Dilana geeft De Kade een waardig afscheids- concert

tekst en foto’s door Bert Vethaak

 

In 1964 werd door een groep vrijwilligers een alternatief jongerencentrum opgericht in Zaandam. In eerste instantie meer filmhuis waar af en toe een concert werd gegeven onderscheidde “Drieluik” zich in de jaren 70 door de Punk naar de Zaanstreek te halen. Het jongerencentrum ontwikkelde zich langzaam tot professioneel poppodium en  ging deel uitmaken van het landelijk popcircuit. In 1997 volgde de verhuizing naar de huidige locatie aan de Zuiddijk, waarbij de naam gewijzigd werd in “Pop- en Dancepodium De Kade”. Door stopzetting van de gemeentelijke subsidie is De Kade genoodzaakt om na 14 jaar haar deuren op 1 juli 2011 definitief te sluiten. 

Op 30 juni wordt dan het allerlaatste concert gegeven door niemand minder dan Dilana. Deze geboren Zuid Afrikaanse, die jaren lang in Nederland (Emmen) heeft gewoond en momenteel resideert in Amerika, had de twijfelachtige eer dit concert te verzorgen. In haar Nederlandse periode scoorde ze al een bescheiden hit met het nummer “Do You Now” maar in Amerika kreeg ze pas echt bekendheid door haar 2e plaats in “Rockstar: Supernova”, de Amerikaanse Idols-variant. Daarnaast is ze inmiddels een begenadigd actrice gezien haar rol in de film “Angel Camouflaged”

Dat ze een Rockstar is heeft ze wel bewezen tijdens haar optreden. Haar hele set bestond van het begin tot het eind uit stevig werk, perfect begeleid door de Nederlandse rockband The New Shining. Met haar vol getatoeëerde en gepiercete lichaam van 1.65 meter brengt ze de nummer met zo’n geweldige strot dat je je af en toe afvraagt waar ze het vandaan haalt. Daarnaast staat ze tijdens de nummers (bijna) geen moment stil. Ze springt en danst over het hele podium met zo’n aanstekelijke energie dat het helaas weinige publiek van het begin af aan werd aangestoken. Tussen de nummers door nam ze uitgebreid de tijd om te praten met haar fans. Deels in het Nederlands, deels in het Engels. De meeste nummers (8) kwamen van haar in 2009 verschenen album “Inside Out”, daarnaast bracht ze de nog niet verschenen nummers “Sexaholic” en “Velvet Coverd Stone”. Natuurlijk kwam haar eerste “hit “Do You Now” voorbij en stond ze uitgebreid stil bij haar nieuwe single “Aiplane”, die deze maand op I-Tunes uitkomt en tevens de titelsong is van de film Angel Camouflaged.

Even voor middernacht kwam er een einde aan het concert en 14 jaar De Kade. Gelukkig kondigde Dilana aan dat ze van plan is om in november van dit jaar weer naar Nederland te komen voor optredens en om een akoestisch album te maken met The New Shining gitarist Nax. Liefhebbers van Dana Fuchs en Beth Hart let op deze diamant en ga haar zien! Geef haar de volle zalen die ze verdiend want ze is zoveel beter!

Setlist:

 1. Holiday
 2. My Drug
 3. Airplain
 4. Somebody Else
 5. Super Soul
 6. Falling Apart
 7. Still Wanting
 8. Dirty Little Secret
 9. Loud Silence
 10. Do You Now
 11. Sexaholic
 12. Hate You

Toegift:

 1. Velvet Covered Stone
 2. Solid Gold

meer foto’s van Bert zijn hier te vinden.

Geef hier uw commentaar