Duizelig van de dansers bij ’44 Shakedown’ @ Jazzcafé Dizzy – Rotterdam

Gezien en gehoord: 44 Shakedown bij Jazzcafe Dizzy op 29 april 2013. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois.
Onze eigen ‘Koninginnenach’ creëren we dit jaar zelf met het bezoeken van een optreden van ’44 Shakedown’ in het bekende Jazzcafé Dizzy te Rotterdam. De zaak is een begrip in Rotterdam, niet verwonderlijk als je al 35 jaar lang menige (jazz) beroemdheid in je zaak hebt mogen ontvangen. De zaak ziet er trendy en ‘spacious’ uit en dat komt zal vanavond goed uitkomen zoals U later in dit verslag kunt lezen.

44 Shakedown

29 April j.l. was het dus de beurt aan ’44 Shakedown’, deze band met 2 blazers (beide saxofoon), 3 (!) vocalisten waaronder de gitarist, de contrabassist en één van de saxofonisten tezamen met een vintage drumstel  maakt het dat het geheel lekker ‘vintage’ klinkt. ’44 Shakedown’ brengen voornamelijk muziek uit de periode dat de zwarte Rhythm & Blues zorgde voor de geboorte van de blanke Rock ‘n’ Roll, dit overwegend zoals gezegd op vintage instrumenten en versterkers. Om het geheel voor het oog nog meer op te leuken zijn de heren ook nog eens uitgedost in kledij van deze tijd compleet met ‘two-tone’ schoenen en ‘Brylcreem’ in de lokken.

44 Shakedown

De eerste keer dat wij de gelegenheid hadden deze mannen te zien optreden is alweer 3 jaar geleden tijdens het de Koninck Blues Festival in Stars ‘n Bars Delft, waarna er nog een aantal bezoeken aan de optredens van de band volgde. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat nà de release van hun in eigen beheer uitgebrachte album ‘Atomic Jump’ de optredens pas écht kwamen binnenrollen. Inmiddels spelen ook al over de grenzen en zijn hun optredens ware feestjes te noemen.44 Shakedown
Laten we eerst even de heren aan U voorstellen; gitarist van de band is Aram Stoop hij tekende ook voor de titelsong van het album ‘Atomic Jump’, Marcel van der Zee heet de contrabassist en Tim Blonk is één van de twee saxofonisten. Deze drie heren zijn zoals eerder vermeld ook de vocalisten van de band. Met name de stem van Tim Blonk is een verrassing, zijn stem is open en helder. De tweede saxofonist van de band heet Lodewijk ‘Louis’ Reijs en blaast menige ‘vuige’ partij op zijn saxofoon. Maar wat is een band zonder drummer? De ‘backbone’ van ’44 Shakedown’  heet Ben van Anrooy, hij ‘kwast’ en drumt mooi in samenspel met de heren die allen op de front-line van het podium hun plaats innemen. Het lijkt voor de toeschouwers dat er in deze band geen grote ego’s te vinden zijn, ieder krijgt zijn moment om te soleren. Dat hun ‘Jumpin’ Jive’ en ‘Rock ‘n Roll’ live enorm aanslaan blijkt uit de bezoekers die hun optredens trekken, de in ‘fifties vintage’ kledij gehulde dames en heren zijn in grote getale aanwezig. Menige bezoeker is een échte danser, jongens en meisjes ‘Lindy-Hoppen’ er op los dat je als kijker er duizelig van worden zou! Veel van deze dansers komen van een een Lindy-Hop dansschool uit Rotterdam ‘Roffa Swing’ genaamd en zij volgen de agenda van ’44 Shakedown’  en andere ‘fifties’ bandjes nauwgezet om vooral maar zoveel mogelijk te kunnen dansen op de vrije week-enden. Het leuke is dat deze jongens en meisjes niet veel ouder dan 22 – 25 jaar zijn, een revival van deze muziek is dus een feit!

44 Shakedown

’44 Shakedown’ staat garant voor vooral veel sax- en gitaarpartijen en deze zijn een lust voor het oor van de bezoeker. Zoals gemeld brengt ’44 Shakedown’ originele ’40 en ’50 muziek, hun inspiratie komt van helden uit het verleden als Louis Jordan, Little Walter, Freddie King, Professor Longhair, T-Bone Walker, Johnny ‘Guitar’ Watson, Louis Prima en zelfs Brian Setzer en Huey Lewis zoals ook vanavond weer te horen is.
We lopen de eerste set binnen met ‘She Walks Right in’ van Henry Roland Byrd a.k.a. Professor Longhair wat door Marcel van der Zee gezongen wordt. Dat de zangpartijen afgewisseld worden vind ik zelf wel een goede zaak, het houdt de bezoeker geanimeerd. Aram Stoop speelt op zijn pràchtige zwarte Harmony bijvoorbeeld T-Bone Walker’s ‘T-Bone Shuffle’ waarbij hij niet onverdienstelijk zingt en Tim Blonk  zingt ‘Cherry Flip’ soms vormen de saxofonisten Tim en Lodewijk een mooi koortje zoals tijdens ‘Nightlife Boogie’ van Ray Charles. Maar ik kan me toch niet aan de gedachte onttrekken dat een mooi ‘Rockabilly’ meisje die ook nog eens een lekker keeltje kan opzetten een leuke aanwinst voor de band zou zijn.

44 Shakedown

Natuurlijk horen we integraal het album ‘Atomic Jump’ voorbij komen aangevuld met o.a. Americano van Brian Setzer, Caldonia van Louis Jordan en Hot Little Mama van Johnny Guitar Watson. Twee zeer gevarieerde, entertainende sets van een kwintet van goede muzikanten. Hun geluid klinkt authentiek, een geluid dat je normaal niet zou verwachten van vijf verlegen blanke jongens….. maar laat je niet misleiden! Hoezeer je je lichaam hebt misbruikt met luide muziek, late nachten, alcohol en sigaretten, deze ‘Sharp Dressed Cats’ hebben HET!
Dus ga die mannen een keer bekijken en luister naar hun klassieke ‘dancefloorfillers’. Als je niet zo goed kan dansen als de vanavond aanwezige ‘Lindy-Hoppers’ laat dan je heupen wiegen of je hoofd bewegen, ook dat is voor ’44 Shakedown’ (www.44shakedown.com) al heel erg fijn om te zien.

bekijk hieronder de volldeige fotoset (of klik op deze link voor Ipad gebruikers):

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: