‘King of the Chittlin’ Circuit’ Bobby Rush @ North Sea Jazz club

Bobby Rush en zijn begeleiders The Fresh Cuts speelden op donderdag 28 juli 2016 in de North Sea Jazz club van Amsterdam. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik hier voor het album.

Alweer is er een blueslegende te gast in de North Sea Jazz club van Amsterdam, Bobby Rush! Deze krasse gedistingeerde heer Rush, volgens eigen zeggen bijna 83 jaar (10 november) maar volgens de media werd hij geboren in 1940. Laten we het maar erop houden dat er in zijn dagen in Louisiana nog geen officiële geboorte aangifte plaats vond. Bobby Rush  staat al sinds 1951 op het podium en kan dus op bluesgebied over alles meepraten. Bobby Rush is er één uit de categorie van Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Buddy Guy en B.B. King. Rush heeft de naam een showman ‘pur sang’ te zijn en wordt zelfs liefkozend de James Brown van de blues genoemd.
Bobby Rush
Emmit Ellis Jr. a.k.a. Bobby Rush werd in Louisiana geboren en ook hij is zoals zovelen tijdsgenoten begonnen op een diddley bow. Na de verhuizing van het gezin Ellis naar Arkansas waar zijn vader pastor werd over een eigen kerk leerde Emmit muzikant Elmore James kennen. Deze kennismaking was voor Rush de aanleiding om een carrière in de muziek na te streven. Toen de familie in 1953 naar Chicago verhuisde was dat voor Rush een geschenk uit de hemel. Daar in Chicago leerde hij buurman Muddy Waters kennen en speelde hij met Jimmy Reed. Toch bleek Bobby Rush niet honkvast en zakte weer af naar Jackson – Mississippi. Rush vervulde niet alleen een rol in Martin Scorcese’s ‘The Road To Memphis’ maar was ook de allereerste bluesartiest die in China (2007) op het podium stond. Met diverse awards op de schoorsteenmantel staat de ondeugend ogende Rush na twee optredens in Italië en het opvolgende weekend op Gran Canaria vanavond op het podium van de intieme North Sea Jazz club.
Bobby Rush
De begeleiders van Bobby Rush zijn vanavond The Fresh Cuts bestaande uit Bas van der Wal die de gitaar bespeelt, Alexander van Popta zien we op de toetsen van de piano en het keyboard, Salle de Jonge is de drummer en Hugo den Oudsten is de bassist. The Fresh Cuts zijn geen onbekenden in de North Sea Jazz club en ook zij brengen hun eigen publiek mee.
Bobby Rush
Bobby Rush heeft een van de ‘booty dancers’ naar Europa meegenomen en geloof me dat deze Mizz Lowe niet achteraan heeft gestaan toen ‘the booties’ werden uitgedeeld. Net zo goed als Rush’s repertoire van bijzonder grote proportie is, zo ook haar bootylicious voorkomen.
Bobby Rush
Rush is met zijn 82 jaar nog baldadig, ritmisch en springlevend; hij springt, danst en geeft nog karatetrappen als was hij 42 jaar oud. De man is nog heel erg stemvast, bezit over een indrukwekkende timing maar is vooral de showman waarvoor hij overal ter wereld wordt geroemd. Ook bespeelt hij de blues-harp nog steeds alsof hij door de duivel wordt achternagezeten.
Bobby Rush
Bobby Rush schotelt het gemixte publiek, jong en ouder, een mooie mix van delta blues, funk, hip-hop en rhythm ‘n blues voor. Rush is een meester op de blues-harp en hij omkleedt veel van zijn songs met zijn indrukwekkende tonen uit de Mississippi saxofoon. Hij blijkt ook de rappers van nu voor te zijn geweest als hij het publiek toevertrouwd dat zonder hem en James Brown 50 cents slecht een “quarter” zou zijn geworden. Maar met alle muziekstromen waar Rush zijn muziek ook mee kruist, het blijft steeds weer die originele ‘down home’ blues.
Bobby Rush
Verrassing van de avond is toch wel Bobby’s interpretaties van Michael Jackson (incluis glitter handschoentje) en Elvis’ ‘Hound Dog’ waarbij hij de ‘sideburns’ aan de seventies zonnebril heeft aangebracht. Toegegeven dat ik dit gedeelte van het optreden onnodig en een klein beetje gênant vind lijkt de man op leeftijd zelf het meeste plezier om te hebben.
Bobby Rush
Tussen de songs door toont Rush zich zéér onderhoudend met zijn publiek; Rush uit zijn dankbaarheid m.b.t. de verandering die hij heeft gezien sinds 1951. Destijds wilde de blanke radio- en jukebox-luisteraar zijn muziek wél horen, maar ze wilden geen optreden bezoeken omdat in die tijd er nog steeds het raciale aspect aan de orde was. De tijden zijn gelukkig veranderd en Rush is dankbaar voor acceptatie voor wie hij heden ten dage is. Buddy Guy is de enige overgebleven vriend van toen, dat bijna maakt hem één van ‘the last men standing’.

Het optreden bestaat uit twee sets waarin we natuurlijk ‘Chicken Heads’, één van zijn grootste hits, horen maar ook ‘Ride My Automobile’. Rush covert ook Willy Dixon’s  ‘Hoochie Coochie Man’ en Muddy Waters’ song ‘She’s Nineteen Years Old’ waar Mizz Lowe op paaaaaalen van hakken een sexy dansje opvoert. Na de pauze blijkt het duo Rush en Lowe zich ontdaan te hebben van de blauwe outfit en hebben deze vervangen voor een rode variant.
Bobby Rush
Bij de vertolking van ‘Let Me In’ spoort Bobby toetsenist Alexander Popta aan. Het mag i.d.d. allemaal wel wat vuiger, naar mijn smaak blijft de band een beetje achter in energie. Het is muzikaal allemaal van hoog niveau, dit kwartet is conservatorium geschoold, maar een bluesband is het geenszins.

Binnenkort (september) komt het nieuwe album ‘Porcupine Meat’ van Bobby Rush uit waarop goede vriend/gitarist Vasti Jackson en gitaarhelden Joe Bonamassa, Keb Mo’ en Dave Alvin als gasten op het album te horen zijn. Een voorproefje horen we in ‘Nighttime Gardener’ waar ik ineens verrast word door het volume van de gitaar van Bas van der Wal; heerlijk hoe de band zich toch nog een beetje bloot durft te geven. Als we bijna aan het eind van de set zijn aangekomen haalt Bobby Rush ook nog even de chromatic harmonica erbij; wat een heerlijk geluid weet deze man de zaal in te slingeren.
Bobby Rush
Het publiek is inmiddels laaiend enthousiast en kan dit feit steeds moeilijker verhullen. Deze altijd nog viriele Rush die niet minder dan 47 albums, 300 songs op zijn naam wist te schrijven heeft hier in de North Sea Jazz club bewezen dat hij nog lang niet afgeschreven mag worden.
Bobby Rush
De heer op leeftijd bedankt ‘en public’ de pers voor hun publicaties in de media en voor de interviews afgenomen; met slechts 5 albums resterend voor de verkoop na het optreden mag Rush terug kijken op een succesvol optreden in de North Sea Jazz club.

Lees ook het hier interview wat Eric Campfens met Bobby Rush had anticiperend op dit optreden.

Graag bedanken de reporters van TBA? de North Sea Jazz club voor de gastvrijheid, hun medewerkers voor de hartelijke ontvangst, het goede geluid en de vriendelijke bediening.

Geef hier uw commentaar