Thomas Toussaint Band – Groovin’ On Up

Album: THOMAS TOUSSAINT – GROOVIN’ ON UP
Artist: Thomas Toussaint
Record Label: Indielabel
Release Date: 15/07/2016

Foto credits artikel shot: José Gallois

Recensie: Ton Kok

Bijna een jaar geleden zag ik de Thomas Toussaint Band voor het eerst live, tijdens een huiskamerconcert, waar ze het publiek moesten opwarmen voor niemand minder dan Guy Forsyth. De band had toen slechts een paar optredens op de teller, maar wisten een sterke indruk op me te maken.

TTB 2

Naast zanger/harmonicaspeler Thomas Toussaint bestaat de groep uit gitarist Leander Nijland, bassist Dirk Wagensveld en drummer Paolo de Stigter. Thomas heeft in relatief korte tijd een gedegen reputatie opgebouwd als harmonicaspeler en heeft zich het laatste jaar ook als zanger goed ontwikkeld. Leander is zeker geen doorsnee gitarist. Op 15-jarige leeftijd won hij al een Sena Guitar Award en leerde de kneepjes van het blues vak door regelmatig tijdens jams op het podium te staan met mensen als Kai Strauss. Ook de heren Wagensveld en De Stigter kregen de muziek van huis uit met de paplepel ingegoten.
ttb José

Op hun debuut EP Groovin’ On Up zijn zes nummers te vinden, weliswaar allemaal covers, maar goed gespeeld met een lekker eigen inbreng. Zo wordt het tempo van Junior Wells’ “Two Headed Woman” nog wat opgeschroefd en zet de band het al rockabilly nummer neer. Ook het Smiley Lewis nummer “Where Were You”, oorspronkelijk een echt pianonummer, krijgt hier een Thomas Toussaint behandeling. Leander kan lekker losgaan in Freddie King’s “Double Eyed Whammy”. Verder horen we prima uitvoeringen van Little Walter’s “Oh Baby”, Jimmy Reed’s “You Upset My Mind” en Paul Delay’s “Fourteen Dollars In The Bank”.

De nummers worden heerlijk gespeeld en het enige minpuntje voor een kniesoor als ik: de zang mag soms wel iets brutaler. Maar als ik hoor hoe de zangcapaciteiten in korte tijd gegroeid zijn, dan heb ik er vertrouwen in, dat deze opmerking snel achterhaald is.

Tracks:TTB 3

1. Fourteen Dollars In The Bank
2. Two Headed Woman
3. Double Eyed Whammy
4. Oh Baby
5. Where Were You
6. You Upset My Mind

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: