Volle kroegen en een enkele gemiste kans op Asser Bluesroute

Een sfeerimpressie van de Bluesroute in Assen op 24 januari 2015. Tekst: Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.
Spanjers

De Asser Bluesdagen zijn net als vorig jaar een winterse aangelegenheid. De straten van de Drentse hoofdstad zijn bedekt met een laagje sneeuw, dat de menigte glibberend van de ene naar de andere kroeg doet glijden. Assen is al een aantal dagen in de ban van de blues. Vrijdag werd afgetrapt met een concert van Bertus Borgers in de Statenzaal van het Drents Museum. Op zaterdagmiddag was er “instore” blues in verschillende winkels, gevolgd door borrelblues in de kroegen en bluesdiners in restaurants. Hoeveel blues wil je hebben?

hoeke1670Wij beperken ons tot de kroegentocht, de zogenaamde Bluesroute, die ons op zaterdagavond  langs een groot aantal etablissementen in en buiten het centrum van Assen voert.  We wurmen ons naar binnen bij Cheers, waar Easterfield speelt. Het zijn de jonge bluesrockers uit Barger-Oosterveld die je nogal eens tegenkomt op de Drentse festivals. Ik vind ze altijd oké, sterker nog eigenlijk steeds beter.
Café De Koppelpaarden huisvest vanavond de Sunset Travelers. De band met Roel Spanjers (toetsen, zang) en  Richard van Bergen (gitaar, zang) aangevuld met een puike ritmesectie. Het viertal is goed voor een avondvullend programma met traditionele Amerikaanse rhythm & blues. Een goed geoliede machine, doorgewinterde muzikanten. Een absoluut feest om naar te kijken en luisteren. De avond is nog maar net begonnen en kan al niet meer stuk.

In de Witte Bal speelt op dat moment Ruben Hoeke met band. Het is nog een beetje wennen aan de nieuwe zanger, maar de vonken spatten ervan af. Er is geen doorkomen aan in De Witte Bal.  Omdat ik met een kleine boogie woogie flu rondloop, komt de muziek nogal hard mijn hoofd binnen. Het lijkt het me beter om een rustiger plek te zoeken. Die is vooralsnog onvindbaar. Het is overal vol en druk. Een goed teken. Blues leeft in Assen! Giant Tiger Hooch uit Amsterdam trakteert ons op een portie garage blues bij Lodewijk Napoleon. Volgens Gerrie (kenner en fotograaf) is het niet de Hooch, maar de gelegenheidsformatie “The Hoochies”. Dat heb ik even gemist. Bij  the Crazy Old Dutch staan The Vibro Kings op het podium. Het ziet er authentiek uit en zo klinkt het ook. Een mooie mix van countryblues en rockabilly. De voetjes gaan zelfs van het kleine vloertje. Wat ik jammer vind is dat de muzikanten weinig plezier aan het optreden lijken te beleven, er kan geen lachje af en men heeft onderling weinig contact. Ik mag graag wat meer chemie zien.

hoochies1994
De avond vordert gestaag en we hebben nog meer niet, dan wel gezien. Net buiten de looproute vinden we Charley Cruz & The Lost Souls bij Fellini. In tegenstelling tot de drukte 100 meter verderop zit daar slechts een handjevol mensen. Dat is weinig motiverend voor de band en jammer voor het publiek. Het laatste mist een prima formatie met een afwisselend americana/blues repertoire. De zang is  goed, ook meerstemmig. De ritmesectie is top en gitarist, Jerry Brown een bescheiden persoonlijkheid, die fantastisch soleert. Helaas is de  ruimte niet erg geschikt voor een band. Te groot, te veel glas en geen publiek dus. Dan moet je het toch maar weer presteren als band. Pleister op de wonde; Charley Cruz heeft er in ieder geval twee fans bij. Wij zoeken de band nog vast een keer op voor een nadere kennismaking.

fossen1583
De avond loopt langzaam ten einde, We zwaaien nog even naar Robbert Fossen en Peter Struijk bij de Pepermolen en zien dat hun Chigagoblues er, zoals altijd, in gaat als koek. Er wordt daar heftig geswingd.  Dat is ook het geval bij Pandius, waar een mix van Cajun, Zydeco en Tex Mex wordt gebracht door Swamp.
Voor de nachtbrakers is er nog de mogelijkheid uit te luiden met King of the World. Wij zagen KOTW onlangs nog en vinden het welletjes. Complimenten voor de programmeurs van de Bluesdagen. Zij zijn er wederom in geslaagd een afwisselend en interessant bluesprogramma samen te stellen met voor ieder wat wils.  Nog een vraag aan de organisatie: mag er volgende keer een overzichtelijke timetable in het programmaboekje, opdat wij onze rondgang nog beter kunnen plannen?

king2035

Tags

Geef hier uw commentaar