Gitaarlegende Joe Satriani bezoekt Tilburg!

Joe Satriani speelt op 5 juni 2013 in Poppodium 013, Tilburg. Foto door Maurice Moonen.013 - Tilburg - logo
De 57-jarige gitaarvirtuoos & ‘millionseller’ Joe Satriani zal 5 juni a.s. in het kader van zijn nieuwe cd ‘Unstoppable Momentum’ (release in mei 2013) het Tilburgse 013 aandoen voor een staaltje ‘spierballen-gitaarwerk’. Dit optreden maakt deel uit van zijn Europese tour die naast Tilburg de dag erna nog de Groningse Oosterpoort zal aandoen voor wat betreft de Nederlandse concerten.
De in 1956 in New York geboren Satriani is een van de meest technisch geavanceerde en gerespecteerde gitaristen van deze tijd die in de jaren 80 en 90 aan zijn opmars begon. Als 14-jarige kwam hij met de gitaar in aanraking na aanvankelijk meer belangstelling voor het drumstel te hebben gehad. Zijn grote voorbeeld? Wie anders dan Jimmie Hendrix. Gedurende die periode heeft o.a. ene Steve Vai (lees ons verslag van zijn optreden in 013 vorig jaar), die later samen met o.a. Satriani opererend onder de noemer ‘G-3’, nog les gehad van de ‘meester’. Ook Charlie Hunter (fusion – jazzrock) en Metallica gitarist Kirk Hammett hebben de fijne kneepjes van het vak ooit van hem aangeleerd gekregen.
Zijn eerste soloalbum ziet in 1986 het licht en is getiteld ‘Not of this Earth’. In 1987 volgde ‘Surfin with the Alien’ wat zijn grote doorbraak wereldwijd en ongetwijfeld een schok in gitaristenland met zich meebracht. Het merk Ibanez merkt Satriani ook op en samen met hem wordt in de vroege jaren 90 zijn eigen gitaarlijn gelanceerd, het ‘JS Joe Satriani’ model.
Waar Satriani de keuze kreeg om als vaste vervanger van Richie Blackmore op te treden, toen die in 1994 midden in een Deep Purple tournee opstapte, koos hij ervoor om na 1 tour met dit wereldberoemde gezelschap hardrockers weer op eigen benen te gaan staan en zijn solocarrière voort te zetten.

Satriani013
Een volgend bekend en wereldwijd succesvol project diende zich aan met de komst van de ‘G-3’ waar naast Satriani ook zijn vroegere leerling Steve Vai en Dream Theater gitarist John Petrucci in deelnamen. Met weliswaar een respectabele band als begeleiding was het hier duidelijk dat het duelleren en soleren van dit elitekorps gitaristen de aandacht moest trekken. En dat deed het dan ook! In 1996 zag de eerste live dvd van dit project genaamd ‘G-3 live in concert’ het daglicht.
Satriani’s solocarrière blijft zich echter synchroon ontwikkelen en levert een inmiddels indrukwekkende discografie op met als volgend hoogtepunt het Grammy genomineerde album ‘Engines’ in 2001. Hierna volgen nog ‘Super Colossal’(2005) en ‘Satriani live’(2006).
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is levert Joe her en der ook nog assistentie bij opnames van cd’s van andere artiesten, films enz.
Een volgend aardigheidje volgt in 2009 als Satriani samen met voormalig Van Halen’s Sammy Hagar (zang), Michael Anthony (bas) en Chad Smith (drums, en deze laatste bekend van de Red Hot Chili Peppers) uit het niets de formatie Chickenfoot lanceert. Met deze band heb ik Satriani voor het eerst gezien op het Bospop festival in 2010. De band maakte een geweldige indruk. De ervaring en samenspel van deze powerrock formatie vormde samen met een flinke dosis humor een van de hoogtepunten van de zondag. Satriani was die middag in topvorm!  In 2012 verscheen zijn laatste cd getiteld: ‘Satchurated: Live in Montreal’. Hierbij als extra een 3D Blue Ray dvd.

Wij zijn zeer benieuwd naar zijn nieuwe werk en zien ook met belangstelling uit naar zijn begeleidingsband die de Europese tour zal ondersteunen. Niemand minder dan Mike Keneally, die we onlangs nog in de Paradox Tilburg zagen en hoorden plus van dezelfde band bassist Bryan Beller en drummer Marco Minneman maken daar deel van uit. Als support en special guest zal of Oli Brown aantreden. We laten ons verrassen. The Blues Alone zal het concert bijwonen en er verslag van uitbrengen!

Geef hier uw commentaar