Zwitserlands meest betrouwbare export product in de North Sea Jazz Club op 28 februari.

Nik Bärtsch’s Ronin speelt op 28 februari a.s. in de North Sea Jazz Club.

Nik Bärtsch met zijn Ronin zijn een fenomeen en uniek in de muziekwereld. Deze zeer sympathieke Zwitserse ‘monnik’ schrijft minimalistische, erg complexe en toch goed in het gehoor liggende composities. Zijn band musiceert en improviseert op een eenzaam hoog niveau.

“Ritual Groove Music”, de titel van de eerste cd die Nik Bärtsch ooit opnam, verwijst naar het fundamentele concept van Nik Bärtsch’s muziek. Hij zegt hierover zelf: “The Ronin1music shows a close affinity to architecturally organized space and is governed by the principles of repetition and reduction as well as by interlocking rhythms. A piece of music can be entered, inhabited like a room. It moves forward and transforms through obsessive circular movements, superimposition of different meters and micro-interplay. The listeners attention is directed toward minimal variations and phrasing. The band becomes an integral organism – like an animal, a habitat, an urban space. One must think with ears and hands.” Een poging dit simpel samen te vatten: elk concert van dit Zwitserse zeer hoogwaardige exportproduct bestaat uit paradoxen: minimalistische en complexe composities met complexe en minimalistische improvisaties. De band is eigenlijk een voortdurend veranderende gedaante. En dat maakt elke concert weer als een verrassing binnen herkenbare thema’s.

De band heeft enkele personele veranderingen ondergaan de laatste jaren en bestaat nu uit: Nik Bärtsch – piano, Fender Rhodes, Sha – bas- en contrabasklarinet, Thomy Jordi – bas, Kaspar Rast – drums. Het organisme is echter meer dan intact gebleven in een nieuwe gedaante.  Bärtsch’s muziek wordt ook wel “Zen funk” genoemd of “minimal music” en ook “urban groove”. Ondanks de pogingen de muziek te labelen: de muziek van Ronin is herkenbaar en heeft een zeer eigen sound binnen de jazz wereld. De band is de afgelopen jaren internationaal steeds bekender geworden. De hechte muzikale band is gegroeid door veel met elkaar te spelen tijdens concerten wereldwijd, maar ook door elke maandag in hun eigen vaste club “Exil” te spelen in Zürich. Hierdoor voelen de bandleden elkaar feilloos aan als ware het een betrouwbaar Zwitsers uurwerk. Wij hebben Nik Bärtsch Ronin live aan het werk gezien en gehoord in Eindhoven in 2011 en waren diep onder de indruk. Klinkt het op cd al om door een ringetje te halen, de nagestreefde precisie en perfectie maakt dat een liveconcert nog meer indruk maakt.

Laat je uitdagen en wegvoeren in de bijzondere en transformationele muzikale wereld van deze Zwitsers kunstenaars. Klik hier voor kaartjes .

ronin2

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: