Keith Richards brengt derde soloalbum CROSSEYED HEART uit

Conflict leidt tot Creativiteit

Het is april 1987 als Keith Richards voor het eerst de studio induikt met zijn maatje Steve Jordan. In dat jaar zijn de Rolling Stones eigenlijk allemaal met eigen projecten bezig, met name veroorzaakt door de spanningen tussen Mick Jagger en Keith Richards.  Jagger heeft dan al twee soloalbums gemaakt en tourt vrolijk de wereld over, Ronnie Wood maakt met Bo Diddley de theaters onveilig en Charlie Watts maakte van de gelegenheid gebruik om met zijn jazz-orkest rond te touren. Het duurt tot oktober 1988 voordat Richards zijn eerste muzikale baby het levenslicht laat zien, Talk Is Cheap. Het album is opgenomen met -naast Steve Jordan- bKRtalkisCheapekende muzikanten als Waddy Wachtel, Bobby Keys, Ivan Neville en Charley Drayton. Ook wordt de hulp van jazz muzikanten als Bernie Worrell, Bootsy Collins en Maceo Parker ingeroepen. Talk Is Cheap gaat over muziek, over rock. Niets meer en niets minder; Richards had zijn platform gevonden waarin hij zijn riffs en groove kon etaleren. Het was opeens duidelijk waar de muzikale basis van The Rolling Stones vandaan kwam. Het album krijgt dan ook ‘goud’ na de release en blijft daarna ook goed verkopen. Een succesvolle tournee volgt inclusief een live album eind 1988. Het statement was gemaakt. Ook Keith kon een succesvolle solo-carriere exploiteren! Maar hij wilde zelf liever verder met de Rolling Stones. En dat gebeurde. In 1989 kwamen de Stones weer bij KRMainOffenderelkaar om Steel Wheels op te nemen met bijbehorende mega tournees.

Zowel Jagger als Richards zagen er daarna geen probleem in om tussendoor er nog een soloalbum uit te persen. Richards bracht in 1992 Main Offender uit. Minder succesvol als zijn voorganger, maar met niet mindere kritieken. Op 4 december 1992 mocht ik getuige zijn van de solo-efforts van Richards met zijn Xpensive Winos in Ahoy, Rotterdam. Een waarlijk unieke gebeurtenis, waar de aanwezige Keith-fans nog jaren van hebben genoten.

KR-IMG_7498-borderFans wachten 23 jaar op vervolg

Maar Keith Richards laat zijn fans dan 23 jaar wachten op het vervolg: zijn nieuwe en derde solo-album CROSSEYED HEART, dat op 18 september zal worden uitgebracht. Het album bestaat uit 15 titels die beschouwd kunnen worden als de ‘Keith Richards’ Masterclass in reggae, rock, country en blues.

CrossEyed Heart variatie van stijlen

Keith schreef zelf, maar veelal samen met co-producer Steve Jordan, de meeste songs op CROSSEYED HEART. De hoogtepunten bestaan uit het country-achtige “Robbed Blind”, met reggae doorspekte “Love Overdue” en het voor zichzelf sprekende “Blues In The Morning”. Richards werkt op dit album  samen met diverse artiesten als Norah Jones met wie hij de soulful ballad “Illusion” schreef en speelde.

Keith Richards, die zowel elektrische en akoestische gitaren betokkelt als bass, piano en uiteraard zingt op het album, wordt begeleid door Waddy Wachtel (gitaar), Ivan kr5Neville (keyboard) en achtergrondzangeres Sarah Dash, die vroeger ook deel uitmaakten van de X-Pensive Winos.

Maakt Keith opnieuw een statement?

“I had a ball making this new record and working with Steve Jordan and Waddy Wachtel again. There’s nothing like walking into a studio and having absolutely no idea what you’re going to come out with on the other end. If you’re looking for ‘Trouble,’ you’ve come to the right place.” zegt Keith in een interview met Rolling Stone!

Maar kan Keith nog steeds een ‘statement maken’, is de vraag die veel fans op de lippen brand?! De ultieme test daarvan komt al op 17 juli a.s. wanneer de single, het explosieve “Trouble”, wordt uitgebracht! We kijken er reikhalzend naar uit……

[edit] Trouble is uitgebracht:

Geef hier uw commentaar