07/08-10 Down the Nile: Reisgids door North Sea Jazz 2011

Elk jaar kun je op de website van het North Sea Jazz Festival je eigen programma samenstellen. Daarbij wordt je geholpen door de indeling die het NSJF maakt in muziekstijlen voor die artisten die je (nog) niet kent. Zo zijn wij natuurlijk zeer geinteresseerd in de categorie “Gospel – Blues – Soul – Funk – Hiphop”. Wij van Thebluesalone? willen jullie een korte reisgids voorschotelen met bands en muzikanten die binnen ons smaakpatroon vallen, en die je -dus- op 8, 9 en/of 10 juli aanstaande echt niet mag overslaan. De meeste van de optredens concentreren zich op en rondom de “Nile”-zaal. De “Nile”-zaal is de grootste zaal van het Festival en daarmee dus ‘gastheer’ voor de mainstream artiesten.

Vrijdag  8 juli 2011
Al om 18.00 bijt Matt Schofield de spits af in de Nile. Schofield -uit het engelse Manchester- combineert blues met vleugjes funk. Hij is een bekende in het Nederlandse blues-circuit en daar ook regelmatig te beluisteren. Nadat Alain Clarke de Nile heeft warm gespeeld is het de beurt aan blues-gigant B.B. King. Al vele malen in Nederland te bewonderen geweest, maar als laatste op het North Sea Jazz Festival in 2009. Met zijn eigen stijl zowel vocaal als met zijn gitaarvibrato zal deze tachtiger weer ongetwijfeld de zaal in vervoering brengen. Na al dit bluesgeweld zou ik snel een uitstapje maken naar de Hudson om het Cubaanse duo Chucho Valdés & Omara Portuondo te aanschouwen. Je kunt natuurlijk ook in de Nile gewoon wachten op de liedjes-legende Paul Simon om de avond af te sluiten met een dosis heavy funk van Larry Graham & Graham Central Station. En mocht je de gelukkige zijn met een kaartje, dan is Prince uiteraard een prachtig dessert.

 

Zaterdag  9juli 2011
Als je wilt experimenteren (als blues-fan) dan zou ik zeker s naar Kytecrash featuring Eric Vloeimans & Colin Benders gaan, die om 19-00 in de Maas-zaal begint. Als je toch op veilig wilt spelen dan is Ben l’Oncle Soul in de Nile natuurlijk ook een prima keuze. Wat je echt niet mag overslaan is de trance-blues van Otis Taylor. Eenmalig in Nederland! Hij speelt om 20.00 uur in de Congo. En zo dwalen we steeds verder van de Nile af.  Voor de liefhebbers is er natuurlijk om 20.45  Chaka Khan in de Nile, maar mijn advies zou zijn om van Otis Taylor/Congo terug naar de Maas-zaal te gaan om de Tedeschi & Trucks band te bewonderen. Het hoogtepunt van de avond. De Derek Trucks band en Susan Tedeschi zijn, nadat ze al een aantal jaren als echtpaar door het leven gaan, nu ook muzikaal gefuseerd. En met een schitterend resultaat. Deze ‘muzikale nazaten’ van The Allman Brothers band spelen alle rootsstijlen zoals Delta blues, Memphis soul, Sixties rock en Seventies funk, en laten deze naadloos samenvloeien. Het resultaat is alvast op hun nieuwe cd Revelator te bewonderen. Na de Tedeschi & Trucks band is het vrij reizen. Je kunt kiezen om lekker een hapje te eten in een van de vele tentjes of naar Roy Ayers/Pete Rock and Robert Glasper Experiment luisteren of the New John Scofield Group , Seal of de Candy Dulfer Band.

 

Zondag  10 juli 2011
Zondagmiddag om kwart over vier begint -in de Nile-zaal- ‘onze’ Jan Akkerman met een aantal ‘Special Guests’. Een uur later kun je genieten van New Orleans style R&B van Dr. John & The Lower 911, in de Maas-zaal uiteraard. Van de Mississippi-delta gaan we naar de gospel en soul van Mavis Staples in de Congo zaal. Vorig jaar nog te beluisteren in Paradiso. Uiteraard zijn uitstapjes naar Raphael Saadiq in de Nile en Richard Bona Raul Midón in de Maas ook toegestaan. Met het risico bedolven te worden onder dames-lingerie kun je je het niet veroorloven de indrukwekkende stem over te slaan van Tom Jones. Eind vorig jaar gaf ie nog een exclusief optreden in de Melkweg om zijn laatste CD Praise & Blame te introduceren. Dit jaar verwachten we uiteraard ook zo’n schitterende vertolking van de blues, soul, gospel en R&B in de Nile om 19.15 uur. We besluiten deze reis metTom Jones in De Melkweg 2010 achtereenvolgens Snoop Dog en Bootsy Collins. En voor diegenen die het niet kunnen laten, ….. en een ticket hebben: …. Prince. En daarmee leggen we weer aan in onze thuishaven Ahoy en kunt u van daaruit huiswaarts keren. ….. om te wachten op de volgende editie van North Sea Jazz 2012 !!!

 

Stel je eigen favoriete programma samen op: www.northseajazz.com/nl/programma/2011

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: