Finale Dutch Blues Challenge 2022 – Hoog niveau blijkt nieuwe norm!

Zondag 2 Oktober 2022 jl. vond in Hotel De Rustende Jager, Nieuw-Vennep de Finale Dutch Blues Challenge 2022 plaats. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Paul de Vries. Klik HIER om nog véél meer mooie foto’s te kunnen bekijken.

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Harlem Lake (toen nog de Dave Warmerdam Band) de Dutch Blues Challenge won en ons land mocht vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en op de European Blues Challenge in Malmö in Zweden. De laatste wonnen ze overtuigen, overigens in navolging van de Ragtime Rumours. De Nederlanders schijnen het op eigen continent beter te doen dan aan de overkant van de grote plas, wat ergens natuurlijk niet zo verwonderlijk is, daar de muziek daar natuurlijk diepgeworteld deel uitmaakt van de cultuur. Hoewel … de Franse Wacky Jugs wonnen daar dit jaar.

De jury dit jaar onderstaande deelnemers aan de Dutch Blues Challenge beoordeelden bestond uit:
8 Diversen (19)Malford Milligan (USA) – Blues Singer, 8x Award ‘Best Vocalist’. Door zijn krachtige, soulvolle stem en zijn indrukwekkende voorkomen wordt Malford Milligan vaak vergeleken met soul iconen als Otis Redding, James Carr en Al Green. Als zanger werd Milligan maar liefst 8 keer bekroond tot beste vocalist bij de Austin Music Awards.

Janne Timmer (NL) – Zangeres Harlem Lake, winnaars EBC 2022. Janne Timmer is de leadzangeres van de jonge energieke band Harlem Lake, die de European Blues Challenge 2022 won in Malmö, Zweden. Als Dave Warmerdam Band wonnen zij de Dutch Blues Challenge 2019 en profileerden zich in Memphis tijdens de International Blues Challenge.

Nico de Cock (BE) – Big D Bookings, Zanger BluesBones, 2e EBC 2017. Nico ‘Big D’ de Cock is zowel zanger van de Belgische band The BluesBones als in het duo Big D & Captain Keys, waarmee hij door gans Europa speelt. The BluesBones wonnen in 2016 de Belgian Blues Challenge, waarna ze in 2017 tweede werden op de European Blues Challenge. Daarnaast is Nico eigenaar van boekingskantoor ‘Big D Bookings’ waarmee hij op Europees niveau boekingen verzorgt voor internationale blues-artiesten.

Tonio Aa (NL) – Bluesworld (bluesradio), Zwolle. Tonio Aa is vanaf 2010 programmamaker/samensteller en presentator van het radioprogramma Bluesworld. Elke 1e dinsdag van maand presenteert hij een live band vanuit Hedon Zwolle en de andere dinsdagen een reguliere uitzending, altijd de beste nationale en internationale artiesten.

‘Big’ Bo Brocken (NL) – Zanger/gitarist, IBC 2021, 5x Award. Gitarist/zanger Big Bo heeft een enorme staat van dienst in Blues Nederland. Hij heeft in 2016 in de categorie solo/duo in Memphis de halve finale gehaald, na het winnen van de Dutch Blues Challenge in 2015. Begin dit jaar vertegenwoordigde Bo wederom Nederland bij de Internationale Blues Challenge. Daarnaast sleepte Bo Brocken diverse Dutch Blues Awards in de wacht, zoals die voor Bluesact (2019) en tot tweemaal toe voor zijn CD (2015 en 2018). Ook ontving hij samen met Vera van Faassen een Award voor Bijzondere Prestatie (2020) voor ‘Blues4Kids’.

Rob Koning (NL) – Boeker/programmeur – King Bee Music Agency. Rob Koning timmert al 22 jaar met zijn ‘King Bee Music Agency’ aan de weg. Hij doet boekingen voor Nederlandse, Amerikaanse en Europese bluesbands met verschillende stijlen, zoals Fat Harry, Ben Prestage, Kat Riggins, Sugar Queen, Mena Cryle, John Primer, Big Monti Amundson en de Chris Cain Band. Ook tourmanagement is bij King Bee in goede handen.

Drie acts namen dit jaar deel in de categorie solo/duo en gezegd moet worden dat de kwaliteit dit jaar toch over de hele linie behoorlijk hoog was. Ook moet gezegd worden dat het zuiden des lands dit jaar goed vertegenwoordigd was, zeker als we daar ook Theo Sieben (weliswaar wonend in Amsterdam, maar afkomstig uit Asten) bij rekenen.

Het duo Reemers en De Greef, Frank Reemers, gitaar/zang, en Joep de Greef harmonica/zang) deden al eerder me met hun band Mojo Hand, maar ook als duo stonden ze hun mannetje.
2 Reemers en De greef (1)De heren lieten, niet verrassend overigens voor de kenners, een goede indruk achter.

Theo Sieben heeft inmiddels een uitstekende staat van dienst in de muziek opgebouwd met onder meer film- en theatermuziek en samenwerking met onder andere Douwe Bob, Ellen ten Damme en Hennie Vrienten.
6 Theo Sieben (6)Zichzelf begeleidend op fraaie resonator gitaren en met vermakelijke verhaaltjes tussen de nummers door bracht hij ons even naar de Mississippi Delta met heftige, aangrijpende songs.

Het duo Barn & Belle waren in dit deel van het land het minst bekend en hadden daarmee het verrassingseffect aan hun zijde.
4 Barn and Belle (4)Fris en onbevangen stapten ze het podium om en voor ze aan hun laatste nummer begonnen er wee van af, om hun finale te toen in het midden van de zaal, tussen het publiek.
4 Barn and Belle (5)Lea Lomans (percussie en zang) en Jesse Deledda (gitaar/zang) wisten de harten van het publiek en de jury te stelen en werden laten door ‘Big’ Bo Brocken uitgeroepen tot winnaars in hun categorie.
8 Diversen (24)Ze hadden voor volgend jaar al een reisje gepland richting onder meer het New Orleans Jazz And Heritage Festival, maar mogen zich ook aan groot publiek presenteren in Memphis.

Vier deelnemers in de categorie bands en ook hier was de kwaliteit uitstekend. The Liberators uit Maastricht mochten het spits afbijten.
1 The Liberators (12)Dat deden Stefan Hermsen (harmonica/zang), Frank Piepenbock (gitaar/zang), Ronald Roodbol (bas) en Lucas Vroemen (drums) om energieke wijze.
1 The Liberators (4)Een indrukwekkende frontman en een strakke band. Niks mis mee.

Gloomy Mess is een relatieve nieuwkomer in de scene, maar de band rond zangeres/bassiste Elke Nijst zette ook een prima set met uitsluitend eigen werk neer.
5 Gloomy Mess (11)De band bestaat verder uit toetsenist Johan de Haan en drummer Patrick Kessels, aangevuld met challenge veteraar Stannon Patty op gitaar.
5 Gloomy Mess (13)Hij won in 2018 de Belgian Blues Challenge met Black Cat Biscuit. De band maakte indruk, hoewel er nog wel wat podiumuren gemaakt moeten worden, maar dit gezelschap gaat er wel komen.
7 Raymunda V (9)Raymunda V(ervaeck) mocht met haar band  bestaande uit Martin Waliana (gitaar), Robin Kraag (gitaar), Amon Gijzemijter (bas) en drummer Joel Purkess, de dag muzikaal afsluiten.
7 Raymunda V (12)Zij wisten ook de harten van het publiek te stelen en zouden waarschijnlijk de publieksprijs gewonnen hebben, als deze nog bestaan had.

Maar, de uiteindelijke winnaars van de challenge werd Little Hat,
3 Little Hat (9)De band bestaande uit Dutch Blues Hall of Famer Willem van Dullemen (gitaar/zang), Machiel Meijers (harmonica/zang) en Paolo de Stigter (drums).
3 Little Hat (12)De band, die het beste de Amerikaanse blues roots onder de knie hadden, was de winnaar en mogen volgens jaar Memphis gaan proberen te veroveren.
3 Little Hat (14)Ook te zien op de European Blues Challenge in Polen en op Ribs & Blues en Culemborg Blues.

Er was een klein incidentje met een onwel geworden bezoekster en de als altijd uitblinkende opperspreekstalmeester
8 Diversen (22)Rob van Elst, deed zijn stage-dive act van een paar jaar geleden nog eens dunnetjes over, maar verder was een prima dag, waarbij het zelfs ‘s middags op het buitenterras prima vertoeven was.

Al met al had de organisatie het weer prima voor elkaar en zat de sfeer er goed in. Ik heb geen onvertogen woord gehoord en het niveau lag toch behoorlijk hoog. De acts in beide categorieën waren aan elkaar gewaagd en toch totaal verschillend. Over twee jaar mag Nederland de European Blues Challenge organiseren, dus kijken we al naar de artiesten, die zich hier volgend jaar voor gaan plaatsen. Maar deze editie kende alleen winnaars (organisatie/publiek/artiesten).

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: