Festival Uitgelicht: Pinkpop 2012

 tekst door Giel van der Hoeven met archieffoto’s van Arjan Vermeer, Hen Metsemakers en Giel van der Hoeven

Pinkpop 15 mei 1978, was jij erbij? Ik wel! Het was m’n eerste festivalbezoek van naam, gewoon als 1 van de 42.000 bezoekers in het publiek. En gewoon ‘s morgens vroeg de trein vanuit Rotterdam pakken richting Geleen en ‘s avonds voor het scheiden van de nacht was je weer thuis. Met kleine oogjes, suizende oortjes en een rode neus van het festivalbier. “Festivalbier is als neuken in een kano” riepen we toen gevat, “it’s fucking close to water!” Met je pukkel (zo heette een 2e hands canvas rugzak toen) vol mooie muzikale herinneringen kwam je geradbraakt weer thuis. Herinneringen waar je weer een jaar mee vooruit kon. Want, het meest aansprekende popfestival in Nederland was toen nog jaarlijks tijdens tweede Pinksterdag en het duurde maar één dag. Pinkpop toen  en Pinkpop nu .

 

Seasick Steve

Veelzeggend detail is dat in die bewuste 1978 editie – het weer was kil en grauw – er minstens drie bands optraden die we het afgelopen jaar ook weer op de Nederlandse podia hebben gezien of weer gaan zien: Thin Lizzy, Journey en Mothers Finest. Wat toch wel getuigt van de vooruitziende blik van de Pinkpop organisatie, Jan Smeets en consorten. En ook de 2012 editie is zéker weer meer dat de moeite waard! Anouk, Ben Howard, Moss, Racoon, Soundgarden, The Kyteman Orchestra, James Morrison, Mumford and Sons, Serena Pryne & The Mandevilles, Seasick Steve en Bruce Springsteen & the E-street band…zomaar een greep uit een persoonlijke voorkeur. Want Pinkpop duurt nu drie dagen en het is gewoon ondoenlijk om alles te kunnen bijwonen.

Dus je stelt tegenwoordig gewoon je eigen programma samen en geniet je ondertussen van die ongekende Pinkpop sfeer die al 43 jaar niet te evenaren is. En altijd weer verlaat je het festivalterrein – sinds 1988 op evenemententerrein Megaland in de gemeente Landgraaf – met kleine oogjes, suizende oortjes en die rode neus. De pukkel ging al jaren geleden mee met de lorrenboer maar de herinneringen draag je als een roze zweem met je mee, jaar in jaar uit. “It’s fucking close to pink perfection!”

Serena Pryne

Pinkpop vindt plaats in het Pinksterweekend, 26-27-28 mei 2012. Pinkpop heeft drie podia waar gedurende drie dagen 38 (inter)nationale acts optreden. Het volledige programma staat overzichtelijk op deze website: www.pinkpop.nl/2012/programma/

 

The Boss

 

Geef hier uw commentaar