The Damned And Dirty – The Damned And Dirty [cd-review]

CD-review door Bert Vethaak

Stel, je bent het schrijversduo van de band waar je gezamenlijk in speelt. Dus met z’n tweeën schrijf je alle liedjes voor die band. Maar bij sommige nummers heb je het idee dat deze minder geschikt zijn voor een complete band. Wat doe je dan? De liedjes weggooien is zonde, ze laten verstoffen op de plank evenmin. Dus start je een side-project op en terwijl de rest van de band op vakantie is schrijf je gezamenlijk nog een paar nummers meer, duikt de 20 Twelve Audio studio in, neemt 13 nummers op en binnen een maand breng je een cd uit.

Over wie hebben we het? Over Kevin de Harde en Micha Sprenger, zanger/harpist en gitarist van Bluesmotel, op een paar nummers aangevuld met Bluesmotel-drummer Frank van Tijn. Over wat hebben we het? Over de gelijknamige debuut-cd van The Damned And Dirty. Een cd grotendeels vol met gruizige delta blues met huilende slidegitaar en rauwe harp, prachtige ballads en swingende uptempo nummers. Natuurlijk is ook een uitstapje naar de Chicagoblues met “John The Evil Homeopath”. Een beetje vreemde eend in de bijt is “Little Black Book” wat meer een singer-songwriters liedje is. Maar gelijk vanaf uptempo opener “Mr. Highway Man” bewijzen de heren dat het maken van deze plaat meer dan een “vakantiebaantje” is. Micha was op de elektrische gitaar al een kei, op deze plaat laat hij horen meer dan voortreffelijk uit de voeten te kunnen op de akoestische (slide)gitaar. Nergens uit balans en Kevin perfect begeleidend, waardoor diens harpspel en zijn huilende, grommende, soms schreeuwende stemgeluid totaal tot hun recht komen. Luister als voorbeeld naar “The Devil’s Got Your Name”. Overigens wel het enige nummer dat niet door het duo geschreven is maar door goede vriend Eddy Gartry.

Totaal overbodig te zeggen dat dit een plaat is die thuis hoort in de verzameling van alle akoestische bluesliefhebbers. Trouwens ook in de “digitale”platenkast van elke willekeurige andere bluesliefhebber mag deze plaat een plaats hebben. Om de kosten hoef je het niet te laten want de plaat is namelijk vanaf zaterdag 01-09 om 12.00 uur GRATIS (!!) te downloaden via www.thedamnedanddirty.nl. Vergeet ook vooral niet het booklet mee te downloaden. Een prachtig stukje artwork voorzien van een mooie fotoreportage van Bas Stoffelsen.

 

Geef hier uw commentaar