KEITH’S BIRTHDAY BASH VII; LET IT ROCK!

Keith Birthday Bash, Total Music, Schiedam, 18december 2011.
Tekst Jan Stotijn met foto’s van Arjan Vermeer

Meer dan welke Stones fanmeeting dan ook lijkt Keith’s Birthday Bash op een jaarlijkse familiereünie. Als de zaaldeuren eenmaal open zijn en de eerste fans binnendruppelen is het eerste uur van de meeting vooral een grote uitwisseling van handshakes, hugs and kisses. Een van de aanwezigen omschrijft de Bash zelfs als knuffelbijeenkomst. Op een zijwand zijn beelden te zien van de Stones. Al snel verdwijnen de eerste pinten van de dag in dorstige kelen. Er worden herinneringen opgehaald aan door de jaren heen bezochte concerten, er worden meningen uitgewisseld over nieuwe releases en er wordt vooruitgeblikt naar wat The Rolling Stones nog in petto hebben voor de fans. Maar er wordt ook gepraat over voetbal, volgens sommigen “de belangrijkste bijzaak in het leven”, en de politieke en maatschappelijke verloedering van Nederland.

En dan is het tijd voor livemuziek. The Keef Collective blijkt een meer dan volwaardig alternatief voor The X-Pensive Barbarians. De voor deze gelegenheid bij elkaar gebrachte formatie brengt onder aanvoering van gitarist/zanger Jos Roedolf een mooie selectie songs van Keith Richards en Ronnie Wood ten gehore. De band opent met ‘Sure The One You Need’ een door Keith gezongen track van Ron Wood’s eerste soloalbum ‘I’ve Got My Own Album To Do’. Daarna volgen o.a. diverse door Keith gezongen tracks uit de Stonescatalogus zoals ‘Before They Make Me Run’, ‘All About You’ en natuurlijk ‘Happy’. De Keith connaisseurs worden op hun wenken bediend.

Tijdens de set van The Keef Collective spot ik een dame met een professionele fotocamera. Het blijkt een fotografe van het AD te zijn die langs komt om ‘sfeerplaatjes’ te schieten van het event. “Het liefst een foto van bizar uitgedoste fans”. Van Jan Lange begrijp ik dat hij backstage ook nog even aan de tand gevoeld is door een journalist. Het resulteert uiteindelijk in een aardig stukje waarin mogelijk iets te veel nadruk wordt gelegd op de leeftijd der aanwezigen. Niet dat het er veel toe doet maar volgens mij was een substantieel deel der aanwezigen de vijftig nog maar net of nog lang niet gepasseerd. De Stones en hun fans laten in ieder geval zien dat je een leven lang jong van geest kunt blijven. Ik moet even gniffelen om de kop van het artikeltje “Oude rockers vallen niet om op Stones fanmeeting” als ik terugdenk aan een eerdere editie van de Bash tijdens welke bassist Jan Lange over een snoertje struikelde en van het podium donderde. Gelukkig zonder blijvende schade op te lopen.

Na de set van de Keef Collective wordt stilgestaan bij het overlijden van Cor Netten. UnderCover nestor Jan Lange spreekt op de hem kenmerkende charismatische wijze in een korte speech namens Stonesvrienden en UnderCover waardering uit voor een uitermate geschikt, aardig, en behulpzaam mens die ons veel te vroeg is ontvallen. Cor staat bij velen ook bekend als de man die de Bash en andere fanmeetings filmde en de beelden verwerkte tot een mooi document ter herinnering aan de happening. Deze en komende edities van de Bash zullen we het helaas moeten stellen zonder een integrale registratie door onze Cor ‘Spielberg’ Netten.

Na een korte ombouwpauze is het showtime voor UnderCover. In de fade out van de introtune (Lonnie Donegan’s ‘I’m Just A Rolling Stone’) gaan de gordijnen open en ‘Brown Sugar’ wordt ingezet. Zoals beloofd spelen we in de eerste set alle tracks van het album ‘Sticky Fingers’. Het is voor de band een verfrissende uitdaging om de tanden te mogen zetten in juweeltjes als ‘I Got The Blues’ en ‘Moonlight Mile’. Als extraatje doen we ‘Let It Rock’ (op de Spaanse release van het album werd destijds ‘Sister Morphine’ vervangen door een liveregistratie van die Chuck Berry song).

Omdat de Bash toch vooral een feestje voor de echte Stonesdiehards is doen we ook in de tweede set een paar songs die we wat minder frequent spelen zoals ‘We Love You’ en ‘Citadel’. En gegeven de recente heruitgave van Some Girls mag een aantal nummers van dat album vandaag ook niet ontbreken. Het menu biedt in verband met de strakke voorbereiding deze keer geen ruimte voor verzoekjes.

UnderCover wordt voor deze Bash op het podium opnieuw versterkt met saxofoniste Evelien. Tijdens de Bash in 2010 zorgde zij tijdens de integrale uitvoering van het album ‘Exile On Mainstreet’ ook voor de essentiële blazersriffs. Haar uitstekende performance en saxsolo’s worden met daverend applaus beloond.

Voorts doet een aantal spontane impromptu gastzangers zich gelden waarbij de meest in het oog en oor springende bijdrage wordt verzorgd door ‘Frankie’ uit Amsterdam die tijdens ‘Jumping Jack Flash’ met zijn vocaal geweld en stagepressence Peter Pan Speedrock mascotte Dikke Dennis naar de kroon lijkt te willen steken.

Bij ‘Honky Tonk Women’ wordt traditiegetrouw een groot deel van het in de zaal aanwezige vrouwvolk het podium ‘opgesleurd’. Na toegiften ‘Midnight Rambler’ en ‘Like A Rolling Stone’ zit de show erop. In de zaal wordt nog een poosje nageborreld tot het feestje langzaam maar zeker uitdooft en iedereen tevree huiswaarts keert.

Met de zevende editie van Keith’s Birthday Bash sluit UnderCover een goed Stonesjaar af. 2011 bracht ons de eerdergenoemde heruitgave van het album ‘Some Girls’ met toevoeging van maar liefst twaalf bonustracks. Een verzameling songs die volgens sommige beter is dan de studioalbums die de Stones de afgelopen 30 jaar hebben uitgebracht.

In de bioscoop was de concertfilm ‘Some Girls Live In Texas’ te zien, een sublieme registratie van een optreden uit 1978 (inmiddels ook verkrijgbaar op DVD). En geheel uit het niets verscheen onlangs de (download only) registratie van een show uit 1973 van de Stones in Brussel, door velen beschouwd als het beste ‘live moment’ van de band.

Over de collaboratie van Mick Jagger met Joss Stone, Damian Marley en Dave Stewart in het project ‘Superheavy’ zijn de meningen verdeeld, maar het liet in ieder geval zien dat Sir Mick Jagger nog immer niet alleen maar op oude successen wil teren.

Voor 2012 wordt er druk gespeculeerd over activiteiten waarmee de Stones het vijftigjarig bestaan van de band luister bij zullen zetten. De mannen hebben zeer onlangs in ieder geval wat tijd in een oefenruimte doorgebracht dus…. U kunt 16 december 2012 in ieder geval alvast zonder voorbehoud in de agenda noteren want dan zal de achtste editie van Keith’s Birthday Bash plaatsvinden.

Meer foto’s van Undercover:

En meer foto’s van de Keef Collective:

Geef hier uw commentaar