Grenzend aan perfectie; An evening with Tedeschi Trucks Band

De Tedeschi Trucks Band speelde in de AFAS Live van Amsterdam op 31 maart 2017 j.l. Een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

Een relaxte stroom bezoekers beweegt zich door de Black Box van AFAS Live. De zaal is 3.000 m² groot en heeft een capaciteit van 6.000 personen. Zoveel mensen zijn er vanavond niet. De eerste rang is wel uitverkocht, op de tribune daarentegen zie ik veel lege plekken. Wachtend op wat komen gaat, laat ik een stoet van gemêleerde bezoekers aan mij voorbij trekken. Het lijkt erop dat de Tedeschi Trucks Band een breed publiek aan zich weet te binden. Twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigers van diverse pluimage. Een aantal komt er achter dat tribune, rij 1, niet hetzelfde is als zaal, rij 1. Dat valt ze een beetje tegen en ik krijg dus toch aan twee kanten buren op rij 1 van de tribune.
tedeschi_trucks4275Iets over acht, betreedt de 12-koppige band zonder poeha het podium. Vier tikken en gaan. Anyhow, van het album Let Me Get By, in een opzwepende uitvoering, is het openingsnummer. Zo’n nummer waarin iedereen aan bod komt en het geluid nog her en der wat wordt bijgedraaid. De blazers zijn in topvorm en het oog valt direct op de swingende tromboniste.
trucks4308Een dwarsfluitsolo van de toetsenist, zorgt voor het beetje hippie-gevoel dat ik bij Tedeschi Trucks vaker ervaar. Derek Trucks geeft de eerste slidesolo van de avond weg.
trucks4589De machine draait op volle toeren.
Laugh About It, van hetzelfde album, heeft iets weg van een gospel. De koortjes zijn om te zoenen. It’s So Heavy, van het album Made up Mind, is beeldschone soul en de gitaar van Trucks klinkt daar geweldig lekker bij.
tedeschi_trucks4186Bound For Glory kent een lang intro. Naast mij wordt druk gespeculeerd welk nummer dit gaat worden. De song wordt opgesierd met een trefzekere Hammondsolo. Er is ruimte voor zangeres Alecia Chakour om te improviseren; lange uithalen vallen ons ten deel, gedragen door de onmiskenbare gitaarklanken van Trucks; fenomenaal.
tedeschi_trucks4579Het volgende nummer begint met een jazzimprovisatie van de saxofonist. Die solo zet mijn buren eerst nog even op het verkeerde been. Maar het is hem echt: Midnight in Harlem. Wat moet je daar verder over zeggen? Het nummer raakt me altijd en live nog net iets meer; het is een beeldschone song.
De funky bluescover, Leaving Trunk (Taj Mahal), wordt gezongen door Mike Mattison en mondt uit in Voluntary Slavery; een enorme muur van geluid.

De avond is al bijna halverwege als Susan haar eerste woorden tot het publiek richt “Dank je wel, Thank you”. Veel meer zal er vanavond niet worden gezegd, een spraakzame band is het niet. Niet lullen, maar poetsen is het devies. In Don’t Know What It Means laat Tedeschi horen dat zij ook best uit de voeten kan met de gitaar. “Mooie solo, mevrouw Tedeschi en zo anders dan de solo’s van uw man.” Het feel-good nummer eindigt in free jazz. Er volgt een levenslustig duet. De tromboniste wiegt energiek heen en weer, er vliegt een drumstok door de lucht en de schuchtere Trucks perst er nog even heel gemakkelijk een hemelse solo uit.
tedeschi4082Liefhebbers van de vroegere Susan Tedeschi, voordat zij Derek Trucks tegen het lijf liep, kunnen genieten van Angel from Montgomery / Sugaree met kleine bezetting. Het is een welkome afwisseling in de muur van geluid die een 12-koppig gezelschap voortbrengt.
tedeschi_trucks4481The Sky Is Crying (Elmore James), een standaard bluesshuffle, gaat er daarna met volle bezetting ook weer in als koek. Het motownachtige, I Want More, wordt energiek weggetikt door de tweekoppige drumploeg. Man wat spat daar een levenskracht vanaf. Na een korte toegift en het op de valreep en passant noemen van de namen van de leden van de band verlaat de Tedeschi Trucks Band, na twee uur totaalbeleving, het podium wederom zonder poeha. Alsof het niks is.

Ik heb Tedeschi Trucks Band in AFAS Live beleefd als een geoliede machine, uiterst muzikaal en energiek. De muziek beweegt zich van soul en jazz, naar blues en via de funk en gospel weer terug. De muzikanten zijn stuk voor stuk alleskunners. Een band met een onmiskenbaar eigen geluid en een eigen gezicht. Zijn er betere in het genre op dit moment? Dank aan het management van Tedeschi Trucks Band dat wij erbij konden zijn.

De Tedeschi Trucks Band bestaat uit:

Derek Trucks – gitaar
Susan Tedeschi – Gitaar en zang
Kofi Burbridge – toetsen en dwarsfluit
Tyler Greenwell – drums
JJ Johnson – drums
Mike Mattison – backings
Mark Rivers – backings
Alecia Chakour – backings
Tim Lefebvre – bas
Kebbi Williams – saxofoon
Elizabeth Lea – trombone
Ephraim Owens – trompet
tedeschi4232SETLIST
Laugh About It
It’s So Heavy
Bound For Glory
Midnight in Harlem
Leavin’Trunk / Volunteered Slavery
Don’t Know What It Means
Made Up Mind
Angel of Montgomery / Sugaree
Anyday
The Sky Is Crying
I Wish I Knew
I Want More

Encore

Right On Time
Let me get by

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: