Inside Llewyn Davis [film & soundtrack]

Filmrecensie door Giel van der Hoeven: Inside Llewyn Davis (2013); Genre: Drama, muziek; Regie: Ethan Coen, Joel Coen; Acteurs: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman en meer.

Het is niet onze specialiteit; filmrecensies schrijven. Maar eens in de zoveel tijd wagen we ons er toch aan. Zeker als het een nieuw product van de ook door ons zo geprezen Coen Brothers betreft. Enkele maanden geleden vernam ik al dat de broers Coen met ‘een soort van opvolger’ van ‘O Brother, Where Art Thou?‘ (2000)  bezig waren. Dat is ‘Inside Llewyn Davis’ gelukkig niet geworden. Overeenkomsten zijn er wel, zoals de filmmuziek, toen bluegrass- en folksongs nu uitsluitend folk muziek. En de bemoeienissen van T-Bone Burnett hiermee. Maar het verhaal over de jonge folkzanger/gitarist Llewyn Davis dat zich afspeelt in Greenwich Village in het begin van de jaren zestig voordat Bob Dylan daar arriveert, is sowieso minder een verhaal dan het avontuur van de drie ontsnapte gevangenen in ‘O Brother, Where Art Thou?’ dat was.
Inside-Llewyn-Davis5

Vanaf de eerste beelden gefilmd in een rokerige bar, het beruchte The Gaslight Café, aan de MacDougal Street in Greenwich Village New York wordt al duidelijk dat zowel de sfeer als de weergave van deze film veel somberder is dan in de komediefilm uit 2000 die zich juist in een kleurrijke broeierige omgeving afspeelt. We krijgen gedurende 105 minuten inzicht in de zoektocht door de eigenzinnige Llewyn Davis, naar zichzelf en naar een lonend muzikantenbestaan. Fabuleus gespeeld door de hier tamelijk onbekende en van oorsprong Guatemalteekse acteur Oscar Isaac (33).  Hierbij wordt duidelijk dat Ethan Coen & Joel Coen zich hebben laten inspireren door de levensloop van Dave Van Ronk, die een grote invloed had op de muziekscene van New York in de jaren ’60.

Inside-Llewyn-Davis2

Een relaas zonder echt plot dus maar wel met onverwachte Coen Brothers wendingen. Volgens de broers was dat ook een reden om een rode kater Ulysses genaamd een prominente rol te geven in deze film. Andere karakters die Llewyn onderweg ontmoet zijn het verliefde zangduo Jim & Jean, ook weer prachtig gespeeld door Justin Timberlake (onherkenbaar) en de Britse Carey Mulligan. En markante personen als o.a. Johnny Five (Garrett Hedlund), Bud Grossman (F. Murray Abraham), Troy Nelson (Stark Sands), Al Cody (Adam Driver) en de arrogante onverschillige Roland Turner, gespeeld door John Goodman die ook weer eens in een Coen productie op mag komen draven. Een sterke cast  in een schitterende reconstructie van een tijdperk. Want wat Bob Dylan een jaar later wel zou lukken – the times they are a-changing – krijgt deze fictieve voorganger in zijn onsuccesvolle carrière maar niet voor elkaar!

Inside-Llewyn-Davis3Door zijn eigenzinnige persoonlijkheid (waar Dylan juist wél groot mee geworden is) piest deze Llewyn Davis steeds naast het potje, om het zo maar eens te verwoorden. Eén van die missers is klassiek en waarschijnlijk voor veel singer/songwriters herkenbaar. In een gezamenlijke studio opnamesessie met Jim en Al Cody wordt het hilarische maar catchy nummer ‘Please Mister Kennedy’ opgenomen. Davis ziet er niet meer in dan een tussendoortje en accepteert de cash voor zijn gedane diensten, waardoor hij niet meedeelt in de royalty’s. De afloop is voor de kijker dán al geen verrassing meer. Al kijkend wordt je meegezogen in vermaak, verbazing of irritatie, zoals je naar een voetbalwedstrijd kijkt en de spelbepaler voortdurend foute passes geeft. Je leeft mee maar kan er verder helemaal niets aan veranderen.

Wederom een meesterwerk maar zeker geen hoogtepunt uit het Coen Brothers oeuvre. Daarvoor ontbreekt de vlijmscherpe humor zoals in ‘The Big Lebowski’ (1998) en de lichtvoetigheid en onverwachte plots zoals in de muzikale voorganger ‘O Brother, Where Art Thou?’ Maar ben je liefhebber van het folk genre dan moet je deze film zeker gaan zien. En luisteren! Al is het alleen al om de mooie soundtrack met bijdragen van Bob Dylan, Dave Van Ronk, Nancy Blake, Carey Mulligan, Marcus Mumford, Justin Timberlake en natuurlijk de hoofdrolspeler zelf, Oscar Isaac. We gaan nog veel meer van hem horen in de toekomst.

Inside-Llewyn-Davis6

Soundtrack:
01. Oscar Isaac – Hang Me, Oh Hang Me (3:20)
02. Oscar Isaac & Marcus Mumford – Fare Thee Well (Dink’s Song) (3:00)
03. Stark Sands – The Last Thing on My Mind (with Punch Brothers) (3:35)
04. Justin Timberlake, Carey Mulligan & Stark Sands – Five Hundred Miles (3:27)
05. Justin Timberlake, Oscar Isaac & Adam Driver – Please Mr. Kennedy (1:59)
06. Oscar Isaac – The Death of Queen Jane (3:57)
07. The Down Hill Strugglers – The Roving Gambler (with John Cohen) (3:04)
08. Oscar Isaac – The Shoals of Herring (with Punch Brothers) (1:41)
09. Chris Thile, Chris Eldridge, Marcus Mumford, Justin Timberlake & Gabe Witcher – The Auld Triangle (2:42)
10. Nancy Blake – The Storms Are on the Ocean (3:15)
11. Oscar Isaac – Fare Thee Well (Dink’s Song) (2:47)
12. Bob Dylan – Farewell (Studio Version) (2:10)
13. Dave Van Ronk – Green, Green Rocky Road (3:44)

Tags

Geef hier uw commentaar