The Blues Alone? – The Best Alone! 2014: Rolling Stones en Ian Siegal beste gewaardeerd door TBA?!

De kunst van het weglaten
Goede drummers zoals Charlie Watts, Mick Fleetwood en Ian Paice beheersen de kunst van het weglaten. Volgens sommige ‘een gebrek aan techniek’ en volgens anderen ‘geniaal’. De waarheid zal zoals altijd ergens in het midden liggen. In tegenstelling tot voorgaande edities van TBA? – THE BEST ALONE! (2011, 2012, 2013) zullen we dit keer daarom in het voorwoord ook niet alle acts oplepelen die in 2014 bezocht werden door onze reporters en fotografen. Want dat zijn er weer erg veel geweest. Een reden temeer om zo rond de feestdagen zelf nog eens op het gemak terug te bladeren c.q. te scrollen door alle voorgaande TBA? live fotoverslagen en interviews. Het is echt de moeite waard!

En probeer ondertussen, balancerend op die lijn tussen gebrek en geniaal, je eigen ‘waarheid’ eens te ontdekken. Oftewel, probeer ook eens je eigen Top-3’tjes samen te stellen. Dat blijkt bij nader inzien toch altijd weer lastiger dan je van tevoren dacht. Hoe dan ook, het blijft ten alle tijden ook een persoonlijke mening. Wij vinden het daarom des te leuker om die meningen met onze lezers uit te mogen wisselen. Commentaar geven mag, maar houdt het kort en simpel, met de kunst van het weglaten in gedachten 😉

Fijne feestdagen en een gezond en muzikaal 2015 toegewenst!

– The Blues Alone? Team –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Giel van der Hoeven (reporter/interviewer/editor)
1. The Rolling Stones [14 On Fire Tour] – Pinkpop Megaland in Landgraaf – 7 juni 2014.
2. Drive-by Truckers – Paradiso A’dam – 15 mei 2014.
3. Drivin’ N’ Cryin’ – Ribs & Blues festival in Raalte – 8 juni 2014.

THE BEST ALBUMS 2014 according to Giel
1. Lucinda Williams – Down Where The Spirit Meets The Bone
2. Bob Seger – Ride Out
3. Johnny Winter – Step Back

Geen Bruce Springsteen, maar wel The Rolling Stones live in Nederland het afgelopen jaar. In augustus 2007 dachten wij in het Londense O2 theater toch echt ‘the last time’ meegemaakt te hebben. Maar op Pinkpop 2014 stonden we er toch weer met onze neuzen bovenop. De ouwe rockers van The Stones rollen maar door, so respectable! De Alabama-boys Patterson Hood en Mike Cooley kwamen met een vernieuwde bandsamenstelling naar Paradiso. Op voorhand door sommige argwanend bekeken. Maar het werd een optreden door Drive-by Truckers waarin alle ingrediënten van een topconcert aanwezig waren. Het gebeurt verder niet gauw dat er een festivaloptreden in de lijstjes terecht komt. Want een band mag dan meestal niet langer dan een uurtje spelen, en niet zelden is het ook een tussendoortje voor zowel de band als voor het publiek. Maar een Drivin’ N’ Cryin’ gig had al sinds eind jaren negentig niet meer in ons land plaats gevonden. Dus keek ik ernaar uit. En frontman Kevn Kinney mag dan op het podium enigszins laconiek overkomen, het Ribs & Blues optreden kon me zeer bekoren. Wat mij betreft zijn dit slechts drie van de toch weer vele concerthoogtepunten in 2014.

In 2013 bezocht alt-country zangers/gitariste Lucinda Williams ook nog ons land voor drie live optredens. Dit jaar dus helaas niet, maar in september 2014 kwam ze wel met een wonderschoon dubbelalbum op de proppen. Twintig ijzersterke songs van Americana ballads tot rauwe countryrockers; eigenwijs swijmelen en zwingen dus. Het klopt gewoon allemaal, en het veegt en het zuigt. Met haar stem als een schuurspons zorgt ze ervoor dat alles wat maar even dreigt te gaan blinken, toch ongepolijst blijft. Daardoor ontstond er met DWTSMTB een mooi muzikaal landschap in al haar puurheid. Ook de Amerikaan Bob Seger wist me dit najaar aangenaam te verrassen. De man maakt al muziek zolang ik leef (v/a 1961) en greep me eind jaren zeventig bij de strot met platen als Night Moves (1976), Stranger in Town (1978) en Against the Wind (1980). Toen nog met The Silver Bullet Band als begeleidingsband. Na een wat minder geslaagde ‘comeback’ in 2006 scoorde hij met Ride Out in 2014 wél weer een voltreffer. Met een uiterst succesvolle tour in de USA als gevolg. Hoog tijd dat nu ook Europa eens live wordt aangedaan Bob! Al is het alleen maar om de weer op hol geslagen sentimentele gevoelens te beteugelen. Voor schijfje nummer drie heb ik wel erg getwijfeld tussen een oude en nieuwe bluesheld: Johnny Winter (Step Back) en Ian Siegal (Man & Guitar). Maar ook hier gaf het sentiment weer de doorslag, in het voordeel van de eerstgenoemde dus. Het feit dat ik in de jaren zeventig Johnny Winter als één van mijn grote bluesinspirators mocht beschouwen en hem op latere leeftijd nog meerdere keren live heb kunnen bezoeken, maar ook dat hij afgelopen jaar helaas overleed, spelen daarbij mee. Een persoonlijk eerbetoon aan deze onvolprezen ‘guitar slinger’ dus. Zoals ook de vele gastmuzikanten die op deze prachtige bluesplaat meespelen dat deden. En, zoals Johnny dat zelf deed met dit album Step Back aan ZIJN inspirators. Peace Out and Enjoy 2015!  – Giel –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Nicolette Johns (reporter)
1. Jim Byrnes – Southern Blues Night, Heerlen – 7 april 2014
2. Ian Siegal & Jimbo Mathus – Café Crossroad, Olen (BE) – 16 november 2014
3. Nikki Hill – Blues Peer, Peer (BE) – 21 juli 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Nicolette
1. Richard van Bergen’s Rootbag – Rootbag
2. Ian Siegal – Man & Guitar
3. Jimbo Mathus – Dark Night Of The Soul

THE BEST CONCERTS 2014 according to José Gallois (photographer)
1. Ian Siegal & Jimbo Mathus – Café Crossroad, Olen (BE) – 16 november 2014
2. Boogie Beasts – Swing Wespelaar, Wespelaar (BE) – 17 augustus 2014
3. John Primer & Bob Stroger – Festival Internacional de Blues, Mijas (SP) – 5 juli 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to José
1. Ian Siegal – Man & Guitar
2. Luther Dickinson – Rock ‘n Roll Blues
3. Eric Gales – Good For Sumthin’

Hallo Allemaal, allereerst wensen José en ik dat jullie een hele fijne Kerst samen met familie en/of vrienden en een mooi muziekje op de achtergrond zullen hebben. Daarnaast hopen we dat al jullie wensen in het nieuwe jaar verwezenlijkt mogen worden maar vooral wensen wij voor allen een gezond 2015. Groetjes, – Nic. & José –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Ria Pronk (reporter)
1. King of the World – Café de Amer, Amen – 6 april 2014
2. Keb’ Mo’ – North Sea Jazz Club, Amsterdam – 29 juli 2014
3. Bobby McFerrin – Concertgebouw Amsterdam – 27 mei 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Ria
1. Robert Cray Band – In My Soul
2. St. Paul and Broken Bones – Half The City
3. Lucinda Williams – Down Where The Spirit Meets The Bone

En waarom? THE BEST QUOTE FROM PLATO according to Ria Pronk: “Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything”. Fijne Feestdagen en een inspirerend 2015! – Ria –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Gerrie van Barneveld (photographer)
1. Kenny Wayne Shepherd – North Sea Jazz Club, A’dam -13 november 2014
2. John Butler Trio – Tivoli/Vredenburg, Utrecht – 30 juni 2014
3. Winery Dogs – Hedon, Zwolle – 15 juli 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Gerrie
1. Meena – Tell Me
2. Thorbjørn Risager – Too Many Road
3. Rusty Roots – Your Host

Ik wens iedereen Prettige Kerst en een muzikaal 2015 – Gerrie –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Frank Hurkmans (reporter/interviewer)
1. The Crimson ProjeKCt – Parkstad Heerlen Theater – 5 Juli 2014
2. Mike Stern – PaRaDoX Tilburg – 12 oktober 2014
3. The Aristocrats – PaRaDoX Tilburg – 26 februari 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Frank
1. King Crimson – Starless (Deluxe Boxset)
2. Bjorn Riis – Lullabies In A Car Crash
3. Screaming Headless Torso’s – Code Red

Het Nederlandse clubcircuit heeft afgelopen jaar een gerenommeerde en ook soms wel gewaagde programmering laten zien. Een speciaal woord van dank aan PaRaDoX Tilburg en De Bosuil te Weert waar wij regelmatig te gast mochten zijn. – Frank –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Hen Metsemakers (photographer)
1. The Aristocrats – PaRaDoX Tilburg – 26 februari 2014
2. The Crimson ProjeKCt – Parkstad Heerlen Theater – 5 Juli 2014
3. The Winery Dogs – Bospop festival, Weert – 13 juli 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Hen
1. Snarky Puppy – Family Dinner vol.1
2. Eric Johnsen/ Mike Stern – Eclectic
3. Björn Riss – Lullabies in a Car Crash

