokale kroegentocht, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bluesfestivals van Nederland. Culemborg Blues staat bij zowel bezoekers als artiesten bekend om haar gemoedelijke karakter en ook afgelopen weekend genoten de aanwezigen van zowel de muziek als de sfeer in de binnenstad van Culemborg.

Normaal-1Julian Sas-02

Ter ere van de verjaardag heeft de organisatie van Culemborg Blues de vrijdagavond voorafgaand aan het festival toegevoegd aan het bluesweekend. Het voorprogramma werd verzorgd door Sydney Ellis & Her Midnight Preachers, het hoofdprogramma werd verzorgd door Normaal. De achterhoekse band speelde een set zoals ze dat doen in de theaters. Speciaal voor de jubileumeditie van Culemborg Blues had Normaal een bluesset voorbereid. Zelfs ´Oerend Hard´ hadden de heren van Normaal omgebouwd tot blues. Tussen de twee optredens door was er ruimte voor een memorabel moment: voorzitter van Culemborg Blues, John van Empel, kreeg een lintje uit handen van loco-burgemeester Huub van Oorschot (zelf een vaste bezoeker van Culemborg Blues) als dank voor zijn jarenlange inzet voor Culemborg Blues (18 jaar maarliefst), maar ook voor zijn inzet voor onder andere Popkoor Blossom, voetbalvereniging Vriendenschaar, de band Burnwood en vele andere (lokale) bands. John van Empel mag zich voortaan ´Lid in de Orde van Oranje-Nassau´ noemen.

Vroonphotomotion

The TightropesHet festival zelf barste zaterdag om 13.30 uur los. Het publiek had hun weg snel gevonden naar het festival en ´s middags was het al snel druk. Een paar uur later kon er op 5 locaties in de binnenstad genoten worden van bluesmuziek en ´s avond kwam daar nog een 6e locatie bij. En dan was er nog het mobiele bluesduo de ´Hoodoo Monks´, die op diverse plaatsen in de stad hun handkar tot stilstand brachten en optraden waar het hen uitkwam. Het publiek kwam oren en ogen tekort om alle 19 bands te aanschouwen. De trouw van het publiek werd even op de proef gesteld door wat buien en aanhoudend kwakkelend weer tussen rond etenstijd, maar de bluesliefhebbers lieten zich niet wegjagen. Hoe kan het ook anders met een standaard blueswerk als ´The Sky Is Crying´ (Elmore James, 1959). Bands hadden cadeautjes meegebracht voor het jarige Culemborg Blues. Cadeaus op eigen initiatief van de bands dus en niet door de organisatie van Culemborg Blues zelf geregeld. Eric Steckel had blazers meegenomen: The Horn Kings, die enkele nummers mee kwamen ´toeteren´. En Jo Harman had een speciale gast, niemand minder dan de Marije van Rijn, oftewel de uit Culemborg afkomstige frontvrouw van Scarlet Mae.

Hoodoo Monks

 Het festival is niet zo groot gegroeid door niets te doen. Stichting Culemborg Blues vernieuwt en experimenteert. Dit jaar leek de organisatie het tot kunst verheven te hebben met de extra vrijdagavond, een nieuwe huisstijl, een dubbeldek bus voor de VIP´s, één betaalmunt voor de bezoekers, een vernieuwd hoofdpodium en een vernieuwd podium op de Varkensmarkt. Het podium op de Varkensmarkt droeg bovendien dit jaar de naam ´Fiberstage´, een verwijzing naar de nieuwe sponsor Reggefiber.

Eric Steckel-02

 De eerste foto´s van het festival staan al op de website www.culemborgblues.nl en binnenkort worden daarop meer foto´s verwacht. Culemborg Blues 2014 vindt plaats op zaterdag 23 augustus.

Vroonphotomotion

The Brew-01

King King-01

Vroonphotomotion

Rob Heijne (Julian Sas)

Julian Sas-01

The UB Dolls

Vroonphotomotion

Normaal-2

1 thought on “Culemborg viert de Blues”

  1. we hebben genoten: meer kan ik er niet van zeggen !
    van culemborg, de mensen, de sfeer, de catering, de muziek en de bands: in 1 woord GEWELDIG !!!
    we waren er (pas) voor de 2e keer bij, maar als het kan, zijn we er volgend jaar weer.
    dood vermoeid zondag weer naar huis, vol herinneringen en de naklank van de blues: kunnen we weer een heeele poos op teren.
    bedankt, allemaal !!!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: