Nederlandse blues in het zonnetje gezet

Uitreiking Dutch Blues Awards, 14 april 2012, Nieuw Vennep. Tekst door Arjan Vermeer met foto’s van Pemmy Larmené.

 

'host' Bert Reinders

Al weer voor de tweede maal worden Nederlandse blues-artiesten in het zonnetje gezet door de Dutch Blues Foundation. Ook dit jaar werden er prijzen uitgereikt in 8 categorieen. Daarnaast werden Rob Hoeke en de band Barrelhouse toegevoegd aan de Dutch Blues Hall of Fame. Rien en Marion Wisse, van bluesmagazine BLOCK,  ontvingen de ‘Keeping the Blues Alive’ Award, nadat ze vorig jaar al gelauwerd werden door de Amerikaanse moederorganisatie.

Maar de Nederlandse Blues artiesten, daar was het toch allemaal om te doen. Ruim 800 muziekliefhebbers mochten op de avond van 14 april ontdekken wie de “beste” van 2011 waren. Nu is er over dit soort verkiezingen altijd een heleboel te doen. Fans die het niet eerlijk vinden dat hun idool niet gewonnen heeft of dat ze de betreffende winnaar onvoldoende kennen of dat de verkiezing op internet niet eerlijk is verlopen.

Harm van Sleen

Nu is het maar de vraag of het zowiezo mogeijk is om de “beste” te kiezen daar waar het om muzikanten gaat. Maar misschien is dat ook wel niet het doel. Feit is dat de winnaars van 2011 een jaar lang kunnen genieten van de publiciteit die ze vanaf nu is gegund. En ook feit is dat er volgend jaar weer een nieuwe ronde is met nieuwe kansen.En -tenslotte- is er het feit dat dit wel een hele mooie avond is om de Nederlandse blues in actie te zien en te horen. Wat wil een bluesliefhebber nog meer.

De host van de avond was Bert Reinders, beter bekend als The Bluesman, die de avond aan elkaar mocht praten en dat beter deed dan menig ‘bekende nederlander’. En dat aan elkaar praten was zeker nodig om het uitreiken van de prijzen afgewisseld met het spelen van de verschillende bands voor het aanwezige publiek nog enigszins overzichtelijk te houden. De winnaars van 2011 zijn achtereenvolgens:

Bassist  Harm van Sleen is eén van de winnende muzikanten die een rijke historie van bands op hun conto kunnen schrijven. Zo heeft Harm onder andere Anke Angel, Dicky Greenwood en Mr.Boogie Woogie van rythmische bass-noten voorzien. Op menig festival is hij ook ingezet als gast-muzikant bij buitenlandse bands die voorzien moesten worden van professionele basklanken. Hulde aan Harm.

Robbie Andreas Carree is inmiddels een fenomeen in de nederlandse blueswereld. Met name bekend van  Mr. Boogie Woogie, maar de laatste tijd vast bandlid van King Mo.

Robbie Andreas Carree

Pieter “Big Pete” van der Pluijm is als blues-harpist zelfs bekend in het land waar de blues is geboren: de Verenigde Staten van Amerika. Ook Pete heeft inmiddels een rijke muzikale historie, waaronder bij Matt Schofield en Ian Siegal. Zijn laatste wapenfeit is de CD Choice Cuts die samen met een aantal amerikaanse blues-grootheden is opgenomen. Zelfs deze award uitreiking kon hij niet bijwonen doordat hij in Florida op een Bluesfestival moest spelen.

Je vindt hem als toetsenist bij Frederique Spigt, hij heeft meegespeeld op albums van meerdere artiesten zoals Charlie Cruz & The Lost Souls, hij is ook bekend van zijn band  The Sunset Travellers die hij samen met zijn broer heeft opgericht. Ook Roel Spanjer is een muzikant die je op vele plekken in verschillende bands terug vindt.

Ze werden al uitgezonden naar de Europese Blues Challenge. Deze avond werd de John F. Klaver band. met hun cd ‘Coming Back For More’ gelauwerd.

John F. Klaver Band
Tineke Schoemaker

En ook al willen we de voorgaande prijzen niet te kort doen, de laatste drie awards zijn toch die waar het publiek het meest naar uitkijkt: De beste Zangeres, Gitarist en Band van Nederland. Welnu daar gaan we dan. Als beste blueszanger(es) van Nederland is verkozen: Tineke Schoemaker. Ze wordt ook wel het beste bewaarde geheim van bluesminnend Nederland genoemd. Haar stem is expressief, “karaktervol”. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met superlatieven waar deze Noord-Hollandse zangeres mee wordt aangeduid. Ze is al jaren het gezicht (en stem) van Barrelhouse, waarin ze samen met Han van Dam, de gebroeders De La Porte, Jan-Willem Sligting en Bob Dros laat zien dat blues spelen ook plezier maken is. En hadden we al vermeld dat er al zo weinig blueszangeressen van formaat zijn? Welnu, dat maakt Tineke Schoemaker meer dan goed. Een terechte keuze van het publiek.

Kees Dusink

Ook al zo’n trouw bandlid is Kees Dusink. Al jaren vertoont hij zijn kunsten bij de Twelve Bar Bluesband. Net zoals Tineke, is Kees niet iemand die vaak de publiciteit op zoekt.  Was Kees vorig jaar zichtbaar verguld met zijn Award voor Beste Bluesband en deelde hij die vreugde graag en vooral glunderend met zijn bandleden en familie, dit jaar staat hij er helemaal alleen voor als Beste Blues Gitarist van Nederland. Ook deze keuze was voor menigeen geen verrassing.

Een week of wat eerder zagen we ze al spelen in de Noviteit bij Blues aan Zee. Ze waren toen al aan het warm draaien voor het drukke seizoen wat weer voor hen ligt. En als ze eenmaal op stoom komen, nu berg je dan maar. Met The Veldman Brothers als Beste Blues band van Nederland zal bluesminnend Nederland deze zomer zeker niet teleurgesteld worden. Met een Live-CD in aantocht kunnen de festivalgangers van Kwadendamme, Highlands, Zwolle en daar komt nu ook Moulin Blues bij, hun bluesborst nat maken.

The Veldman Brothers

The Blues Alone feliciteert alle Award winnaars van harte met hun prijs.

 

Bekijk op Facebook meer foto’s van Pemmy. (wel eerst even inloggen)
of op haar fotosite: www.bluesontheroad.nl

 

 

3 thoughts on “Nederlandse blues in het zonnetje gezet”

  1. Mooi stuk , mooie foto,s
    Dank je Blues Alone ! en al die andere mensen die de Blues een warm hart toe dragen.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: