Record Store Day 2014 – viert vinyl met live muziek!

gezien & gehoord in: Velvet Music Paagman Den Haag (tevens in 80 andere Ned. platenwinkels); evenement: Record Store Day; datum: zaterdag 19 april 2014; tekst & filmpje: Giel van der Hoeven; foto’s door: Giel & ©Iwan de Brabander[www.ideb.nl] & diversen.

Zaterdag 19 april werd in Nederland op ruim tachtig locaties voor de vijfde keer Record Store Day gevierd. Een fenomeen dat oorspronkelijk in 2008 in de Verenigde Staten is ontstaan. Volgens de officiële lezing wordt op deze VINYLDAG het ontstaan en behoud van dit medium gevierd; kortom het promoten van muziek als grammofoonplaat. Maar inmiddels is Record Store Day meer dan alleen de nieuwe single van One Direction of Kensington op vinyl zien te scoren.


[Recors Store Day International]

Per jaar komen er speciaal voor deze dag steeds meer aantrekkelijke exclusieve releases in beperkte oplagen uit en vinden er door het hele land ook veel gratis optredens plaats. Een dag om naar uit te kijken dus voor de verzamelaars. Maar óók voor hen die hun favoriete band of gewoon een veelbelovende artiest(e) eens van heel dichtbij mee willen maken. Wij trokken deze dag naar Velvet Music Paagman in Den Haag waar een achttal Nederlandse bands, al dan niet in afgeslankte vorm (zie schema), acte de présence gaven voor mini optredens. Deze zogenaamde ‘in-stores’ zijn vaak – juist door die afgeslankte (akoestische) bezetting – zeer intiem en dus aangenaam om mee te maken.


[Sky Pilots in Alkmaar – foto: R. Oud]

Ruim 300 nationale en internationale artiesten trokken zaterdag dus van platenzaken naar platenzaak of gaven slechts één exclusief optreden, zoals Ian Siegal in Concerto Amsterdam. De begenadigde Britse blueszanger/gitarist was samen met de bands The Strypes, The Boxer Rebellion, Triggerfinger, Intergalactic Lovers van buitenlandse herkomst. Verder waren o.a. door het hele land te zien: Beans & Fatback, Danny Vera, Blaudzun, Sky Pilots, Hallo Venray, Go Back To The Zoo, Blue Grass Boogiemen, Elle Bandita, Giant Tiger Hooch, The Kik, Jacco Gardner, Tim Knol, Texas Radio, De Staat, Sven Hammond Soul… teveel om op te noemen dus [bekijk hier het volledige overzicht].

Het sympathieke Haagse gezelschap Soul Sister Dance Revolution speelde bij Paagman een thuiswedstrijd en was voor de gelegenheid terug gebracht naar een duo. Zanger/gitarist Thomas en zanger/toetsenist Camiel wisten met minimale middelen (inclusief de onafscheidelijke tamboerijn) in slechts vier live songs een maximale prestatie te leveren. Oké, afgezien van wat schoonheidsfoutjes zoals een valse start in het tweede nummer bijvoorbeeld. Maar, dat hoort nou eenmaal bij een in-store setting, de krasjes in het vinyl zullen we maar zeggen. En over dat vinyl gesproken: de zwarte schijven gingen weer als zoete broodjes over de toonbank. En niet alleen van de live optredende artiesten die hun producten aanprezen met goed bezochte signeer- en fotosessies. [SSDR speelt nieuwe single ‘Submarine’ @ RSD14].


[Bruce Springsteen – ‘American Beauty’ – exclusieve release]

Vooral de exclusieve releases speciaal uitgebracht voor Record Store Day 2014 vonden van A tot Z gretig aftrek. Voor AC/DC (Stiff Upper Lip) tot aan Frank Zappa (Don’t eat the…) was er grote belangstelling. Als muziekliefhebber was het kwijlen boven de bakken! Niet alleen de nieuwe One Direction single maar ook de 12-inch vinylplaat ‘American Beauty’ van Bruce Springsteen was binnen een mum van tijd uitverkocht. Maar ook aantrekkelijke EP’s van de Rolling Stones, David Bowie (7-PD Rock ‘n Roll Suicide), CCR (69’ singles), Deep Purple (Made in Japan) en nieuwer werk van o.a. Kings of Leon (Wait for Me), Steve Earl (Townes – The Basic) of Ray LaMontagne (Supernova/Pick up a Gun) werden regelmatig uit de bakken getrokken. Hier vind je het complete overzicht van de exclusieve releases van Record Store Day 2014.

Het lijkt erop dat vinyl weer helemaal terug is en dat de verkoop van muziek op tastbare media over het algemeen ook in de lift zit. En, wat wij van The Blues Alone? niet minder belangrijk vinden, dat de belangstelling voor live kwaliteitsmuziek ook nog steeds toeneemt. Van in-stores tot out-doors!

In-stores 19 april 2014 bij Velvet Music Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag:
10.00 uur Sven Hammond Soul
11.00 uur Taymir
12.00 uur Marike Jager
13.00 uur Soul Sister Dance Revolution
14.00 uur Diggy Dex
15.15 uur Revere
16.00 uur Amsterdam Klezmer Band
17.00 uur De Staat

Onderstaande foto’s zijn van: Iwan de Brabander[www.ideb.nl]


Soul Sister Dance Revolution


Taymir


Marike Jager


Sven Hammond Soul


SSDR met publiek

Zie alle foto’s van Iwan hier.

Tags