Twelve Bar Blues Band bij V.V. Haagse Hout: een emotioneel slotakkoord

Twelve Bar Blues Band bij V.V. Haagse Hout: een emotioneel slotakkoord.  Tekst: Ton Kok / Foto’s: Pemmy Larmené.

Vorig jaar kondigde de Twelve Bar Blues Band aan ermee te stoppen. De lopende boekingen zouden nog afgewerkt worden en dan was het definitief over. Dit berichtje sloeg bij velen in als een bom en ineens was daar een hausse aan nieuwe optredens, die de band de laatste kl_DSC2834maanden nog een overvolle agenda bezorgde. Uiteindelijk zou het allerlaatste optreden plaatsvinden bij Huub Hoeberigs en zijn kompanen in de kantine van V.V. Haagse Hout in Den Haag. Een passende locatie, de band was hier al eerder te gast geweest en diehard fan Huub zou er ongetwijfeld iets bijzonders van maken.
kl_DSC2792Al ruim van tevoren is het optreden uitverkocht en staan er op de bezoekerslijst uitsluitend vrienden en bekenden, allemaal mensen die de band een warm hart toedragen. Helaas wordt het gebeuren overschaduwd door het overlijden van Janet Timmermans, een gewaardeerd lid van de grote bluesfamilie. De begrafenis, waar veel vrienden en bekenden de laatste eer komen bewijzen, vindt in de middag plaats. In de avond vindt dan het andere afscheid plaats. Maar relativerend is dit ineens een stuk minder belangrijk.
Op de avond van deze 29e mei loopt het al vroeg vol. Vrijwel alle aanwezigen kennen elkaar en duidelijk is dat iedereen in de stemming is om er het beste van te maken. Om kwart over negen kondigt Huub de band aan en gaat het muzikale gedeelte van start. En na een prima verlopen soundcheck blijkt de microfoon van Jan Scherpenzeel niet te werken. De band speelt gewoon door en terwijl Jan even een kijkje komt nemen in de partytent naast de kantine wordt er hard gewerkt om het technische probleem op te lossen. Als uiteindelijk alles weer blijkt te werken kan de band eindelijk los gaan. Een energieke eerste set van ruim een uur wordt neergezet, opgebouwd met materiaal van de vier cd’s, die de groep in de loop der tijd heeft afgeleverd, aangevuld met een paar prima covers. Patrick ‘Sideburn’ Obrist op bas, Jeffrey van Duffelen op drums en Randy Pears op ritmegitaar leggen een betonnen fundering neer voor de twee eenheid Jan Scherpenzeel (zang/ harmonica) en Kees Dusink op leadgitaar.
De tweede set is van het zelfde laken een pak, met dien verstande dat na de pauze eerst de voormalige drummer Marcel Bakker achter het drumstel plaats neemt. Marcel is de man, die op alle vier de cd’s van de band het slagwerk verzorgt. Door gehoorproblemen moest hij afhaken, maar het is goed om te zien, dat hij er bij dit allerlaatste optreden tocht weer even bij is. En weer krijgen we een fraaie bloemlezing uit het repertoire van de band voorgeschoteld.

kl_DSC2715
B.B. King wordt deze avond niet vergeten met “The Thrill Is Gone”, Randy Pears krijgt de kans zijn solistische kunnen te tonen in “Talking Woman Blues (Honey Hush)”. Tim Timmermans heeft de kracht kunnen opbrengen om een deel van de avond bij te wonen en krijgt een emotionele versie van “Key To Your Heart” te horen, speciaal voor zijn Janet. Ver na middernacht komt er dan toch een einde aan de derde set. De mannen hebben werkelijk nog een keer alles uit de kast getrokken om er een onvergetelijke avond van te maken en ik kan zeggen: dat is volledig gelukt.
Als toegift wordt “Email From Heaven” nog op het publiek losgelaten en is dit lange eerbetoon aan alle overleden blueshelden nog niet genoeg, er komt nog meer. Marcel Bakker neemt nog eenmaal plaats achter de drums en Kees hangt een verse gitaar om, om naast het fraaie door Peter Green geïnspireerde vingerwerk ook nog even een stukje slide extravaganza te tonen. “I Can’t Get Enough Of That Girl” en “Shake Your Money Maker” knallen nog voor een laatste maal uit de boxen en dan is het voorbij. Met een lang, warm applaus worden de mannen door het publiek hartelijk bedankt.
Na tien jaar is een einde gekomen aan het tijdperk van de Twelve Bar Blues Band. Met het binnen van een Award bij de Dutch Blues Foundation voor beste band en persoonlijke Awards voor Kees Dusink en Patrick ‘Sideburn’ Obrist plus een Award voor Best Blues CD van het bluesforum.nl voor Email To Heaven heeft de groep tien jaar lang een stempel gedrukt op de blues in Nederland.
Vier van de mannen gaan we na de zomer terug zien in de J.J. Sharp Band, gitarist Kees Dusink zal binnenkort zijn Blues Forever Project cd presenteren en later dit jaar ook met een nieuwe band aan de slag gaan. De Twelve Bar Blues Band is verleden tijd, maar ongetwijfeld gaan we nog veel  mooie muziek horen van de heren in de toekomst.

kl_DSC2839

kl_DSC2956

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: