Blues-Atak van Ian Siegal & the Mississippi Mudbloods

Gezien en gehoord: Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods in Atak, Enschede. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José  Gallois.

Zaterdagavond 30 Juni was het de beurt aan Atak – Enschede om Ian Siegal & the Mississippi Mudbloods te verwelkomen nadat zij in deze combinatie hun eerste twee optredens van deze korte tour in respectievelijk Sevenoaks (UK) en Amstelveen succesvol afsloten. Dit practisch nieuwe poppodium, opgeleverd in 2008 ter vervanging van de originele Atak, heeft 2 zalen onder het dak waarvan de Saxion-zaal plaats bied aan 300 personen. Zo op het eerste gezicht lijkt het optreden niet helemaal uitverkocht maar later op de avond als we een aanvulling op de drank munten moeten gaan halen (het is warm) dienen we ons toch door een dikke haag van aandachtig (!) luisterende bezoekers te banen. Ian en zijn Mudbloods, Alvin Youngblood Hart (bass/gitaar/vocals), Cody Dickinson (wash-board/drums) en broer Luther Dickinson (gitaar/bass/diddley bow/vocals), doen het vanavond zonder support-act en verschijnen dus redelijk vroeg in de avond op het podium. Jammer vinden wij, want wij zien graag dat de iets onbekendere bands van ons land ook een kans krijgen zich te profileren in dit segment.

Ian Siegal heeft zich voor de gelegenheid uitgedost als Voodoo-child compleet met Mojo charmbag, ‘Poor Man’s Turquoise’ armbanden en snake-head hanger om de hals en als we Alvin Youngblood Hart al bij het tweede nummer van de avond, Tony Joe White’s ‘Studspider’ (The Skinny), met Luther Dickinson zien wisselen van 4-snarige bass naar gitaar krijgen we het gevoel dat dit een avond vol van deze rituelen zal worden. Ook Ian Siegal heeft vanavond een hele verzameling aan gitaren achter hem staan, er is dus duidelijk met een tour-bus gereisd!

We hebben het gevoel dat de mannen er even ‘in’ moet komen maar zoals vele lezers van ‘The Blues Alone?’ weten is dit bij Ian Siegal slechts een kwestie van tijd. Afgelopen April/Mei heeft Ian Siegal zijn tweede album opgenomen in de Dickinson’s ‘Zebra Ranch Studios’ in Coldwater – Mississippi waarvan de titel nog volgens eigen zeggen “Top Secret” dient te blijven maar er zijn al titels in omloop. Van dit, in September uit te brengen album, brengen Ian en zijn Mudbloods vanavond alvast het nummer ‘I am a Train’, wat een lekker in het gehoor liggend nummer blijkt te zijn. Ook krijgen we van ‘The Skinny’ ‘Picnic Jam’ te horen met Luther Dickinson die hierin een geweldige slide partij voor zijn rekening neemt en Alvin Youngblood Hart de tweede stem, wat een geweldig sfeer brengen die mannen met zich mee. Tóch is Alvin zo timide als dat hij groot is, voor de bluesfanaten onder ons is hij niet alleen bekend van zijn (slechts) 6 albums maar ook van zijn optreden in Wim Wenders’ film ‘Soul of Man’ uit Martin Scorsese’s serie The Blues.
Bij ‘Moonshine Minnie’ is het weer wisselen geblazen bij Luther en Alvin en we zien ook tijdens dit nummer dat de harmonica-mic constructie van Ian weer terug is van weggeweest (Paradiso). Ian staat lekker te dollen met de boys door hen te laten zien dat ‘faul language’ gebezigd op de Nederlandse podia geen enkel probleem hoeft te zijn. Máár we zijn ook getuige van het feit dat Ian na dit nummer tijdens het gesproken intermezzo t.b.v. het stemmen van de Harmony buiten adem is en dat is toch écht nieuw voor ons! Gelukkig krijgen we nóg een voorproefje van het nieuwe album met ‘Bayou Country’ wat ons heel erg deed denken aan J.J. Grey’s ‘Orange Blossoms’.
Ian Siegal meldt ook dat zijn nummer ‘The Fear’ dit keer wél het album heeft gehaald maar in een geheel nieuw, door Cody gearrangeerd, jasje. Of dit arrangement ons aanspreekt? Nee, wij vonden het, tijdens het Maart 2011 optreden in De Boerderij – Zoetermeer, als ballad gebrachte nummer veel meer diepgang hebben, maar dat is slechts een kwestie van smaak natuurlijk. Tóch hoorden wij van toeschouwers die Ian dit nummer akoestisch hadden zien brengen tijdens zijn solo optreden in de Roepaen – Ottersum 30 Mei j.l. hetzelfde oordeel.
Van ‘Broadside’ wordt het nummer ‘Hard Pressed’ gespeeld en ook hier wordt weer gretig van instrument gewisseld ook het wah-wah pedaal is hierin van de partij. Ian’s legendarische uitstapjes tijdens een song zijn alom bekend en dit keer kiest hij niet voor titelsong ‘Sign O’ the Times’ maar voor ‘Hot Thing’ van dit zelfde Prince album én ‘Get Off’ van ‘Diamonds & Pearls’ om ‘Hard Pressed’ voor het publiek nóg wat interessanter te maken.

