Finale Dutch Blues Challenge 2017

Op zondag 8 oktober wordt in Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep de finale gehouden van de Dutch Blues Challenge 2017. Daar treden zes bands en twee solo/duo-acts aan om te bepalen wie de Detonics en Robbert Fossen & Dave Warmerdam gaan opvolgen om de Dutch Blues Foundation te gaan vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis. De winnende band treedt ook aan in de finale van de European Blues Challenge in het Noorse Hell.

Photocredits Gerrie van Barneveld, José Gallois en promo shots.

De bluesacts worden in de finale beoordeeld door een onafhankelijke jury. De jury selecteert één band en één solo/duo die namens Nederland mee mogen doen aan de International Blues Challenge in Memphis, USA van 16 t/m 20 januari 2018. De band vertegenwoordigt Nederland bij de European Blues Challenge in Hell in Noorwegen op 16 en 17 maart 2018.

De Dutch Blues Challenge en deelname aan de Challenge in de USA en in Europa geeft bluesmuzikanten een extra duwtje in de rug naar meer bekendheid en richting de grotere (inter-) nationale podia.

De voorrondes hebben plaatsgevonden in Hoogeveen, Gorinchem (solo/duo’s), Venlo en Hoofddorp en de volgende bands hebben zich geplaatst voor de finale:

  • Easterfield – Easterfield is opgericht in de zomer van 2011 door Olaf de Groote (gitaar) en de neven Bram Goeree (zang) en Ruud Goeree (gitaar), na een jamsessie in de plaatselijke kroeg, waar de heren weleens samen spelen. Niet veel later maakte Maikel Tanger (drums) en Kris Tiemens (bas) de band compleet. Easterfield, waarvan de leden voornamelijk uit Barger-Oosterveld komen, brengt pure, ongecompliceerde, rauwe blues-rock gevuld door een mix van zowel eigen werk als bestaande songs vanaf de jaren ’60 en ’70 tot heden. Met de combinatie van het warme en tegelijkertijd rauwe stemgeluid van de zanger, jankende en schreeuwende gitaarsolo’s met vlijmscherpe en riffs, een groovende bas en strak drumwerk trakteren deze jonge proleten van de blues-rock het publiek op een muzikale, opzwepende en energieke show.

Easterfield

  • G.G. and the Cruisers – Een band waarin ‘Oldschool’ Blues ‘Newschool’ Blues ontmoet. Alle stijlen blues worden moeiteloos in elkaar verweven waardoor er een verfrissende eigentijdse maar toch ook vintage sound ontstaat. Het repertoire omvat zowel eigen werk als covers. De bandbezetting is als volgt, Henk de Ruiter, Zang/Gitaar. Erik Niemeijer, Bluesharp/Zang. Hans Niemeijer, Contrabas. Gerrit Bruinink, Drums. Gg and the Cruisers is een band die je absoluut gezien en gehoord moet hebben. Via de Gigs pagina kom je erachter waar en wanneer je ze kunt zien. We hope to see y’all soon.

GG and the Cruisers

  • Maarten Russchen Band – De band wordt gevormd door uit zanger/gitarist Maarten Russchen, bassist Maarten Bakker en drummer Peter Weissink worden gecompleteerd met toetsenist Hans de Wild, brengen eigen nummers waarbij de solo’s door van frontman en bandnaamgever Russchen en toetsenist de Wild worden afgewisseld. De band omschrijft hun stijl als ‘new blues’ met een vleugje Americana, funk, jazz en singer/ songwriter. Ze worden beïnvloed door muzikanten als BB King, Robben Ford, Matt Schofield en Bonnie Raitt.

Maarten Russchen Band

  • RUV – Een gezelschap uit Enschede. De groep bestaat uit gitarist Jim Zwinselman, bassist/zanger Jeroen Nielen en drummer Ruud Gielen (tevens actief in de Sean Webster Band). De heren lieten in de voorronde een verpletterende indruk achter met hun psychedelische blues/rock. RUV verzandt niet in lange jams, maar zetten prima afgeronde nummers neer.

RUV Persfoto vign

  • The Ragtime Rumours – The Ragtime Rumours, bestaat uit Tom ‘Howlin’ Stone Janssen (gitaar/zang), Thimo Gijezen (gitaar), Niki van der Schuren (bas/sax) en Sjaak Korsten (drums). The Ragtime Rumour zijn de glorieuze winnaars van de BRUL-contest en zijn een collectief dat vol overgave een verfrissende mix van bluesroots, ragtime, americana en hilbilly à la Pokey Lafarge , Luke Winslow-King en Johnny Cash brengen. Bereidt u voor op een ‘swampy’ en ‘drunkswing’ blues-set.

Ragtime Rumours

  • Two  Shakes Of A Lamb’s Tail – Two Shakes of a Lamb’s Tail is een 3-koppige band, ontstaan in september 2011, die psychedelische blues-rock speelt, gepaard met funk en jazz. Improvisatie is waar ze goed in zijn, gebaseerd op een bijzonder samenspel tussen de drie heren. Het draait voor Two Shakes puur om lekker muziek maken, voor iedereen en voornamelijk mét iedereen. De jongens creëren al improviserend een sfeer die mengt met de sfeer van de omgeving, waardoor elk optreden uniek is en het publiek de totstandkoming van de muziek meemaakt.

Two Shakes
Tevens treden de volgende solo/duo acts aan:

  • Mr. Boogie Woogie – Neerlands meest bevlogen boogie-woogie pianist: Eric-Jan Overbeek, beter bekend als Mr. Boogie Woogie. Als één van de weinige europese boogie-woogie pianisten weet Mr.Boogie Woogie rhythm & blues, New Orleans muziek en boogie woogie te vermengen tot een verrassend eigentijdse muzikale happening. Werd Mr.Boogie Woogie en zijn Firesweep Bluesband al in 1992 door de BRT-radio uitgeroepen tot Bluesact Van Het Jaar, zo werd hij in 2006 uitgeroepen tot Best European Blues Pianist. Mr. Boogie Woogie is dan ook uitgegroeid tot een eersteklas publiekstrekker op grote blues- en jazzfestivals in zowel binnen- als buitenland. Sinds 2001 toert Overbeek steevast drie maanden per jaar door Amerika wat hem de titel the ‘Hardest Workin’ Man in Boogie Land’ opleverde. Bovendien werd hij in april 2011 door het Nederlands publiek uitgeroepen tot Best Dutch Blues Pianist 2010. Een titel waarvoor hij in 2013 wederom werd genomineerd.

26211452262_bb811268ed_o

  • The Mudbirds – Muziekliefhebbers zullen worden verrast door het duo The Mudbirds. Nieuwe originele geluiden, moderne harmonieën, onverwachte ritmes en een zeldzaam gehoorde combinatie van mondharmonica en dobro. Niet makkelijk om te plaatsen, ergens tussen blues, bluegrass en wie weet waar. Alan Laws is eind jaren 70 begonnen als ‘busker’ (straat muzikant) in de Londense metro. Zijn harmonicastijl combineert techniek met aangrijpende krachtige, maar ook subtiele tonen. René Tweehuysen is een dobro-, weissenborn- en bottleneck-slide gitaar specialist met een unieke stijl. Binnen ‘The Mudbirds’ geeft hij op een persoonlijke en uiterst dynamische wijze kleur aan de muziek. Als winnaars van the Dutch Blues Challenge in 2011 (solo/duos) vertegenwoordigden The Mudbirds Nederland tijdens de prestigieuze International Blues Challenge in Memphis in 2012.

Mudbirds
De Dutch Blues Foundation presenteert met trots de jury, met bluesmuzikanten en muziekkenners uit binnen- en buitenland, die de muziek weet te beoordelen op bluesinhoud, muzikaal- en vocaal talent, originaliteit en uitstraling. Een aantal heeft recent ervaring als deelnemer in Memphis en weet hoe het er bij de challenges in Amerika en Europa aan toe gaat. De jury bestaat uit de volgende personen:

Bo Brocken – zanger/gitarist.

Kars van Nus – zanger/bluesharpist.

Wil Wijnhoven – radiopresentator en fotograaf

Muriël van Dinteren – zangcoach en zangeres

Kjell Inge Brovoll – directeur Bluesfestival Hell (Noorwegen)

Winne Penninckx – penningmeester European Blues Union

De presentatie van de finale van Dutch Blues Challenge zal in handen zijn van Rob van Elst.

dutch blues award
Aanvang: 14:30 uur

Zaal open: 13:45 uur

Tickets in VVK à € 12,50

Tickets aan de zaal à € 15,00

Info en kaartverkoop: www.dutchbluesfoundation.com

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: