Bospop 2013: Het gezelligste festival van Nederland keert terug naar haar roots!

De komende weken besteden we aandacht aan de 33e editie van Bospop in Weert. Na drie jaren op het terrein aan de randweg in Weert is Bospop weer terug op de plek waar het festival furore en groei heeft doorgemaakt. De festivalorganisatie is er in geslaagd een uiterst gevarieerd programma aan te bieden. Veel mensen zullen zeggen: ‘wat een verschillende stijlen deze keer’. Van de ene kant klopt dit; alleen het is hoofdzakelijk muziek waarin een behoorlijke variatie in het (progressieve) rock en metal idioom te herkennen is. Daarmee gaat het festival ook terug naar haar roots, d.w.z. de betere internationale rockmuziek aangevuld met Nederlandse acts in evt. ook wat lichter genre.En die tribute bands dan. Tribute band of niet. Met The Dutch Eagles en The Pink Floyd Sound haal je wel meteen de top voor wat betreft tribute bands binnen met als onderlinge vergelijking een enorm verschillend palet aan muziek.

Wat mij ook deugd doet is dat er voldoende plek is voor originele kwaliteitsmuziek uit ons kikkerlandje. Neem nu het trio van Blo Ya Top; ooit begonnen als ZZ Top coverband, en nu inmiddels een vette eigen, zuigende sound met een CD met eigen werk en toenemende schare fans. Ik hoop van harte dat hun grote voorbeelden van ZZ Top deze openingsact tot zich kunnen nemen, maar dat zal wel niet het geval zijn. Blo Ya Top opent de zondag waar hun grote helden ZZ-Top de dag afsluiten. Racoon heeft haar sporen natuurlijk meer dan verdiend. Within Temptation met haar symfonische metal muziek en herkenbare stemgeluid vertegenwoordigt ook een muziek stroming die aan een revival bezig is. En dan hebben we de ruwe radbrakers van Rowwen Hèze die zoals we gewend zijn het publiek weer zal trakteren op feestmuziek bereid met een texmex saus.

bospopge1

Respect is ook op zijn plaats voor een van langst bestaande rockbands ter wereld, onze Golden Earring, die Weert zeker zullen laten rocken. Dat zij nog lang niet zijn uitgerangeerd bewijzen hun concerten die we hebben mogen zien op o.a. Paaspop 2012 en zeer recent nog in hun hometown Den Haag. In het kader van de terugkeer van Bospop naar het oude terrein op Boshoven, zal ‘Back Home’ zeker gespeeld moeten worden! The Jacks uit Eindhoven en omgeving maken furore met hun aanstekelijke pop-rocksongs waarvoor zangeres Marcia Savelkoul en gitariste Estelle Stijkel sinds 2007 tekenen en waarmee het vaderlandse club- en radiocirquit al meer dan onveilig is gemaakt. Ook goed om de verschillende generaties publiek die dit festival toch wil trekken te bedienen.IMGP3971

Bospop heeft ook aangekondigd meer terug te gaan naar classic rock. Met klassieke festival krakers als ZZ Top, George Thorogood & The Destroyers en acts als Thunder wordt er zeker gerockt. JJ Grey & Mofro zullen voor de zompige Southern Rock sound zorgen en vormen daarmee een brug tussen verschillende muziekstijlen die de twee Bospop dagen de revue zullen passeren. Hopelijk dat het heet is zodat het gerstenat rijkelijk kan stromen.

Ook voor de liefhebber van het betere singer-songwriterwerk is plaats. Roger Hodgson zal de aanwezigen weer in vervoering brengen met de fantastische wereldhits van Supertramp en zijn unieke stemgeluid. Reken maar dat deze vaak emotioneel geladen muziek de mensen weer in beroering krijgt net als in editie 2011 van Bospop waar de mensen tot tranen toe geraakt werden . De 25 jarige Schotse Amy McDonald zal daar met haar onafscheidelijke gitaar ook aan bijdragen maar dan weer gericht op een jongere generatie. ‘Mr.Rock ’n Roll’ en ‘This is the Life’ zorgen zeker voor sfeer! Met Crosby, Stills & Nash is simpelweg een van de eerste supergroepen gecontracteerd die met hun uitgebreide repertoire de liefhebbers op hun hand zullen krijgen. En dan Dana Fuchs; plaatsen we haar in het rijtje van deze songwriters of valt ze onder de bluesrock categorie deze keer? Of allebei? Deze moderne uitvoering van Janis Joplin zal weer vlammen in Weert net zoals al vele malen bewezen.

bospopcsny

Onze ogen en oren raakten gespitst en de verwachtingen stegen toen we vernamen dat Steven Wilson Weert met een bezoek gaat vereren. Met zijn huidige soloband inclusief nieuwe show naar aanleiding van zijn nieuwe CD ‘The Raven that refused to Sing’ iets om naar uit te kijken. We verwachten met name van deze band muzikale hoogstandjes die op Bospop nog nooit geëtaleerd zijn en een eerbetoon aan het erfgoed van de grondleggers van het progrock genre.

Klik HIER om je tickets te bestellen

Zaterdag 13 juni
CROSBY, STILLS & NASH – USA
ROGER HODGSON & BAND
AMY MACDONALD
RACOON
ROWWEN HÈZE
JJ GREY & MOFRO
THE DUTCH EAGLES
DANA FUCHS BAND
THE PINK FLOYD SOUND
THE JACKS

Zondag 14 juni
ZZ TOP
WITHIN TEMPTATION
GOLDEN EARRING
GEORGE THOROGOOD & THE DESTROYERS
THUNDER
STEVEN WILSON
THE FABULOUS THUNDERBIRDS
BloYaTop