Ik heb (voornamelijk met TBA pal Frank Hurkmans) dit jaar weer heel erg veel goeds voorbij zien en horen komen dus een kleine selectie van 3 issues per categorie is zo simpel nog niet. Rest me de andere medewerkers en lezers van The Blues Alone? nog hele fijne feestdagen en een voorspoedig en uitdagend muzikaal 2015 toe te wensen! – Hen –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Ton Kok (reporter/interviewer)
1. Gov’t Mule – De Melkweg – 8 juli 2014
2. Charlie Musselwhite – Swing Wespelaar – 17 augustus 2014
3. Joe Louis Walker- Grolsch Blues Festival in Schöppingen (D) – 8 juni 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Ton
1. Ian Siegal – Man & Guitar
2. Richard van Bergen’s Rootbag – Rootbag
3. Phil Bee’s Freedom – Caught Live

Ian Siegal blijft constante en hoge kwaliteit leveren met Man and Guitar. Lang ergens op wachten kan nog wel eens een teleurstelling opleveren, maar de CD van Richard van Bergen’s Rootbag overtrof alle verwachtingen. Phil Bee’s Freedom is niet in een hokje te plaatsen en een band, die geen zwakke schakels kent. Concerten: Gov’t Mule in De Melkweg was onovertroffen qua inzet en altijd verrassend. Charlie Musselwhite op Swing Wespelaar: na alle jaren is de magie er nog steeds. Joe Louis Walker kwam even op en neer vliegen vanuit de VS om het Grolsch Blues Festival in Schöppingen zeer dynamisch af te sluiten. Te vroeg beginnen, te laat eindigen, that’s the spirit. – Ton Kok –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Paul Meerman (reporter)
1. Southside Johnny & The Ashbury Jukes – Sheperds Bush London (UK) – 11 juli 2014
2. The Rolling Stones [14 On Fire Tour] – Pinkpop Megaland in Landgraaf – 7 juni 2014
3. The Gaslight Anthem – HMH Amsterdam – 15 november 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Paul
1. Bruce Springsteen – High Hopes
2. The Gaslight Anthem – Get Hurt
3. Tom Petty & the Heartbreakers – The New York Shuffle (live 1977)

May all of you have a warm and joyful Xmas and get the opportunity to enjoy a lot of nice Music in 2015. – Paul –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Johan Sonneveld (photographer)
1. Transatlantic – 013 Tilburg – 13 maart 2014
2. Dream Theater – HMH A’dam  – 17 februari 2014
3. King Of The World – Noviteit Monster (BaZ Festival) – 8 november 2014

THE BEST ALBUMS 2014 according to Johan
1. Transatlantic – Kaleidoscope
2. Opeth – Pale Communion
3. Eric Sardinas and Big Motor – Boomerang

Ik vond het bijzonder om een minimale bijdrage te mogen leveren aan The Blues Alone? tijdens het Blues aan Zee Blues festival in de Noviteit te Monster op 8 november 2014. En om nu jaarlijstjes samen te stellen is nog niet zo makkelijk. Ik bezoek nogal wat concerten per jaar en daarbij is mijn muzikale smaak ook wel uiteenlopend, soms zo verwarrend als een kluwen wol. Toch heb ik het geprobeerd met deze uitkomst. Hierbij wil ik ook alle medewerkers van TBA? én de lezers een fijne kerst toewensen en een muzikaal 2015! – Grtz Johan –

THE BEST CONCERTS 2014 according to Arjan Vermeer (photographer/reporter/editor)
1. The Rolling Stones [14 On Fire Tour] – Pinkpop Megaland in Landgraaf – 7 juni 2014
2. John Butler Trio & Mama Kin – TivoliVredenburg, Utrecht – 30 juni 2014
3. Tedeschi Trucks Band – Moulin Blues Festival, Ospel – 2 mei 2014

Mijn top drie concerten is onmiskenbaar: Rolling Stones op Pinkpop. John Butler Trio, Mama Kin én het nieuwe TivoliVredenburg: drie verrassingen op 1 avond! En de Tedeschi Trucks Band op Moulin Blues (dag 1) met o.a. ook Jonny Lang en meer moois. En v.w.b. CD’s heb ik geen idee wat ik zou moeten noemen. Heb eigenlijk heel weinig nieuwe cd’s gehoord en die ik gehoord heb vind ik het vermelden niet waard. Daarentegen zou ik een eervolle vermelding willen voor het interview van het jaar: exclusief interview met Johan Derksen over zijn échte passie! – Gtz Arjan –

Gezamenlijk kwamen de TBA?-medewerkers tot onderstaande eindejaar lijstjes.
Zie hier de complete lijsten (klik op deze link). 

TBA? Best Live Acts 2014
The Rolling Stones
Ian Siegal & Jimbo Mathus

The Crimson ProjeKCt
John Butler Trio
King Of The World

TBA? Best Albums 2014
Ian Siegal – Man & Guitar
Richard van Bergen’s Rootbag – Rootbag

Lucinda Williams – Down Where The Spirit Meets The Bone
Bjorn Riis – Lullabies In A Car Crash
Bruce Springsteen – High Hopes

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: