Throwback Thursday met Brian Setzer’s Rockabilly Riot

Brian Setzer’s Rockabilly Riot speelde op 13 juli 2017 in de Ronda van TivoliVredenburg in Utrecht. In het voorprogramma het Nederlandse Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers. Een verslag van Ria Pronk.

Foto’s:
Promo foto’s Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers
Stock foto’s José Gallois @ Blues Peer 2016
Clipje: Youtube Jeefes53

Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers mogen de opening verzorgen voordat rockabilly held Brian Setzer aantreedt met zijn mannen. De goedgekozen band uit Rotterdam bestaat uit Miss Mary Ann (vocalen), Joe Sixpack (gitaar), Sietse Heslinga (drums ) en Huey Moor (staande bas). Puike rockabilly en ballads van eigen bodem, een mooi plaatje op het podium. Onthouden die naam!
Miss Mary AnnDe Stray Cats, dat is muziek uit ‘mijn tijd’. Tussen alle new wave-uitspattingen in mijn jeugd waren daar ineens die rockabilly branieschoppers uit Amerika; zelfs de goedkeuring van mijn vader kon hun muziek wegdragen. The Stray Cats grepen, in de jaren 80 van de vorige eeuw, terug op de rockabilly en swing van de fifties. Brian Setzer (1959) richtte de band op met schoolvrienden Leon Drucker en James McDonall. In eerste instantie boekten de Stray Cats alleen succes in Europa, waar in de jaren 80 een ware rockabilly-revival gaande was. Toen het succes in Europa afnam, keerden zij terug naar The States, om daar alsnog furore te maken. In 1984 viel de band uiteen en Setzer richtte de Brian Setzer Orchestra op. Vanavond is hij in Utrecht met band, de Rockabilly Riot.

Als er een band fotogeniek is, dan is het wel de band van Setzer en zijn mannen. Helaas, foto’s maken is niet toegestaan. Niet alleen de band is fotogeniek, maar ook het publiek bekijk ik met open mond. Heren met de mooiste kuiven en puntschoenen, dames met ingenieuze Grace Kelly kapsels, hoge hakken, indrukwekkende tattoos. Gelukkig staan er voor mij ook wat fans op sandalen, anders zou ik mij wel heel erg underdressed hebben gevoeld.

28258261860_c29efe2b5f_oSetzer, heeft zijn haren nog steeds hoog in de lucht, in krijtstreeppak, betreedt hij het podium. De band is in bijpassende zwart/witte westernshirts gestoken. Met Carl Perkins’, Put Your Cat Clothes On, wordt het concert afgetrapt. Setzer loopt uitnodigend van links naar rechts op het podium en groet zijn publiek. Hij doet dat vanavond nog een aantal keer. De Rockabilly-rifjes vliegen ons inmiddels om de oren. Deze zijn afkomstig uit een bonte verzameling Gretsch gitaren. Zijn zang heeft nog altijd dat branieachtige van toen.
Mark Winchester is de man met de staande bas. De uitdrukking “uit de losse pols”, komt vast uit de hoek van ‘slappende’ bassisten. Wat ziet dat er kinderlijk eenvoudig uit, maar wat een klus klaart deze man. In de vreemdste poses, schijn je nog altijd contrabas te kunnen spelen. Stray Cat Strut wordt voorzien van een energieke slapping bass-solo. Noah Levy drumt en Kevin McKendree speelt piano en wisselt soms af met de akoestische gitaar. En zo gebeurt er voortdurend wel wat op het prachtig uitgelichte podium.

De avond verglijdt met een mix van Stray Cats standaards, zoals Runaway Boys en Rumble in Brighton en songs van de Brian Setzer Orchestra, ’49 Mercury Blues en Drive Like Lightning; Crash Like Thunder, dat luidkeels door het publiek wordt gescandeerd. Een enkele cover passeert, een smaakvolle Folsom Prison Blues van Johny Cash bijvoorbeeld.

Blue Moon of Kentucky wordt in een instrumentaal jasje gestoken. Soms wordt gekozen voor de authentieke 3-koppige Stray Cat bezetting. De show is prima en nooit over de top en Setzer is een geweldige gastheer op dit feest. Ik vind het gewoon een hele sympathieke gozer.

Het jasje is inmiddels uitgegaan en tijdens de toegift is alleen een eenvoudig T-shirt van de outfit overgebleven. In zijn eentje speelt Setzer Sleepwalk en laat nogmaals zien wat een topgitarist hij is. Een hoogtepuntje wordt op dat moment nog gemist; met Rock This Town wordt ook dat gemis goedgemaakt. Het publiek wordt uitvoerig bedankt, Setzer schuift met zijn puntschoenen dansend over het podium en verlaat het pas als No Particular Place To Go door de zaal klinkt. Wij verlaten Utrecht opgetogen en voldaan na een avond om van te smullen.

Setlist:

Put Your Cat Clothes On (Carl Perkins cover)
Rumble in Brighton (Stray Cats)
Vinyl Records
Stray Cat Strut (Stray Cats)
Nothing Is a Sure Thing
Stiletto Cool
Cry Baby (Stray Cats)
’49 Mercury Blues (The Brian Setzer Orchestra)
What’s Her Name?
Drive Like Lightning; Crash Like Thunder (The Brian Setzer Orchestra)
Slow Down / Folsom Prison Blues (Johnny Cash cover)
Gene & Eddie (Stray Cats)
Blue Moon of Kentucky (Bill Monroe and The Bluegrass Boys cover)
Runaway Boys (Stray Cats)
Jump, Jive an’ Wail (Louis Prima cover)
Fishnet Stockings (Stray Cats)
Let’s Shake

Encore:

Sleep Walk (Santo & Johnny cover)
Rock This Town

Geef hier uw commentaar