Mooi Pinksterweekend op komst: veel blues met hier en daar wat rock!

Door: Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer, José Gallois en volgens bronvermeldingen.

De The Blues Alone? weerman voorspelt een zeer aangenaam lang Pinkster weekeinde: blues, met hier en daar wat rock! Onder een roze zonnetje welteverstaan. En dat is koren op de molen voor de bluesliefhebbers, en voor hen die meer willen dan blues alléén. Lees hieronder hoe wij ons eigen plan gaan trekken, maar doe vooral uw eigen ding. Of, zoals Keith Richards het aan het einde van de documentaire Blues America zo treffend verwoord: “waar je vandaag de dag ook naar luistert, op de één of andere manier is alles gewoon beïnvloed door de Blues!

tba5-9juni2014

De Engelse regisseur en producent Mick Gold maakte die tweedelige documentaire Blues America: Woke up this Morning/Bright Lights, Big City  in 2013. Op vrijdag 29 november was deze voor het eerst te zien op BBC Four. Een prachtige weergave met bijdrage van o.a. Keith Richards, Bonnie Raitt, Buddy Guy en Seasick Steve.

['We just thought more people should hear the blues' - Keith Richards & Mick Gold]

[‘We just thought more people should hear the blues’ – Keith Richards & Mick Gold]

De evolutie van zwarte bluesmuziek met Afrikaanse roots tot het vieren hiervan in het witte huis. Wie had het in de 19e eeuw voor mogelijk gehouden dat de President van de Verenigde Staten van Amerika in 2012, vergezeld van een handvol bluesiconen, “Sweet Home Chicago” zou staan zingen? Nou, Buddy Guy in ieder geval niet, zo vertelt hij geëmotioneerd. Je moet er even twee uurtjes voor uittrekken, maar het is het kijken meer dan waard!

De naam Keith Richards is gevallen. Met zijn Rolling Stones  natuurlijk dé blikvangers van het Pinkpop festival editie 2014! The Stones opende afgelopen maandag 26 mei hun Europese ’14 on Fire’ tournee  in Oslo (foto). Om vervolgens via Lissabon, Zürich en Tel Aviv in Landgraaf neer te strijken. Want o.a. in navolging van Bruce Springsteen  hebben ook the Stones de magie van openlucht festivals ontdekt. En het mooie van een festival is dat je dan gelijk ook nog optredens van aantrekkelijke andere bluesgeoriënteerde artiesten zoals Joe Bonamassa en John Mayer mee kan pakken. Zie daarvoor hier onze podiumplanner voor zaterdag 7 juni.

stonesoslo260514

[Rolling Stones in Oslo 26 mei 2014]

Als opwarmer van dit alles hebben wij gekozen voor een avondje authentieke LowMZ-Taildragger050614down and Dirty Chicago Blues! De Muziekzolder in Maasdijk presenteert op hun slotavond van het seizoen 2013-2014 zoals altijd weer een bijzondere uitsmijter. Dit keer is voor donderdagavond 5 juni de Amerikaanse blueszanger Tail Dragger  gestrikt. En hij wordt begeleidt door de Nederlandse top bluesmusici van de Fossen & Struijk Band.  Tail Dragger (James Yancy Jones) is geboren in 1940 in Altheimer (Arkansas) maar hij verhuisde in de jaren 60 naar Chicago. Daar speelde hij met zijn held en blueslegende Howlin’ Wolf in de vele bluesclubs. Nu is hij zelf één van de laatste echte Chicago Blues legendes.

 

En als klap op de vuurpijl reizen we na de Pinkpop zaterdag traditiegetrouw af naar het Ribs & Blues festival in Raalte. Om daar met ons uitgebreide TBA?-team verslag te doen van optredens door o.a. Hamilton Loomis, Hollis Brown, Drivin’ & Cryin’, Jools Holland met zijn Rhythm & Blues Orchestra, Jo Harman, The Bluesbones, Band Of Friends, Lightnin’ Guy & the Mighty Gators, King of the World, Sugar Boy & The Sinners… en nog véél meer! En dat belooft weer één groot muziekfeest te worden!  Ook met diepgravende (of juist luchtige) interviews zullen we ons dat weekend niet onbetuigd laten. En onze meesters in de fotografie Arjan en José  zal ook dit keer niets ontgaan. Zij gaan weer de mooiste momenten vastleggen om nog lang van na te kunnen genieten.

Uiteraard gaan we er weer vanuit dat jullie zélf gaan ervaren wat de magische werking van live muziek is. En of je nou wel of niet erop uit trek met de Pinksteren, via TheBluesAlone.nl  laten wíj het jullie in ieder geval allemaal meebeleven!

Blues America 1/2: Woke up this Morning

Blues America 2/2: Bright Lights, Big City

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship,and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.