Some Girls: …. and The Vaults are open!!

1

tekst door Arjan Vermeer

 

Zoals al eerder gemeld hier op TheBluesAlone? wordt op 21 november a.s. een Special Edition van -het in 1978 uitgebrachte- album “Some Girls” gereleased. En op deze re-issue staan een hele reeks songs die -tot nu toe- alleen bekend waren bij hardcore stonesfans door middel van bootlegs. En inmiddels is de tracklist van de “Some Girls” re-issue bekend geworden. We zullen een aantal van deze songs hier nader bekijken.

In de aanloop naar het uitbrengen van “Some Girls” in juni 1978 werden opnames gemaakt in de Pathé-Marconi Studios in Parijs van juni tot oktber 1977 en van januari tot en mat maart in 1978. een groot aantal van de opnames van de re-issue in november a.s komen van deze studio opnames. Daarnaast is gebruik gemaakt van opnames die gemaakt zijn na het uitbrengen van “Some Girls” in 1978: de RCA studios in Los Angeles van juni t/m augustus 1978 en weer in de Parijse Pathé-Marconi Studios van juni tot en met oktober 1979. Soundengineer was Chris Kimsey, waarvan hiernaast de studio opstelling voor de band.

Uit de Parijse opnames stamt het -bijna legendarische- Claudine. Claudine is een biografisch nummer over Claudine Longet die op 19 jaar al danseres was in Las Vegas. Ze ontmoette daar de 14-jaar oudere Andy Williams, waar ze mee trouwde. Ze kregen 3 kinderen samen. Midden zestiger jaren volgde ze een acteer en zang-carrière. Ze ontmoette Olympisch skieer Vladimir Sabich. Ze trok in 1975 met haar kinderen bij hem in. Na een jaar verslechterde hun relatie. In maart 1976 werd Sabich doodgeschoten in de badkamer. Claudine Longet beweerde dat ze hem per ongeluk had neergeschoten doordat de veiligheidspal kapot was. Ze werd uiteindelijk voor doodslag veroordeeld tot 30 dagen cel. Ze is daarna met haar advocaat getrouwd en wonen in Aspen. Het nummer werd in 1978 niet uitgebracht vanwege mogelijke juridische repercussies. De Stones hebben twee versies van de song over Claudine gemaakt: een slow ballad met Jagger in een klagerige zang met twee gitaren “weaved together”. De andere versie is een up-tempo song met een country “two-step”.

So Young is midden negentiger jaren uitgebacht als b-kant van de single “Love is Strong”. Een heerlijke mid-tempo blues a-la Some Girls met een fantastische groove en heerlijke solo’s van Ronnie Wood. Maar naast typische Stones rock-songs bevat deze re-issue ook meer country-songs en -covers als “No Spare Parts“, “We Had it All” (van Troy Seals en Donny Fritts)  en “You Win Again” van Hank Williams.

“Talahasse Lassie” is een cover van Slay/Crewe/Picariello in de ’50’s Rockabilly’ traditie. Maar ook de blues is vertegenwoordigd met “When You’re Gone“, “Keep Up Blues” en “Petrol Blues“. In de laatste excelleert de befaamde ‘sixth stone’ Ian Stewart op boogie woogie piano. “Do You Think I Really Care” is weer zo’n typisce Stones-song, op bootlegs ook wel bekend als “Yellow Cab”

 

Tracklist:

Disc 1 (re-issue of the original Some Girls)

1. Miss You
2. When The Whip Comes Down
3. Just My Imagination (Running Away With Me)
4. Some Girls
5. Lies
6. Far Away Eyes
7. Respectable
8. Before They Make Me Run
9. Beast of Burden
10. Shattered

Disc 2 (Previously unreleased)

1. Claudine
2. So Young
3. Do You Think I Really Care  (Yellow Cab)
4. When You’re Gone
5. No Spare Parts
6. Don’t Be A Stranger
7. We Had It All  (Troy Seals/Donny Fritts)
8. Tallahassee Lassie (Frank C. Slay Jun./Bob Crewe/F.A. Picariello)
9. I Love You Too Much
10. Keep Up Blues
11. You Win Again (Hank Williams)
12. Petrol Blues

 

One Response

  1. Jack

    Deze zal ik ook best wel weer aanschaffen 😉
    Hopelijk volgend jaar een concertje bijwonen ( Vredenburg lijkt mij weer leuk)