FARRIS is de nieuwste aanwinst voor de alternatieve rock scene

Gezien & gehoord in WPC Nederland3 Wateringen: FARRIS – CD presentatie ‘We Are Creatures’ op zaterdag 9 maart 2013. Tekst & filmpje door Giel van der Hoeven met foto’s van José Gallois

Een euvel waar Nederlandse zangers en zangeressen nog wel eens mee kampen is de uitspraak van Engelstalige teksten en het schrijven in deze taal. Kathleen Farris heeft daar totaal geen last van. De in Dallas geboren en in Salt Lake City getogen Amerikaanse zangeres weet wat songwriting is en heeft bovendien een dijk van een stem. Dat is te horen op de CD   diefarriswearecreatures201 officieel op zaterdag 9 maart ten doop werd gehouden. Maar het werd eens te meer duidelijk in het live optreden van een uur dat daarmee gepaard ging. Eigenlijk is Kathleen Farris zeven jaar geleden al begonnen met het opnemen van ‘We Are Creatures’. Het album is dan ook eerder opgenomen met Amerikaanse muzikanten, een band die ontstond in de alternatieve rock scene van Salt Lake City. Maar globetrotster Kathleen Farris belandde na korte verblijven in Utah en Afrika uiteindelijk in Europa. Waar ze zich, mede door werkzaamheden van haar Colombiaanse man, voorlopig in Nederland vestigde. En zodoende ontstond dus de internationale/Nederlandse rockband FARRIS, een product van een wereld in beweging. FARRIS bestaat nu behalve Kathleen (zang, akoestische gitaar, piano) uit de Fransman Jeff Lafitte (gitaar) en de Nederlanders Evert Verheul (drums) en Leo Keijzer (bas).

De alternatieve rock georiënteerde Indie sound van FARRIS bevat uiteenlopende invloeden uit de hardrock, new wave, folk, wereldmuziek en mellow akoestische geluiden. Farris schrijft teksten over politieke kwesties, boeddhisme, liefde, dood en reïncarnatie, om maar eens een paar onderwerpen te noemen. Onderwerpen die naadloos aansluiten op haar persoonlijke filosofie dat wij aardbewoners uiteindelijk allemaal slechts (intuïtieve) wezens zijn onder dezelfde uitgestrekte hemel. Een statement dat ze nog eens heeft laten benadrukken in het CD hoesontwerp dat getekend werd door een Amerikaanse vriend, de artiest David Haben. Kathleen zingt haar teksten met een heldere dwingende stem die je oren direct doen spitsen. Een stemgeluid dat doet denken aan dat van Alanis Morissette maar ook vergelijkingen met o.a. Courtney Love of Tracy Chapman staken de kop op.

In WPC Nederland3 te Wateringen kregen we acht tracks van ‘We Are Creatures’ live te horen en ook drie nieuwe nummers. Want, zo liet Farris weten: “het is niet zo dat wij met deze band nog steeds zeven jaar geleden leven, we kijken ook weer vooruit”. ‘Let’s Begin Again’ met een intro op de akoestische gitaar en een lekker basloopje was daarom de passende opener van het concert in NED3. Direct gevolgd door het melodieuze rocknummer ‘The Dam’, een metafoor over een dam welke de stroom van een rivier blokkeert. Een kritische noot geplaatst richting de politiek van de afgelopen twintig jaar in de VS. Op de CD wordt dit nog eens extra geaccentueerd door de voice samples aan het einde van die track. ‘Beautiful Mind’ is een mooi gespeelde ballade, zowel live als op de CD. In dat laatste geval wordt er slim gebruik gemaakt van stemmige keyboardklanken en overdub vocals.

De titeltrack ‘We Are Creatures’ met catchy gitaarlick (op de CD op keyboards gespeeld) is een vlotte popdeun, een hit in de dop (Hilversum wakker worden!). En ‘Downtown’ is weer een mooie lome ballade met dito gitaarsolo en tevens het langste nummer op de CD (5 min. 28 sec.). ‘Time Slowes’, ook weer zo’n lekker in het gehoor liggende up-tempo song met potentiële hitgevoeligheid. Het politiek geladen alt-rock nummer ‘In America’ kwam vier jaar geleden als eens op single uit in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika onder de titel ‘Obama’. “Omdat het nummer nog net zo actueel is als toen staat het nu ook weer op de CD en spelen we het nog steeds”, aldus Kathleen. “In America we used to be one, but now we are two – the time is now for change.” Het folky ‘Route 3’ met een treinritme als basis (en op de CD ook met treingeluiden in de intro) was de afsluiter van deze live CD release party.

Met de drie gespeelde nieuwe songs ‘That’s When I Knew’, ‘Angel In My Circle’ en ‘Have To Love’ die dus niet op ‘We Are Creatures’ staan, liet FARRIS horen de gekozen (stevige) lijn door te willen zetten (“does this sounds like AC/DC to you?” vroeg Kathleen zich nog gekscherend af op het podium). Rest ons nog de drie niet gespeelde albumtracks te noemen. ‘Chased To Heaven’ is een reggae gospel met een tekst geïnspireerd door de Soedanese Lost Boys: “they walk away from war, they refused to be chased from heaven”. Het authentieke dames gospelkoortje en de blazers geven de song – in tegenstelling tot de treurige tekst – een vrolijke vibe. En ‘Tu Eres Mi Vida’ (jij bent mijn leven) is helemaal een buitenbeentje op de plaat. Een opgewekt stukje meertalige wereldmuziek met blazers, percussie en elementen uit de Klezmer muziek. Begrijpelijk dat dit niet live wordt vertolkt door het huidige kwartet, maar het zou wel leuk zijn als dat ooit nog eens gaat gebeuren met een groter gezelschap. De afsluiter op de CD is het ingetogen ‘Ayman’s Song’ met aanvankelijk piano en akoestische gitaar als begeleiding, mooi zonder meer!

FARRIS is een aanwinst voor de Nederlandse (en internationale) alternatieve rock scene, maar moet nog ontdekt worden door het grotere publiek. De nieuwe CD ‘We Are Creatures’ en hun onbevangen live optredens zullen daar zéker aan gaan bijdragen. Binnenkort nog te zien in: CC Muziekcafé Amsterdam (16/03) en in The Waterhole Amsterdam (17/03).

SETLIST:
01. Let’s Begin Againtbafarris2013
02. The Dam
03. That’s When I Knew *
04. Beautiful Mind
05. We Are Creatures
06. Angel In My Circle*
07. Downtown
08. Time Slowes
09. Have To Love*
10. In America
11. Route 3
[* new songs]

TheBluesAlone's 2013 Farris in Nederland 3 door Jose Gallois album on Photobucket

Geef hier uw commentaar