Ian oogt vanavond zeer geconcentreerd op zijn spel, hij heeft er plezier in de aandacht van het publiek te kunnen delen met de Mudbloods. Je krijgt als toeschouwer écht het gevoel dat hij de rol een onderdeel van een band te zijn een prettige vindt. Als klapper van de avond mag het gediciplineerde publiek nog een complimentje in de vorm van ‘Rollin’ & Tumblin’ door Luther Dickinson gezongen en gespeeld op de Diddley Bow (ook wel Coffee-Can Guitar genoemd) in ontvangst nemen! Dit is werkelijk een feestje om te mogen meemaken, wij staan met z’n allen even niet in de Atak in Enschede maar in de North Mississippi Hill Country Side!  We krijgen nóg 2 nummers van het nieuwe album te horen, ‘I’m a Loose Canon’  en een door Lightnin’ Malcom (u weet wel die van dat duo met Cedric Burnside) geschreven nummer ‘So Much Trouble’. Dit nummer werd door Malcom genereus gedoneerd voor het nieuwe album van Ian Siegal & the Youngest Sons. Dit nummer maakte wat in mij los waar ik tot nu toe niet de vinger op heb kunnen leggen, hopelijk komen we erachter als in September het nieuwe album het licht zal zien.


Dat het vanavond de laatste keer is dat we Ian op zijn Harmony Stella zagen spelen is toch wel jammer, deze doorleefde gitaar is in Enschede van eigenaar gewisseld maar zal ongetwijfeld door deze Ian Siegal fan van het eerste uur met liefde bespeeld worden. De toegift wordt gebracht o.a. door een door Alvin ‘Big Man’ Youngblood Hart gezongen nummer waar we helaas de titel niet mee krijgen en met C.C.R.’s ‘Born on the Bayou’ (want dat hoorden ze die dag op de radio in de tour bus mét Jacuzi), Don Covay’s ‘Chain of Fools’ én speciaal voor de blues-politie Tony Joe White’s ‘Polk Salad Annie’. Dit optreden is waarschijnlijk het korst durende optreden (1 uur 3 kwartier) wat wij ooit van Ian Siegal hebben bijgewoond maar wel een héél bijzonder optreden; al hadden wij stiekem wel meer gehoopt op een meer prominentere rol van Alvin Youngblood Hart. Voor degene die deze tour en niet bij konden zijn; er is nog een herkansing later dit jaar als Ian Siegal & the Mississippi Mudbloods in November terug komen om het nieuwe album te promoten. Check Ian’s website voor meer info.

Hieronder de volledige fotoset van José Gallois:

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: