The Liza Colby Sound Rips It Up @ Muziekcentrum De Bosuil – Weert

The Liza Colby Sound trad zondag 31 maart 2019 jl. op in Muziekcentrum De Bosuil – Weert. Tekst en foto’s Fer Vanreyten.

Op de eerste dag na het omzetten van winter- naar zomertijd van dit jaar, terwijl de meeste mensen net ontwaken, wordt de Bosuil in Weert wakker gemaakt door een uit de USA overgekomen nieuwkomer in de Europese concert wereld: “The Liza Colby Sound”.

Liza Colby, de diva die aan de grondslag ligt van het gelijknamige project van haar band, zorgt voor een geluid dat het midden houdt tussen Arena-Rock uit de jaren ’70 en een soul-revue maar het geheel heeft ook weer iets van een punkrock gig. Het lijkt op een optreden van Led Zeppelin met James Brown en daartussendoor een vleugje Tina Turner en Aretha Franklin. Haar stem is kwetsbaar en tegelijkertijd zo krachtig als een doordenderende hogesnelheidstrein.

Liza Colby is gevormd door het onsterfelijke beeld van Tina Turner, toen deze aan de voorkant stond van Ike’s Kings of Rhythm. Maar ook werd zij gevormd door Lisa Kekaula, van de ondergewaardeerde Bellrays: een kick-ass frontvrouw die ouderwetse soulrevue-energie brengt in een tijdloos garagepunk-geluid. Combineer de zang van Janis Joplin en Diana Ross met de rebelse tonen van The Rolling Stones met Iggy Pop & The Stooges en je hebt The Liza Colby Sound. Het is energiek en melodieus – hét perfecte geluid om een nacht van chaos te krijgen.
Liza Colby’s sound is rauwe rock-‘n-roll en haar kracht is pure, sterke en gevaarlijke vrouwelijke seksualiteit. Én ze zegt zelf: “Ik wil dat het ‘badass’ gehalte hoog ligt”.

Het afgelopen jaar was een aaneenschakeling van liveshows in de Verenigde Staten, Japan en Europa. Het openingsschot in 2019 van The Liza Colby Sound is hun video Thunder Rolling. Een op zich zelfstaande single om je appetijt aan te scherpen voor het debuutalbum, een full-CD Object To Impossible Destination van de vierkoppige band, die een maand geleden is uitgebracht.

De band zet het live optreden gelijk in met een flinke rock sound. Tot plots een ranke verschijning het podium bestormt, de diva waar iedereen voor is gekomen. Ze slaat het hele publiek met stomheid in haar sexy outfit en met haar “soul sister”-voorkomen.
kl_300-FVR_5499Prestaties dat is waar allemaal het om draait. Colby is een volleerde artieste. Ze heeft de menigte in de palm van haar hand vanaf het moment dat ze het podium in maillot en lingerie met hoge hakken bestormt. Haar haren wild als een smeulende verleidster, met een stem om rekening mee te houden. Colby kronkelt en kreunt door de set alsof ze letterlijk een intiem moment met de muziek heeft.
kl_300-FVR_5530Ze heeft haar performance volledig onder controle – ze doet dit op haar manier, dus het is op geen enkele manier ongemakkelijk. Tegen de tijd dat ze van het podium springt en zich tussen het publiek begeeft, is het overheersende gevoel: “dit is haar ruimte”. Sommige aspecten van haar zang, is Tina Turner-achtig, maar ze kopieert niemand. Ze laat de concentratie van haar toeschouwers niet afnemen.
kl_300-FVR_5619Roth en Morton zijn een krachtige ritme-sectie maar Morton speelt ook met harmony-stemmen. Shepard is eigenlijk een prachtige gitarist, zijn franjes bieden de perfecte inpakfolie voor haar showmanschap. Zijn vocale talenten kunnen we ook horen bij een aantal nummers waarin hij de solo-stem voor zijn rekening neemt. Het is geen verrassing dat Colby verwijst naar haar band op het podium als een “goed geoliede machine”.
kl_300-FVR_5559Bijna zonder onderbreking wordt de onderstaande setlist afgewerkt. Naast een aantal nummers van de nieuwe CD en een aantal oudere producties heeft het publiek amper de tijd om tussendoor even te applaudisseren.
kl_300-FVR_5512Het nummer ‘Cryin’ ‘ is een keiharde knipoog naar classic-rock uit de jaren ’70. ‘White Light’ is pure soul met een aantal blues invloeden en het is deze song die de veelzijdigheid van Liza’s stem en de band zelf het beste weergeeft.
kl_300-FVR_5699Het geluid van nieuwe single ‘Thunder Rolling’ doet je denken aan een kwartjes jukebox en roept de sfeer op van leren jassen, minirokjes en kapotte bierflessen. Tussen White Light en Thunder Rolling geeft Charles P. Roth ook nog een drumsolo ten beste waar veel drummers een puntje aan kunnen zuigen.
kl_300-FVR_5527Toch begint het hele verhaal “L.C.S.” met Liza Colby, een onhoudbare artieste wiens go-go-moves en bravoure haar in een verheven wereld duwen. Nù lijkt het de perfecte tijd om deze explosieve soul-punk crew te leren kennen.
kl_300-FVR_5797Tenzij u binnenkort in Spanje, Frankrijk of Duitsland op vakantie en/of zakenreis bent zult u moeten wachten tot deze diva met haar band terugkeert om op een mooi festival in Nederland of België het podium te beklimmen.

SETLIST:

 1. Feed on Me
 2. Cherry Red
 3. White Light
 4. I’m Ready
 5. Cool Hand
 6. Cryin’
 7. Thunder Rolling
 8. Zero to Feakout
 9. Creep On
 10. Young Girl
 11. 4 Day
 12. Try Me
 13. Shake You
 14. Eye
 15. Oh Baby
 16. Service Dog
Liza-Colby-tour schedule

Geef hier uw commentaar