RIBS & BLUES FESTIVAL 2013: 18, 19 EN 20 MEI

Zoals we al eerder aankondigde zal de openingsavond Rockin’ Ribs & Blues in Raalte gevuld worden met ‘classic’ wereldhits van 10CC en Level 42.
En ook met nieuwe nostalgie door de Nederlandse jongelingen van DeWolff.  Maar Hollands No. 1 Roots & Blues Festival bestrijkt totaal 3 dagen en er is dus nog veel meer moois te beleven! Daarom zullen ook wij van The Blues Alone? er ook weer met een delegatie van fotografen en verslaggevers aanwezig zijn om de TBA? online-magazinelezers te voorzien van (hopelijk) boeiende fotoverslagen en onderhoudende interviews.

Het Ribs & Blues Festival in Raalte is, op de openingsavond na, het grootste GRATIS toegankelijke blues- en rootsfestival van Nederland. Dit jaar zijn er maar liefst 24 acts gecontracteerd, uit binnen- en buitenland. Er heerst altijd een unieke, ongedwongen sfeer en het festival is toegankelijk voor iedereen. Ook aan de inwendige mens wordt dan gedacht: want er zijn smakelijke ribs en andere lekkernijen verkrijgbaar en het getapte gerstenat stroomt er in overvloed! Voor de kinderen is er een heus Kids Adventure land. En de nieuwsgierige muziekliefhebber kunnen bij twee podia terecht voor blues, ballads, countryrock en beat for the feet! Hier volgt een overzicht van het ruime aanbod.
Klik hier om de overzichtelijke timetable 2013 te downloaden (hiervoor is Acrobat Reader vereist).

ZONDAG 19 MEI

Op de vroege eerste Pinkstermiddag wordt het bij de mainstage in de tent al gelijk genieten geblazen met het Britse Rockabilly trio Kat Men.  En zeg je ‘Rockabilly’ dan denk je ‘Stray Cats’! Inderdaad drummer Slim Jim Phantom is een ex-Stray Cat maar zwerft nu langs de podia met gitarist Darrel Higham en bassist Al Gare. Voer en vermaak voor vrolijke vetkuiven dus!

Vervolgens komen voormalig Cuby-gitarist Erwin Java en zijn mannen on stage om hun allereerste King of the World  CD te promoten. Meer Nederlandse blues & roots volgt door Barrelhouse. Wie kent Tineke Schoemaker & Co nou niet? Al meer dan 30 jaar is deze Haarlemse bluesband actief.

Dan twee acts uit de V.S. waar wij persoonlijk erg naar uitkijken. Nick Waterhouse doet bij de eerste aanblik denken aan Buddy Holly of Elvis Costello. Maar de muzikale poëet produceert een rauw R&B geluid en zingt met schurende stem. JJ Grey & Mofro  bestaat inmiddels alweer 12 jaar en ze zijn afkomstig uit Jacksonville USA. Ze brachten onlangs alweer hun 7e album uit ‘This River’. Op prachtige wijze combineren ze ‘swampy’ rock, soul, funk en rhythm en blues.

The Man from Manchester Matt Schofield behoeft geen introductie meer bij de bluesfanaten. Ze zien hem als de redder van de elektrische blues met zowel vernieuwing als respect voor de traditie. Hetzelfde geldt voor gitaargigant en bluesbeul Popa Chubby  uit New York. Op het podium voelt hij zich nog steeds als een vis in het water. En dat na al 20 CD’s! Bluesrock met een hoofdletter. Agressief, zweterig en vuig maar altijd goudeerlijk!

Op de Open Air Stage zijn op 1e Pinksterdag achtereenvolgens te bewonderen: de 15-jarige Tom Veltien uit Salland met zijn band,  Het Amsterdams/Zaans Rhythm & Blues gezelschap Giant Tiger Hooch , Tropische ‘desert blues’ van Atri N’ Assouf  met zanger/gitarist Rissa Ag Wanagli. Het Britse humid soul/funk gezelschap The Heavy. Familieband Trampled under Foot  uit Kansas City! En de Nederlandse alternatieve rythm & blueszangeres Qeaux Qeaux Joans.

MAANDAG 20 MEI

Drippin’ Honey maakte vorig jaar op het Kwadendamme Bluesfestival een glorieuze comeback. De originele bezetting rondom mondharmonicaspeler Kim Snelten is ook in Raalte weer terug van weggeweest! Big Boy Bloater  is wederom een zwaargewicht uit de U.K. Hij deed al optredens van Londen tot Las Vegas en speelde met nagenoeg alle muzikale legendes uit de blues & roots muziek.

We zijn heel blij om Saint Jude  weer in Nederland terug te zien! Lynne Jackaman en haar band zijn uitgegroeid tot een veelgevraagde live act met het unieke predikaat: “Rolling Stones goedgekeurd”. Ze stonden al met hun opwindende ‘Freak ’n Roll’ show op Bospop, Highlands, de Breminale in Duitsland, het Isle Of Wight Festival en op tientallen andere toonaangevende podia. De festivalafsluiter op de mainstage zal worden, de bluesveteraan Walter Trout.

In 2010 werd de Amsterdamse formatie 12 Bar Blues Band uitgeroepen tot ‘s lands beste bluesband. Op tweede Pinksterdag mogen ze aftrappen op het buitenpodium. Voor de laatste drie bands op de Open Air Stage wordt het ‘the country life on a city square’.

De Amerikaanse band Larry & his Flask begon tien jaar geleden als punkrockformatie, maar besloot na een jaar of vijf de sound radicaal om te gooien. Elektrische instrumenten werden vervangen door akoestische en de punkrock veranderde in een soort bluegrasspunk. Country, folk en bluegrass gespeeld met een punkattitude, ofwel: mandoline, accordeon en trompet klonken nog nooit zo rock ’n roll!

Country soul ala The Band komt van de Treetop Flyers  uit…  notabene uit Londen. En meer rauwe roots muziek uit de zuidelijke Amerikaanse staten, maar wel gespeeld door de Nederlandse band Beans & Fatback  “Yiha!” Luister en eet u smakelijk! Lees ook onze verslagen van 2012: Ribs en Blues serveert Sterren-menu.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: