24e editie Kwadendamme Bluesfestival – Dag 2

De 24e editie Kwadendamme Bluesfestival vond plaats op 13 en 14 mei 2016 op het Festivalterrein van Kwadendamme. Een verslag van Wil ‘Bluesbreeker‘ Wijnhoven; waarvoor hartelijke dank! Foto’s van Ton Dontje.

Dag twee, zaterdag, worden we getrakteerd op een wel heel mager zonnetje, zou je dan toch krijgen wat je verdient? De wolken overheersen en zo nu en dan vallen er wat regendruppels op ons neer. Ook de temperatuur laat het afweten. Maar niet getreurd, een bluesliefhebber laat zich hierdoor niet uit het veld slaan.
20160514-DSC_0266
Normaliter stroomt het publiek druppelsgewijs de tent binnen maar omdat het Dry Riverbed Trio met de gebroeders Dusty en Darryl Ciggaar en bassist Ronald Tilgenkamp om één uur beginnen is het al druk in de tent en vooral bij het podium. Met hun aanstekende mix van rockabilly, country en blues uit de veertiger en vijftiger jaren wordt dit een meer dan grandioze opening. Aangevoerd door het fantastische gitaarspel van Dusty, de backing van Darryl achter de drumkit en Ronald op de upright bass kunnen we weer onze vingers aflikken bij al dit ‘schoons’.
20160514-DSC_0303
Dit is heel wat anders dan Laurence Jones, de jonge Brit die met stevige bluesrock, een stijl die in Kwadendamme thuishoort, ook de liefhebbers overtuigt. Het intro van het openingsnummer ‘Southern Breeze’ doet me enigszins aan Pink Floyd denken. Laurence die ondertussen al heel wat ervaring heeft opgedaan en daarnaast ook al wat Awards heeft ontvangen laat op een heel geslepen wijze zijn gitaar spreken,  goed gesteund door de kwaliteit en ervaring van bassist Roger Inniss wordt het een lekker optreden.
20160514-DSC_1063
Is het jammer dat Kelly Rucker verstek heeft laten gaan? Voor de fans misschien wel, maar de organisatie heeft wel een heel, heel goede vervanging gestrikt. De Belgische formatie Howlin’ Bill, mooi om Wim de Vos weer te zien, neemt dat plekje maar al te graag over. Alsof ze zich moeten bewijzen wordt het publiek maar ook de organisatie bedankt met een ‘top’ optreden. Van begin tot einde is het kicken op hun geweldige muziek. Vreemd is het ook niet dat zij winnaar zijn van de European Blues Challenge en al op grote festivals zoals Blues Peer hebben gestaan. Full 100% top blues uit België.
20160514-DSC_0933
Jammer van het weer, want nu is het rennen van de ‘grote’ tent naar de kleine tent met het ‘Juke joint’ podium. Want daar staat vandaag de Noorse singer/songwriter Daniel Eriksen die met zijn Hillcountry Blues en Mississippi Delta blues twee sets speelt. Dat naar genoegen van de liefhebbers van deze stijl muziek. Niet voor niets heeft hij een ‘Grammy’ voor zijn album “Moonshine” gewonnen. Een album waarvan uiteraard ook enkele nummers op de setlist staan.
20160514-DSC_1266
Op dit podium wordt hij afgelost door de uit de regio Helmond afkomstige Hoodoo Monks & The Black Mambo Boogie. Een trio dat in Nederland veel lof oogst met hun vertolkingen van: Muddy Waters, Howlin’ Wolf en andere grootheden in het genre. Met een minimalistische bezetting van gitaar, zang, bluesharp en drums is het een genot om dit trio aan het werk te zien. Vooral Erik van Tilburg is een entertainer die niet alleen goede muziek maakt maar ook het publiek kan vermaken met zijn anekdotes.
20160514-DSC_0596
Ondanks het ‘rillerige’ weer krijgen we het toch wel heel warm in de tent bij de ‘huisband’ The Juke Joints. Altijd in voor een pot rock ‘n rollin blues en altijd erg druk aan het podium als zij optreden. Deze band kun je eigenlijk nooit genoeg zien, iedere keer is het party.
20160514-DSC_0758-2
Als je de beste bassist, Bart Kamp, de beste toetsenist, Govert van der Kolm, en een van de beste drummers, Franky Duindam, van Nederland achter je hebt staan als backing band, dan mag je toch wel in je handjes knijpen.
20160514-DSC_0953-2
Nou daar denkt Vasti Jackson uit de States heel anders over. Arrogantie ten top zoals hij omgaat met deze muzikanten. Vasti laat zich hier van zijn mindere kant zien. Hij mag dan een goed gitarist of zanger zijn met een hoog Amerikaans entertainment niveau, dit gaat voor veel bezoekers te ver. Als arrogantie lang is dan zou Vasti uit de dakgoot kunnen drinken, zou mijn moeder gezegd hebben. Maar ondanks dat zorgt hij wel voor een stukje mooie muziek en zijn uitvoering van Purple Rain mag er dan ook wel zijn.
20160514-DSC_0999-2
Geen slecht optreden van de band dat helaas wordt overschaduwd door het gedrag van één persoon die bij een groot deel van de bluesliefhebbers heeft afgedaan. Zondag mag hij zich in de kerk revancheren tijdens de gospelmis. Van horen zeggen, goed ingelichte bronnen, heeft hij zich niet gerevancheerd. Blijkbaar hoort dat bij de man z’n karakter en tekent hij daarmee zijn muzikale doodvonnis in Nederland. Eens en nooit meer zou ik zeggen.
20160515-DSC_1371
Nee, geef mij dan maar Revel In Dimes die het festival definitief afsluit. Zij hebben tijdens het afgelopen Moulin Blues al de sterren van de hemel gespeeld en dat doen ze nu ook weer. Met een spetterend optreden zorgen slide-gitarist Eric Simons, zangeres Kia Warren, drummer Washington Duke en bassist/harpspeler Chris “Premo” Waller voor een opzwepend optreden die een mix inhoudt van North Mississippi Hills Blues gelieerd aan de muzikanten zoals T-Model Ford en RL Burnside; met een vleugje blues rock ’n roll spelen zij de bittere smaak waarmee Vasti ons opzadelde weg.
20160515-DSC_1330
Eind goed al goed zullen we maar zeggen, mede met dank aan alle overige bands en de backingband van Vasti Jackson, bestaande uit: Bart Kamp, Govert van der Kolm en Franky Duindam.

Het is een bijzonder leuk feestje geworden, op naar de jubileumeditie in 2017, in de wandelgangen heb ik al gehoord dat dit drie dagen zou gaan duren. Nou……ik laat me verrassen.

20160514-DSC_0265

20160514-D200-1333
20160514-DSC_1552

20160514-DSC_1590 20160514-DSC_0795-2 20160514-DSC_0921-2

Geef hier uw commentaar