Drumacrobaat Virgil Donati doet voor hoe het moet tijdens clinic bij Adams Drumworld.

gezien en gehoord: Virgil Donati bij Adams Drumworld op 18 november 2012. Tekst en foto’s van Hen Metsemakers

Afgelopen zondag, 18 november j.l. kwam ik er op het laatste moment achter dat niemand minder dan Virgil Donati een drumclinic zou verzorgen bij Adams Drumworld in Ittervoort. Virgil heb ik al een aantal keren aan het werk gezien, o.a. bij Tony MacAlpine, Allan Holdsworth en bij een eerdere clinic bij Adams. Helaas nog niet met Planet-X. Een optreden hiervan in Plato Helmond werd een jaar of 4 geleden op het laatste moment geannuleerd.

Als support trad drummer Mick Gravee voor het voetlicht die na een leuke demonstratie en enkele solo’s ook nog samen met de band Sun Caged van gitaarvirtuoos Marcel Coenen een drietal progrock-songs ten gehore bracht. Mick speelt op het merk Adams. Een hele mooie goed klinkende drumkit moet ik zeggen.

Een leuke en passende keuze om aan Virgil Donati vooraf te laten gaan. Het aanwezige publiek kon dit goed waarderen. Marcel Coenen had al eens gejamd met Virgil in het verleden, je moet je er maar aan durven te wagen, maar Sun Caged en ook andere bands van Marcel Coenen musiceren op een dusdanig niveau dat dit zeker een geslaagde happening geweest moet zijn. Marcel gaf ook aan dat Virgil op een heel hoog niveau denkt en handelt, maar had zeer van de sessie genoten!

Samen met Paul Adrian Villarreal – vocals, Rene Kroon – keyboards, Daniel Kohn – bass, en Mick Gravee – drums heeft Marcel met Sun Caged 3 albums opgenomen die voor liefhebbers van gewaagde goede progrock zeker de moeite waard zijn.

Na aankondiging en welkomstapplaus betrad Virgil het podium en nam plaats achter zijn uitgebreide Pearl kit. De in Hollywood woonachtige Donati is een zeer toegewijde muzikant die fulltime bezig is met zijn vak tijdens tournees, het inspelen van studio-albums voor ontelbare grote artiesten, workshops, clinics, etc. etc. Hij heeft ook een uitgebreide serie DVD’s en lesboeken uitgegeven. 5 jaar geleden was hij al eens te gast hier en was toen geblesseerd aan zijn schouder door een ongelukkige val. Het tekent hem dat hij desondanks deze blessure toch vol aan de slag ging en met 1 ‘mindere’ arm dingen liet horen en zien die diep respect afdwongen. Alleen het supersnelle werk op 2 toms hoog boven zijn drumkit gemonteerd liet hij toen achterwege.

Vandaag is ie echter topfit. Tijdens de soundcheck had hij al wat problemen met zijn Macbook waar de begeleiding voor zijn drumkunsten (Planet-X werk) op stond. Deze problemen zorgen later ook nog voor wat oponthoud tijdens de clinic, maar dat mocht de pret eigenlijk niet drukken op het geheel.

Wat een meester in zijn vak. Onwaarschijnlijke combinaties in verschillende maatsoorten per ledemaat in diverse variaties komen voorbij. Vooraf werden er kopietjes uitgedeeld met een aantal oefeningen in notenschrift welke halverwege met de aanwezige drummers werden besproken en geanalyseerd. Nu kan ik het notenschrift wel volgen, maar dit is slechts de basis voor de varianten die Donati erbij geeft. Dubbelde bassdrum variaties met een moordend tempo gespeeld. Ook de 3 !! hi-hats worden geniaal bij het spel betrokken. Vragen en verzoeken uit het voornamelijk uit drummers bestaande publiek werden uitgebreid behandeld met voorbeelden en oefeningen.

Kwam ik bij een klapritme (puibliek moest hiermee inzetten) waarbij Virgil een aantal onnavolgbare ritmes en breaks speelde nog een heel eind, verder gaat het mijn drumkunde toch ver voorbij moet ik bekennen! Het is net zoals met alles toch voornamelijk een kwestie van oefenen, oefenen, en nog meer oefenen. Simpel starten en daarna variaties erbij betrekken plus het tempo opvoeren. Dit is zeker waar, maar de praktijk zal op dit niveau voor heel veel drummers toch nog het nodige bloed, zweer en tranen kosten vrees ik. Hij verteld zeer gepassioneerd en serieus over zijn vak, en geeft de drumkit dusdanig van katoen dat een Pearl technicus die als begeleiding aanwezig is moet ingrijpen om links en rechts wat schroeven en tilters vast te zetten die het geweld niet konden bijbenen.

Na bijna 2 uur neemt hij met het nummer ‘Poland’ van Planet-X afscheid. Diep onder de indruk van deze drumgigant keer ik huiswaarts. Een mooie besteding van de zondagmiddag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virgil Donati met het openingsnummer Desert Storm:

De originele opname kun je hier kopen:  https://itunes.apple.com/dk/album/quantum/id344785009?l=da

 

Geef hier uw commentaar