Pinkpop Special: Pre-party voor Stonesfans in Stairway

De wereld vergaat

Het is maandag 4 juni 1979 op het Burgemeester Damen sportpark te Geleen. Ongeveer 50.000 toeschouwers, trotseren een onweersbui met hagelstenen tijPinkpopJaggerdens de overwegend zonnige pinkstermiddag om The Police, Dire Straits, Rush en Peter Tosh te zien. En …. misschien wel Mick Jagger die een nummertje gaat zingen met Tosh. Althans volgens de hardnekkige geruchten. Maar als Jagger het podium wil betreden ziet hij camera’s en maakt rechtsomkeert. Voor Jan Smeets vergaat dan de wereld.

De duurste act ever

Anno 2014 viert Pinkpop haar 45ste jubileum. Op 15 maart 2014 zijn de kaarten voor Pinkpop in een recordtijd uitverkocht. Met name die voor 7 juni, de dag dat de Rolling Stones gaan optreden!! Volgens Smeets kan hij de Stones als act niet meer overtreffen. De veteranen zijn de “duurste act ever” volgens de festivaldirecteur.

Festivalvirus

In 2012 vierden de Stones hun 50-jarig bestaan met een reeks van speciale concerten in de USA en de UK (The Blues Alone was aanwezig bij de surprise-gig in Parijs op 25oktober 2012  en de jubileum-optredens in Londen op 29 november 2012 en in New Jersey op 15 december 2012). En door dat succes besloten de heren er nog een tour aan te plakken in 2013.  Hier kregen ze het festival-virus te pakken door grootse optredens in Hyde Park en Glastonbury. Het overweldigende succes op deze festivals heeft ongetwijfeld bijgedragen tot de keuze voor Pinkpop !!  Mick Jagger vertelt: “I love festivals in the summertime and can’t wait for the tour to get to Europe.

14 ON FIRE

En dus maakt Pinkpop deel uit van de  14 ON FIRE tournee waar Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood hun iconische muziek ten gehore willen brengen voor een wereldwijd publiek. De band trakteert daarbij generaties van fans op een set tjokvol Stones-klassiekers, zoals ‘Gimme Shelter’, ‘Paint It Black’, ‘Jumping Jack Flash’, ‘Tumbling Dice’, ‘It’s Only Rock ‘N’ Roll’ en nog een paar onverwachte juweeltjes. The Rolling Stones verheugen zich enorm op hun 14 ON FIRE tour, waaronder hun optreden op Pinkpop op7 juni a.s..  Het management van de Rolling Stones heeft studentenkoor Dekoor gevraagd op te treden op Pinkpop en het Belgische TW Classic.  “Het management van de Stones stuurde ons een eenvoudig mailtje”, zegt Eva Terpstra. In elk land zoeken de Rolling Stones een passend koor voor een ‘encore supportact’. Wat dat precies inhoudt moet ook een verrassing blijven voor het publiek. Maar de hardcore Stones fans weten natuurlijk dat dit minimaal “You Can’t Always Get What You Want” betreft.

 

Stonesfans verzamelen zich weer
Met deze nieuwe Europese tour aanstaande en het Pinkpop-optreden in het bijzonder kunnen de Stonesfans natuurlijk niet stil blijven zitten. Ook bij voorgaande tournees op speciale gelegenheden organiseren stonesfans bijeenkomsten (lees bijv de bijeenkomst voor de lancering van de Some Girls reissue in 2011) ter voorbereiding of viering van het feit dat hun favoriete band, The Rolling Stones, weer naar Nederland komen.  Het is ook alweer 7 jaar geleden dat de Stones in Nijmegen in het Goffert park hun 36e concert speelden. Pinkpop wordt daarmee het 37e Nederlandse concert! En dus kan een oude vertrouwde Stones fan meeting natuurlijk niet uitblijven.  Zes dagen voor het aangekondigde Stones optreden op ons eigen Nederlandse Pinkpop, hebben een aantal Stones-fans van het Nederlandse Stonesforum POSTER STONESFORUM 1 6 2014 VERSIE 2een grote pre-party georganiseerd; op 1 Juni 2014 van 11.00 – 17.00 in Stairway to Heaven te Utrecht!!! (Toegang 10 Euro, geen voorverkoop.)

Rolling Stones pre party in Stairway to Heaven
Er zal o.a. zo’n 4 uur live muziek te zien en horen zijn, beginnend met 2 sets van het semi-akoestische Stones blues-duo Spider & the Fly , volgens hun website brengt zij het repertoire van ’s werelds Greatest Rock & Roll Band terug naar de essentie met 2 gitaren en 2 stemmen.  Tijdens een optreden worden megahits als Satisfaction, Honky Tonk Women en Brown Sugar afgewisseld met minder bekende pareltjes en bluesnummers van de afgelopen vijf decennia. Beide muzikanten hebben, net als the Rolling Stones, een blues achtergrond en hebben hun duo logischerwijs genoemd naar een bluesy Jagger & Richards compositie. Zanger-gitarist Cleanhead John is al jarenlang met hart en ziel Stonesfan, reisde op 16-jarige leeftijd naar Londen om Mick Jagger en Keith Richards te ontmoeten en toerde op latere leeftijd met diverse bluesbands van Amsterdam tot Athene. Gitarist-zanger Arjan de Bruijn is momenteel ook aktief bij McAnthony’s Blues Gang en verzorgde met die band het voorprogramma van de Mick Taylor Band.  Daarna zal het sfeervolle podium van Stairway 2 sets bevolkt worden door de welbekende Stones tribute band Undercover. Undercover zal een spetterend optreden verzorgen, deze jongens hebben vaak laten zien en horen dat ze een geweldige performance kunnen neerzetten.  Vanwege de lopende Europese tour zal er een Rolling Stones 14 On Fire Tour prikbord zijn waar fans gedurende de dag berichtjes kunnen achterlaten voor mede fans die nog een concertkaart zoeken of over hebben, gezamelijk naar een concert willen reizen, auto delen, hotelkamer delen  of willen afspreken voor/bij een concert etc. Randvoorwaarde is dat er geen winstoogmerk is en dat de oproepjes gerelateerd zijn aan de 14 On Fire tour. Verder is er een grote Stones merchandise stand zijn en worden op een groot scherm Stones live concerten e.d. vertoond. Dus als je alvast wilt opwarmen voor het Pinkpop optreden kom dan de week ervoor op 1 Juni 2014,  vanaf 11:00 naar Stairway to Heaven,  MariaPlaats 11/12 (enkele minuten lopen van het Centraal station) in Utrecht!

Ben je een beginnende Stones-fan, en je wilt toch serieus meepraten met de die-hard Stonesfans in Stairway, Utrecht? Lees je wat dan wat in met de volgende artikelen:
Making Fame – ’62-’76
Ladies & Gentlemen … The Rolling Stones – ’68-’74
Shattered – ’75-’88 
…And the show must go on!! ’89-’07
Getting old graciously? ’08-now

En dan op 7 juni is het zover. Vroeg opstaan, zoveelmogelijk met openbaar vervoer op naar Megaland in Landgraaf voor optredens van :

Mainstage
21.00 – 22.30: The Rolling Stonesposter-pinkpop2014
19.00 – 20.00: John Mayer
17.00 – 18.00: Flogging Molly
15.00 – 16.00: Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest

3FM Stage
20.00 – 21.00: Bastille
18.00 – 19.00: Joe Bonamassa
16.00 – 17.00: HAIM
20.00 – 21.00: Epica

Brand Bier Stage
18.00 – 19.00: White Lies
16.00 – 17.00: The Scene
14.30 – 15.00: Les Djinns
19.00 – 20.00: Gecko

Stage 4
17.00 – 17.45: Afterpartees
15.00 – 16.00: Paceshifters