Sunset Travelers @ Bluezotod De Meern (Azotod)

Sunset Travelers speelden op zaterdag 28 januari 2017 j.l. in de Azotod – De Meern. Tekst Paul Scholman en foto’s van Alex van Empel, waarvoor hartelijke dank.

Het jubilerende Azotod, bestaat 40 jaar dit jaar, en voert sinds anderhalf jaar de nickname Bluezotod, als er een bluesband aantreedt. Deze editie viel de eer te beurt aan Sunset Travelers. Deze band bestaat al bijna 15 jaar. De laatste jaren treden de Sunset Travelers niet overdreven veel op door beslommeringen in allerlei andere bandjes en keren terug op het podium in deze setting: Nico Heilijgers, bas en zang; Roel Spanjers, Hammond, zang; Jeroen ‘JJ ‘Goossens, drums; en Richard van Bergen gitaar en zang.
_DSC9474Sunset Travelers heeft twee cd’s op haar naam staan, te weten de eerste titelloze cd (2002) en Birdcatcher uit (2006). Een derde cd is op de plank blijven liggen vanwege boven genoemde redenen en werd helaas nooit uitgebracht. De ruim honderd toeschouwers krijgen een avond zeer afwisselende muziek voorgeschoteld die veel mensen ooit gehoord hebben en wellicht bijna vergeten zijn. Nummers als ‘Mathilda’, ‘Motorhead Baby’ en ‘My Baby Left Me’ worden afwisselend gezongen door Richard en Roel, zoals eigenlijk door de hele gig heen.
_DSC9528De heren hebben een zeer verschillende stijl van zingen. Dat maakt het prettig om naar te luisteren. De verveling slaat nooit toe. Richard van Bergen klinkt alsof hij een distortion in zijn stem heeft en klinkt met een byte lekker smerig, soms bijna punkerig. We kennen hem de laatste jaren vooral van Rootbag. Roel Spanjers heeft soul in zijn stem, klinkt krachtig en heeft inhoud. De heren worden met zang ondersteund door Nico Heilijgers op de achtergrond. Veel nummers worden op waarde geschat en het duurt niet lang, nadat Roel Spanjers de luisteraars heeft aangespoord dat er gedanst mag worden dat ook spontaan deden.
_DSC9533Je kan zeggen dat er zeer veel stromingen muziek die groot geworden zijn in de Verenigde Staten hier de revue passeren. Blues uit Memphis, Louisiana, New Orleans en de Mississippi delta’s komen voorbij. Groovend, dampend, stuwend, drijft de ritme sectie Nico en Jeroen, Richard en Roel tot grote hoogte. De pauze is verdiend en geeft even lucht om een biertje te pakken aan de bar en een plaspauze in te lassen, althans, ik zie een muzikant wegsprinten……..
_DSC9558Alle leden krijgen en nemen ook na de pauze ruimschoots de tijd om hun ding te doen. Als ik Richard zie spelen lijkt het of het allemaal zo makkelijk gaat. Soms zonder plectrum, vaak met, een liefhebber in de zaal vraagt of hij altijd zonder plectrum speelt. Nee dus, maar hij weet het kleinood zeer handig tussen zijn vingers te verstoppen.
Sunset Travelers3‘I Got Loaded’ wordt vol vuur ingezet door Roel. Wàt een heerlijke stem heeft die gozer toch. Daar zou hij meer mee moeten doen. Zijn piano en Hammond trakteren de zaal op een heerlijke sound. Jeroen ‘JJ’ Goossens laat horen een uitstekende drummer te zijn en tijdens zijn solo dacht ik even dat zijn vellen in zijn enthousiasme er aan zouden gaan. Dat gebeurde gelukkig niet.
Er zijn weinig bands die zo afwisselend spelen als deze Sunset Travelers. New Orleans, Mississippi, de delta’s en ruime omstreken staan hiermee weer ruimschoots op de kaart.

Dit is een zeer creatieve band die eigenlijk meer op de Nederlandse podia zou moeten staan. Ik ben overtuigd, nu de heren zelf nog door hun agenda te ledigen.

Sunset Travelers’ web: klik hier

Nog meer moois zien in Azotod/Bluezotod? Klik hier voor het programma; bijvoorbeeld zaterdag 11 maart a.s. Stackhouse!
_DSC9487_DSC9508
_DSC9531

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: