Nederlandse Ron Wood maakt laatste Nederpop CD met Powerplay

3

Exclusief interview met Powerplay in De Bosuil, Weert op 25 januari 2013, door Frank Hurkmans, met foto’s van Hen Metsemakers.

We treffen een goed gemutste en ontspannen band aan in de Bosuil. De mannen zitten net te genieten van een maaltijd in de keuken. Ook wij worden hartelijk en gastvrij ontvangen door de aanwezige crew. Na het eten verschijnt Jan van der Meij in de kleine bar en duikt hij eerst de goed gevulde koelkast in. ‘Ik heb eerst gevraagd of dat mag’ en stelt voor om in de kleedkamer het interview te doen. Hij verexcuseert zich direct, want hij wil nog wat sleutelen aan zijn Gibson Epiphone. Die gitaar speelt een prominente rol in het repertoire. De batterijen van het versterkertje zijn leeg en de snaren zijn aan vervanging toe. We zien en merken aan alles dat we hier te maken hebben met rasmuzikanten. Relaxed en voorzien van een dampende sigaret, een biertje plus blikjes Bacardi Cola zijn in de kleedruimte ook bassist Ivo Severijns en drummer Ramon Rambeaux aanwezig. Ook zij hebben zichtbaar zin in dit eerste optreden van de tournee. Ivo zegt bekend te zijn met de Bosuil en hier o.a. met Rich Wyman al eens eerder te hebben opgetreden. Ivo heeft in het verleden ook muziek voor Wyman geproduceerd. Ramon en Ivo speelden al jaren samen in o.a. de Wild Romance. Jan heeft zich omringd met twee door de wol geverfde muzikanten, dat is duidelijk, en hij zit al snel op zijn praatstoel. Terwijl hij driftig maar doeltreffend zijn gitaar reviseert staat hij ons te woord.

Hoe ben je tot deze samenstelling van Powerplay gekomen?

Ik heb met Ivo en Ramon tien jaar geleden het unplugged album ‘Welcome Home’ opgenomen. Ik heb altijd graag met deze muzikanten gespeeld. Het klikt goed tussen ons en we hebben ook veel lol. En vergeet niet: het is een tandem die al jaren samenspeelt.

Wat is de reden om net nu met een nieuwe CD te komen en een tournee te starten langs het Nederlandse club circuit?

Dat is een heel verhaal. Natuurlijk bestaat Powerplay nu een dikke 30 jaar. Daarnaast vond ik het eigenlijk weer eens tijd worden voor een studio opname. Ik heb een aantal jaren geleden een Apple Imac aangeschaft en die gebruik ik om aan nieuwe nummers te werken. Vorig jaar had ik 8 nummers klaar voor Powerplay en heb ik Ivo en Ramon benaderd om de studio in te gaan. In totaal hebben we 10 nieuwe nummers opgenomen voor de nieuwe cd ‘Radio Harlem’. Met betrekking tot optredens van Powerplay is het zo dat al ik jaren regelmatig word gevraagd om voor specifieke gelegenheden optredens te verzorgen. Dat doe ik dan meestal met Ivo en Ramon.

Ramon vult aan op het moment dat Jan naar de auto gaat om nieuwe batterijen voor zijn Gibson te halen: wij hebben op Legends 2012 gespeeld en daar zijn aangesproken door de manager van o.a. Focus en Brainbox. Hij was erg enthousiast en onder de indruk van het optreden dat we daar hebben gedaan. ‘Daar moeten we wat mee gaan doen’ gaf hij aan. Mede door hem hebben we nu een tournee voor elkaar gekregen. Het kwam dus allemaal mooi bij elkaar met deze nieuwe cd en tour als gevolg.

Hoe ben je aan de naam Radio Harlem voor de nieuwe CD gekomen? Heeft het iets te maken met Harlem in New York? Welk thema zit erachter?

Ivo begint te lachen: nee. Jan die woont in Haarlem; zo simpel is het.
Inderdaad zegt Jan, ik woon in Haarlem. In vroeger tijden was het gebruikelijk dat we in een busje rondtoerden. Tegenwoordig rijden we allemaal zelf. Dat betekent dat ik veel alleen in de auto zit. Dan heb je natuurlijk ook tijd om na te denken. Met name na afloop van een optreden wordt het vaak na middernacht dat ik weer thuis kom. En ja, dan schieten me wel eens gedachten door mijn hoofd. Al die disk jockeys hebben momenteel eigen radio stations. Ik hou ook van de echte road songs. Inspirerend. Neem nou ‘Horse With No Name’ en ‘Radar Love’. Dat zijn nu echte road songs om te draaien als je s’nachts alleen onderweg bent. Toen dacht ik op een gegeven moment: ik noem de nieuwe cd ‘Radio Harlem’; mijn eigen radio station!

Nu we het toch over inspiratie hebben: wat zijn jouw belangrijkste inspiratiebronnen?

Ja, in het begin waren dat de Beatles natuurlijk. En de Rolling Stones. Die hebben een enorme invloed gehad op mij als songwriter. Daarnaast The Police en U2. Bono en The Edge. Fantastisch. Daar zou ik graag eens mee willen optreden. Zo een keer naast Sting te staan; lijkt me geweldig.

Wat zie je muzikaal als je grote droom?

Wat een vraag. Jan’s ogen beginnen te twinkelen en hij zegt lachend: ‘Ik zou best wel eens Ron Wood willen vervangen in de Rolling Stones. Dat lijkt me kicken’.

Wat doe je naast je activiteiten met Powerplay?
Je bedoelt kinderen naar school brengen? Ik werk al meer dan 15 jaar samen met Frederique Spigt. Zij heeft me in 1996 benaderd voor een eerste samenwerking. En dat bevalt me nog steeds goed. Ik speel mee op haar theater tournees.

Naast de samenwerking met Frederique Spigt besteed ik veel tijd aan songwriting. Recentelijk heb ik een nieuw nummer voor de Canadese Serena Pryne geschreven. ‘Hier in de Bosuil wel bekend’ vult Ivo aan (red.: lees ook onze concertreview van Serena Pryne van 4 mrt 2012). ‘Pryne speelde vorig jaar ook op Bospop waar ik ook aanwezig was’. Ook een te gekke artieste met gevoel voor muziek en goede songs.

Wat is het mooiste dat je als muzikant hebt mogen meemaken?
Na enig nadenken: ‘Naast het optreden hier in de Bosuil vanavond is dat toch wel het optreden tijdens Rockpalast. Ik heb daar in 1979 met Vitesse mogen spelen. Ik bedoel, een jaar eerder was ik als gewone Hollandse jongen gewend in kleine zaaltjes te spelen. En dan sta je een jaar later in Rockpalast live te spelen voor de televisie. Dat was een indrukwekkende ervaring’.

Wat wil je verder nog delen met ons Jan?
‘Koop onze nieuwe de cd’!!! Ik voorspel dat deze cd de laatste Nederpop cd is die er komt. Met al die ontwikkelingen op Internet en dat downloaden en streamen worden er straks helemaal geen cd’s meer gemaakt. Dat is jammer maar helaas. Misschien moeten we een reclame campagne maken op zijn Duits: ‘Kauffe Die letzte Schallplatte die es gibt’!

En met betrekking tot de Bosuil: ‘Het is hier klein maar fijn’. We zijn hier prima opgevangen, alles klopt zoals we dat graag zien’. We nemen afscheid van de muzikanten en wensen hun een succesvolle start en vervolg van deze ‘Radio Harlem tour’ toe! In afwachting van het komende concert begeven we ons naar de bar van de Bosuil waar we een aantal bekenden en vrienden treffen waar we het concert mee ingaan (lees binnenkort ook het concertverslag hier bij The Blues Alone).

 

3 Responses

Geef hier uw commentaar